TRAŽE HITNU REAKCIJU

ČLANOVI INICIJATIVE #SPASIME U PONEDJELJAK KOD PREMIJERA 'Odmah nakon prosvjeda dobili smo dojavu da je jedna naša članica ponovno zlostavljana'

Zagreb, 160319.
Trg kralja Tomislava.
Prosvjed Spasi me, ciji cilj je pruzanje podrske zlostavljanim osobama i osvjescivanje gradjana o problemima nasilja, odrzan je na Tomislavcu. Prosvjed je odrzan na inicijativu glumice Jelne Veljace. Na fotografiji: Jelena Veljaca.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Na fotografiji: Jelena Veljača i Nora Krstulović

 

ZAGREB - Očekujemo od Vlade početak konstruktivnog djelovanja. Naši su zahtjevi vrlo jasni, iznijet ćemo ih premijeru, urudžbirati državnim tijelima i nastojati dogovoriti rokove u kojima ti zahtjevi mogu biti ispunjeni – kaže Nora Krstulović, članica inicijative #Spasi me i voditeljica subotnjeg prosvjeda, kojemu je cilj bio iskazati solidarnost sa žrtvama nasilja u obitelji te od države zatražiti da ih adekvatno zaštiti.

 Članovi inicijative susrest će se s premijerom Andrejom Plenkovićem sutra u podne.


Upaljen alarm

Više je nego jasno da situacija zahtijeva žurnu reakciju, kaže Nora Krstulović, navodeći da su članovi inicijative u subotu nakon prosvjeda dobili dojavu da je jedna od članica njihove grupe ponovno bila žrtva nasilja. Nije se imala kome obratiti, stanuje u malome mjestu, a sustav potpore ili telefon na koji bi se javila vikendom naprosto ne postoji.


- Mislim da je i laiku jasno da je situacija doista alarmantna, da je riječ o ogromnom broju žrtava nasilja koje koriste našu grupu kao jedino mjesto na kojem se osjećaju sigurno i dobivaju potporu, što je za svaku demokratsku državu poražavajuća informacija.
Nadam se da je i Vlada toga svjesna, zato i možemo u tako kratkome roku dogovoriti sastanak s premijerom – kaže Krstulović.


Prvi uvjet

 Na sastanku će pokušati dogovoriti rok za ključni kratkoročni cilj, a to je promjena kvalifikacije tjelesnog nasilja u obitelji i seksualnog zlostavljanja u kazneno djelo.


- Tražimo da se to promijeni i u zakonu, no činjenica je da državno odvjetništvo i MUP mogu donijeti odluku da se u praksi takva djela odmah počnu kvalificirati kao kaznena.


Mislimo da bi to bila važna promjena, i na praktičnoj i na simboličnoj razini. Za to nije potrebna dugotrajna procedura – kaže.
Zbog ozbiljnosti situacije, očekuju da priča ne završi osnivanjem povjerenstva koje se nikada neće sastati ili će se sastati forme radi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo