NA POZIV HTZ-a

ČOVJEK KOJI JE SNIMIO NAJLUĐE FOTOGRAFIJE SA SVJETSKOG PRVENSTVA STIŽE NA ODMOR U HRVATSKU 'Bit će mi čast, osjećam povezanost s vašom zemljom'

U Hrvatsku na godišnji odmor dolazi fotoreporter AFP-a Yuri Cortez, koji je postao slavan kad su ga tijekom slavlja na pobjedi tijekom SP-a - Vatreni naprosto "zgazili".
 Carl Recine / REUTERS

Hrvatska turistička zajednica kontaktirala je Yurija Corteza, fotoreportera Angence France-Pressa, koji je djelić svjetske slave i pažnje zadobio našavši se usred slavlja hrvatskih nogometaša nakon veličanstvenog pogotka Marija Mandžukića i plasiranja Hrvatske u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Ivan Rakitic celebrates with an AFP photographer Yuri Cortez after Mario Mandzukic scores their second goal   REUTERS/Carl Recine - RC15FCC912E0
Carl Recine / REUTERS

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Mario Mandzukic celebrates next to an AFP photographer Yuri Cortez after scoring their second goal   REUTERS/Carl Recine - RC190CA88600
Carl Recine / REUTERS

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia players celebrate next to an AFP photographer Yuri Cortez after Mario Mandzukic scores their second goal   REUTERS/Carl Recine - RC1E1E3D86A0
Carl Recine / REUTERS

Cortez je pozvan da zajedno sa svojom obitelji posjeti Hrvatsku, a učinit će to krajem kolovoza ili u prvom tjednu rujna ove godine. Cortez (53) je inače voditelj meksičkog dopisništva AFP-a, treće najveće novinske agencije na svijetu, a jedino što u Hrvatsku treba ponijeti je dobro raspoloženje i svoj fotoaparat jer smo sigurni da ovaj simpatični i dobro raspoloženi Salvadorac neće odoljeti brojnim hrvatskim prirodnim, kulturnim i povijesnim motivima i ljepotama.

- Gotovo svako veliko međunarodno natjecanje obilježi neka zanimljiva anegdota, a ono što je obilježilo ovo Svjetsko prvenstvo je slavlje hrvatskih nogometaša usred kojeg se slučajno našao i Yuri, koji je to sve zabilježio svojim fotoaparatom napravivši najoriginalnije, najspontanije i siguran sam najsimpatičnije fotografije prvenstva. Slike slavlja obišle su cijeli svijet koji je tom prilikom, osim vatrenog slavlja, vidio ljubaznost i obazrivost naših igrača. Hrvatska je prelijepa zemlja srdačnih i ljubaznih domaćina, a sretni smo što je Yuri prihvatio naš poziv te će se u to imati prilike i osobno uvjeriti - istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

Inače, Jutarnji je nakon cijelog događaja razgovarao s Yurijem. Tada nam je rekao da su mu, kad su njegove slike obišle svijet, poruke zabrinutih prijatelja i obitelji počele stizati i prije dolaska do zračne luke.

- Pitali su me jesam li dobro? Naravno da sam dobro, odgovarao sam im. To je za mene bio spektakularan trenutak prepun emocija. Bilo je fantastično, jedna uistinu posebna situacija u mojoj karijeri koju ću pamtiti do kraja života. Bilo je vrlo emotivno, posebno zato što sam otpočetka utakmice navijao za Hrvatsku. Nisu mi se svidjeli Englezi sa svojim pomalo bahatim stavom i samouvjerenošću u pobjedu - izjavio je Yuri Cortez kojemu je upravo utakmica Hrvatska - Engleska bila posljednja na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. No, to mu po svemu sudeći neće biti i posljednji susret s Hrvatima.

Pogledajte video koji je Jutarnji objavlio ekskluzivno, i nije dozvoljeno njegovo neovlašteno korištenje ili postavljanje na druge kanale:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:01