TRAŽE HITNU REAKCIJU

ČLANOVI INICIJATIVE #SPASIME U PONEDJELJAK KOD PREMIJERA 'Odmah nakon prosvjeda dobili smo dojavu da je jedna naša članica ponovno zlostavljana'

 
Na fotografiji: Jelena Veljača i Nora Krstulović
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Očekujemo od Vlade početak konstruktivnog djelovanja. Naši su zahtjevi vrlo jasni, iznijet ćemo ih premijeru, urudžbirati državnim tijelima i nastojati dogovoriti rokove u kojima ti zahtjevi mogu biti ispunjeni – kaže Nora Krstulović, članica inicijative #Spasi me i voditeljica subotnjeg prosvjeda, kojemu je cilj bio iskazati solidarnost sa žrtvama nasilja u obitelji te od države zatražiti da ih adekvatno zaštiti.

Članovi inicijative susrest će se s premijerom Andrejom Plenkovićem sutra u podne.


Upaljen alarm

Više je nego jasno da situacija zahtijeva žurnu reakciju, kaže Nora Krstulović, navodeći da su članovi inicijative u subotu nakon prosvjeda dobili dojavu da je jedna od članica njihove grupe ponovno bila žrtva nasilja. Nije se imala kome obratiti, stanuje u malome mjestu, a sustav potpore ili telefon na koji bi se javila vikendom naprosto ne postoji.


- Mislim da je i laiku jasno da je situacija doista alarmantna, da je riječ o ogromnom broju žrtava nasilja koje koriste našu grupu kao jedino mjesto na kojem se osjećaju sigurno i dobivaju potporu, što je za svaku demokratsku državu poražavajuća informacija.
Nadam se da je i Vlada toga svjesna, zato i možemo u tako kratkome roku dogovoriti sastanak s premijerom – kaže Krstulović.


Prvi uvjet

Na sastanku će pokušati dogovoriti rok za ključni kratkoročni cilj, a to je promjena kvalifikacije tjelesnog nasilja u obitelji i seksualnog zlostavljanja u kazneno djelo.


- Tražimo da se to promijeni i u zakonu, no činjenica je da državno odvjetništvo i MUP mogu donijeti odluku da se u praksi takva djela odmah počnu kvalificirati kao kaznena.


Mislimo da bi to bila važna promjena, i na praktičnoj i na simboličnoj razini. Za to nije potrebna dugotrajna procedura – kaže.
Zbog ozbiljnosti situacije, očekuju da priča ne završi osnivanjem povjerenstva koje se nikada neće sastati ili će se sastati forme radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:57