UNOSAN POSAO BEZ JAVNOG NATJEČAJA

Čobanković plaćao 14 mil. kuna za održavanje računala

Za iste je poslove davao deset puta više od svog prethodnika Pankretića. Isti posao Pankretić plaća 1,3 milijuna
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Ministar poljoprivrede, ribarstva i regionalnog razvoja Petar Čobanković u prošloj je godini s informatičkom tvrkom King ICT potpisao četiri ugovora vrijedna 14,2 milijuna kuna bez provedenog javnog natječaja.

Za iste je poslove “usluga tehničke potpore i održavanja informatičkih resursa Ministarstva na teritoriju RH u 2009.” prethodni ministar, Pankretić, već potpisao ugovor s Kingom vrijedan 1,34 milijuna kuna, i to na temelju provedenog otvorenog postupka javne nabave.

Narasli troškovi

U razgovoru za Jutarnji list, ministar Pankretić nije znao odgovoriti zbog čega je njegov nasljednik s Kingom potpisao ugovore koji deset puta premašuju iznos koji je s istom tvrtkom za gotovo identične poslove ugovorio sam Pankretić u veljači 2009. Uputio nas je na ured ministra Čobankovića, gdje nam je odgovoreno da su troškovi narasli sukladno zahtjevima za formiranje Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Većina ugovora odnosi se na održavanje softvera za praćenje plaćanja u poljoprivredi i katastarsku evidenciju poljoprivrednog zemljišta.

Jutarnji list u posjedu je tih ugovora, inače sastavljenih po identičnom obrascu - na samo dvije stranice u osam točaka. Zanimljivo je kako ni u jednom ugovoru ne stoji da je sklopljen temeljem provedenog otvorenog postupka javne nabave, a ni jednom članku ne spominje se obvezna bankovna garancija ponuđača u slučaju neizvršenja posla. Izvori iz MPRR-a koji su nam ustupili ugovore smatraju da je njima prekršen Zakon o javnoj nabavi s obzirom na to da se za sve poslove iznad 300 tisuća kuna mora raspisati javni natječaj. Napominju da ih je pravna služba Ministarstva sastavila na skandalozno aljkav način koji ide na ruku ponuđaču.

Žalba Hewlett-Packarda

Tako je “ugovor o nabavi usluge održavanja i nadogradnje informacijskog sustava RTSPP sukladno zahtjevima IAKS-a”, vrijedan 6,760.325 kuna bez PDV-a ili 8,3 milijuna kuna s PDV-om (inače sklopljen mimo javnog natječaja), sastavljen na samo dvije stranice s osam članaka od kojih svaki sadrži ukupno dvije rečenice. Skandalozna pravna razina ugovora vrednijeg od milijun eura ponukala je drugog ponuđača, američku tvrtku HP, da uputi žalbu tijelima EU sumnjajući na moguću korupciju, o čemu je Jutarnji list već pisao. Iako Zakon o javnoj nabavi, inače, predviđa obvezu raspisivanja međunarodnog javnog natječaja za sve poslove vrednije od 6 milijuna kuna, MPRR je u ovom slučaju samo odaslao javni poziv, na koji se odazvala i poznata američka tvrtka Hewlett Packard. Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva, tvrdi da MPRR nije prekršio zakon o javnoj nabavi jer je nakon javnog poziva odabrao jeftiniju ponudu tvrtke King ICT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:37