MEĐUNARODNI SKANDAL

Hypo u ratu za marinu vrijednu 21 milijun eura

O slučaju je navodno s Jadrankom Kosor razgovarao i austrijski kancelar
 Sebelić/CROPIX

RIJEKA - Prije četiri godine projekt nautičko-turističkog centra marine Nautica u Novigradu s istoimenim hotelom od 5 zvjezdica bila je investicija “teška” 21 milijun eura koja je trebala donijeti jednako tako veliku dobit.

Oduzeta koncesija

Situacija u toj marini pretvorila se u rat između investitora, tvrtke Civitas Nova, te njenog kreditora - Hypo Leasinga Hrvatska koji poprima i političke konotacije. Ekskluzivni hotel je zatvoren kao i svi popratni sadržaji zbog čega je otkaze dobilo više od 30 radnika, a u centru danas ima više zaštitara nego radnika, a razlog je da tvrtka Civitas Nova na sve načine brani Hypo Leasingu ulaz u posjed marine. Vlada je u rujnu prošle godine donijela odluku o oduzimanju koncesije Civitas Novi d.d. i dodijelila je tvrtki Sigma Poslovodstvu u vlasništvu Hypo Leasinga. No, ta odluka još nije sprovedena zbog čega je navodno na posljednjem sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor o tome razgovarao i austrijski kancelar Werner Faymann.

Harald Fischl, austrijski biznismen poznat po bliskoj vezi s pokojnim Jorgom Haiderom prošle je godine otkupio tvrtku Civitas Nova koja je bila koncesionar, a nad kojom je u međuvremenu pokrenut stečaj i oduzeta koncesija. Fischl je vrlo oštar u svojim nastupima u obrani marine i prava tvrtke koju mu je prodali poduzetnici Davor i Milkan Maravić.

Priča počinje 2000. godine kada su Civitas Nova d.o.o. tvrtka u vlasništvu Grada Novigrada i tvrtka Istra Marine u suvlasništvu Tedya Radovnikovića i Davora Maravića potpisali ugovor o gradnji marine. Krajem te godine Civitas Nova d.o.o dobila je državnu koncesiju do 2032. godine. Maravić je u priču uključio svoju tvrtku Nereus Marine koja je 2003. godine s Civitas Novom d.o.o. osnovala novu tvrtku Civitas Nova d.d. Ubrzo je iste godine od Vlade ishodovana odluka o prebacivanje koncesije na tu tvrtku. Novoosnovani Civitas Nova d.d. uz kredit Hypo Leasinga od 21 milijun eura krenuo je u izgradnju centra na 165.000 četvornih metara državnog zemljišta.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:29