RUGLO U CENTRU ZAGREBA

Od prenoćišta Crvenog križa ostale tek barake pune smeća, stakla i cigli

 Davor Pongračić/CROPIX

Razbacane grede, truli i urušeni krovovi, dvorište puno smeća i nabacanih cigli, prazne konzerve hrane za kućne ljubimce - to je prva slika koju mogu vidjeti brojni turisti koji u Zagrebu dođu na Željeznički kolodvor, posjetitelji Importanne centra, ali i gosti hotela s pet zvjezdica.

Naime, tako danas izgleda nekadašnje prenoćište Crvenog križa za beskućnike u Ulici Grgura Ninskog, dvadesetak metara udaljeno od luksuznog hotela The Regent Esplanade. Barake koje je njemačka vojska sagradila tijekom Drugoga svjetskog rata postale su ruglo strogog centra metropole.

Utočište za beskućnike

Barake su do prosinca prošle godine bile utočište za mnoge beskućnike koji su krov nad glavom tražili upravo u Ulici Grgura Ninskog. Tamo su mogli prespavati, a nakon 9 sati ujutro bili su prepušteni sami sebi. Nisu bili zadovoljni smještajem jer je već godinama bio u derutnom stanju, a nije pružao ni osnovne higijenske uvjete. Prenoćište je bilo namijenjeno za 72 osobe koliko je bilo i ležajeva. Noćenje beskućnika financirao je Centar za socijalnu skrb, a Crveni križ ih je zbrinjavao sve dok se lani u prosincu nije otvorila nova ustanova Crvenog križa, Dobri dom u Kosnici. Tada je, samo nekoliko dana prije Božića, prenoćište napustilo 60 beskućnika.

Projekt na čekanju

Danas, godinu dana nakon zatvaranja objekta u Ulici Grgura Ninskog, ostale su dotrajale barake pune smeća. I ne samo to. Nađe se tamo i poneki automobil čiji je vlasnik napušteno prenoćište iskoristio kao besplatno parkirno mjesto.

Posljednjih dana u tom se dvorištu može vidjeti desetak automobila kojima nije problem ni parkirati se između otpalih greda, ispod urušenog krovišta i u sobama punim stakla.

Derutnih baraka svjesni su i u Gradskom uredu za prostorno uređenje i gradnju grada. Nakon premještanja beskućnika objekt su odlučili ukloniti kako bi produžili Branimirovu sve do Savske ceste.

Projekt još nije zaživio, a prenoćište iz dana u dan propada.

- Prvenstveno se to ruglo treba očistiti i urediti. Ta parcela je uključena u gradski projekt produženja Branimirove ulice, ali kad će to biti, ne znamo - kaže Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda.

Postalo parkiralište

Jelavić navodi da će automobile koji su parkirani u dvorištu dizati samo ako nekome smetaju jer na tom području ne postoji znak zabrane parkiranja.

- Vozači se parkiraju gdje stignu. Našli su mjesto gdje nikome ne smetaju - dodaje Jelavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:36