MISLAV KOTARAC

ČOVJEK KOJEM JE PRIJETIO ŠEF FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA 'Neprestano sam ukazivao na nepravilnosti, a na bolovanje otišao jer mi je prijetio smrću'

 
Dubravko Ponoš
 Marko Todorov / CROPIX

Bivši predsjednik Radničkog vijeća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mislav Kotarac danas je vrlo tražen čovjek. Posljedica je to audio snimke prijetnji koje je primio od direktora Fonda Dubravka Ponoša, a koje je jutros sam Ponoš podijelio s javnosti tvrdeći da ga tom snimkom ucjenjuju.

Na snimci, koju je snimio Kotarac, čuje se kako mu je Ponoš, između ostalog, prijetio i da će mu odšarafiti glavu. Više o samoj snimci, ali i kontekstu u kojem je nastala Kotarac je ispričao za Newsroom N1 televizije. Odmah na početku rekao je da nije očekivao da će Ponoš objaviti snimku.

- Nisam očekivao, samo sam doživio još jedan šok i stres. Čudi me s obzirom da su postupci koji su tajni u tijeku, čudi me kako je to došlo do čovjeka protiv kojeg su usmjerene neke od prijava - komentirao je Kotarac.

Na pitanje zašto je Ponoš nasrnuo na njega kaže rekao je sljedeće:

- Ja sam kao savjestan građanin i predsjednik Radničkog vijeća ukazivao na nepravilnosti i nelogičnosti u njegovim potezima, u punih godinu dana niti jednom, unatoč bezbroj poziva nije našao shodnim da se upozna s nama iz Radničkog vijeća. Kada ukazujete na nepravilnosti, a vidite da se stvari nikako ili sporo odvijaju, a oni za koje su sumnja da su izvršitelji nepravilnosti napreduju u sustavu, koji su doveli do minusa u Fondu da i dalje raspolažu s novcima, sve se to odražava na položaj radnika - rekao je Kotarac za N1 pa nastavio.

'Nisam inicirao sastanak'

- Laž je da sam inicirao sastanak, samo sam napisao izvješće o aktivnostima Radničkog vijeća i svim dokazima iz čega se moglo vidjeti što radi Radničko vijeće za radnike.

Kotarac tvrdi i da su neistinite tvrdnje direktora Fonda da je tražio povlastice i da ga je ucjenjivao.

- On je mene pozvao na sastanak i išli smo stavku po stavku izvješća Radničkog vijeća i prijetio mi je - rekao je i objasnio da je na bolovanje otišao jer mu je prijetio smrću, a dodao je i kako je kod doktorice dobio injekciju Normabela jer je imao napadaj panike.

- Nakon sastanka sam obavijestio članove Radničkog vijeća što se dogodilo, nažalost nisam dobio odgovor od njih jer su u strahu, a kolegica mi je rekla da je pozvao na saslušanje članove Radničkog vijeća. Institucijama nadležnima za gonjenje sam ukazao na te činjenice i svi su upoznati s time - rekao je Kotarac.

Iznenadila ga izjava Ćorića

Iznenadila ga je izjava ministra Tomislava Ćorića u kojoj traži Ponoševu ostavku jer su se sve te stvari znale.

- Članovi Upravnog odbora Fonda većinom su iz kabineta ministra i državni tajnici. Sve su znali iz prve ruke od kolovoza 2018. godine. Kada su se institucijama države predočili dokazi relevantni za postupanje onda izlazi ovo gdje se izvrću teze da mi njega ucjenjujemo.

O poslovanju Fonda Kotarac je rekao da se novac nije plasirao namjenski i da je resor zaštite okoliša najgori po povlačenju EU sredstava što nije nešto za hvaliti se.

- Očekujem i dalje pritiske, ovo isto tretiram kao jedan oblik mobingiranja i kada tražite da vas se zaštiti od prijetnji smrću, ne znam, u strahu sam za slobodu i život - kazao je.

Očekuje odgovor nadležnih kojima je pisao upozorenje pa smatra da je bilo vrijeme da se nešto počne poduzimati jer se stvari ne odvijaju sukladno pravilima i zakonima i to ne od jučer nego, kaže, od osnutka.

- I stvar se nastavlja na isti način i ništa se ne mijenja, samo stradavaju oni koji upozoravaju na nepravilnosti. Ako se svojim poštenim radom upetljate u neke partikularne interese, privatne interese koji imaju veliki interes u poslovanju Fonda kada je u pitanju energetika i gospodarenje otpadom onda postanete meta i nažalost događaju se ovakve stvari koje se ne bi trebale događati. I HNS je vrlo dobro već odavno upoznat sa situacijom i ništa se ne mijenja nego se promiče politika zapošljavanja na temelju znanja i obrazovanja kroz kurikularnu reformu, a gospodin Ponoš koji je njihov predstavnik je živi dokaz kako se stvari u praksi suprotno odvijaju - zaključio je Kotarac za N1.

Podsjetimo, snimku je preslušao i ,inistar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je odmah zatražio ostavku Dubravka Ponoša.

"Čuo sam tu snimku i složit ću se s tezom da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Očekujem od gospodina Ponoša da upravnom vijeću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stavi svoj mandat na raspolaganje", rekao je Ćorić, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara energetike zemalja članica EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:19