U POTRAZI ZA HRANOM

Čopori izgladnjelih vukova prijete ljudima u Zabiokovlju: Glad i polarna hladnoća natjerale su zvijeri u bjesomučnu potragu za hranom

Dvadesetak centimetara novog snijega, koliko ga je u dane vikenda napadalo na području Zabiokovlja, iz svojih jazbina istjeralo je i vukove koji su viđeni u blizini sjeveroistočnih zagvoških zaselaka, javlja Slobodna Dalmacija.

Njih nekoliko, tvrdi lovočuvar Lovačke udruge “Zec” iz Zagvozda Ivica Buljubašić, uočeno je pored zaseoka Radići i Lovrinčević, tik uz zaštitnu ogradu autoceste.

- Polarna hladnoća i glad natjerale su zvijeri u bjesomučnu potragu za hranom. Nema staze i oputine na kojoj nema tragova vukova. Petnaestak njih, podijeljenih u nekoliko čopora, potpuno su devastirali lovište, pa tako već nekoliko dana nismo primijetili tragove ni zeca ni divlje svinje. Možemo tek pretpostaviti što im se dogodilo. U lovištu smo pronašli nekoliko lešina, među njima i ostatke najvjerojatnije divokoze ili muflona - ojađeno će Ivica Buljubašić.

Velikom pokretu vukova na sjevernim obroncima Biokova “kumovali” su i zagvoški stočari čija su stada revni vlasnici prije snijega stjerali u staje pa je, po mišljenju ovoga strastvenog zagvoškog lovca, u lovištu zavladala glad, piše Slobodna Dalmacija.

- Nedostatak hrane vjerojatno može utjecati i na migriranje vukova prema susjednoj BiH. To do sada nije bio slučaj, ali glad ne pita za granice - kaže on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:57