PROSVJED

ČOVJEK S KRIŽEM IZAŠAO IZ VLADE NAKON RAZGOVORA S PLENKOVIĆEM 'Ja sam svoj dio posla odradio, sada je na institucijama da riješe svoj dio!'

Damjan Tadic / CROPIX

 

NOVO 13:18 Saša Pavlić izašao je iz zgrade Vlade u kojoj je bio na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Kujundžićem. Nije htio precizirati o čemu je razgovarao s premijerom, već je u prvi plan stavio jednu majku bolesnog djeteta koja je detaljnije ispričala o čemu se razgovarala u Banskim dvorima.

- Ja sam svoj dio posla obavio, sada je na institucijama da obave svoj dio. Za sve detalje sastanka pitajte roditelje, ako su oni zadovoljni i ja sam zadovoljan. Hvala svima što ste pomogli da dignemo svijest o tome što je bitno u ovoj zemlji. Vraćam se kući svojoj djeci! - rekao je Pavlić.

Majka djeteta oboljelog od spinalne mišićne atrofije Marina Rogošić kazala je za N1 da su na sastanku bili premijer i ministar Kujundžić.

- Tražili smo odgovore zašto su djeca na repiratoru otpisana. Tražili smo da se pokrene osnivanje fonda za inovativne terapije koji će se puniti iz državnog proračuna. Naglasila sam premijeru da je sve stvar dobre volje. Saša je predložio osnivanje radne skupine u kojoj bi bili roditelji i stručnjaci za rješavanje problema. Ministar Kujundžić je rekao da će idući tjedan sazvati povjerenstvo i da će se razgovarati o tome da se djeca na respiratoru uključe u liječenje Spinrazom. To je veliki korak da se uopće o tome raspravlja, kazala je Marina Rogošić.

- Smatramo da se građani ne bi bunili kada bi im se reklo da je povećana trošarina ili porez, ako bi se rekli da novac ide u fonda za nove lijekove u svijetu. To bi bila određena sigurnost i drugim građanima, kazals je Rogošić.

- Svi građani Hrvatske trebaju imati dostupno liječenje. Oni se rekli da će vidjeti, da će uvažiti, a sada..., kazala je Rogošić i dodala da je prestala vjerovati političarima.

- Rekla sam premijeru da se tako nešto predloži, da bi se s time složila cijela Hrvatska, poručila je Rogošić.

- Najvažniji zaključak sastanka je taj da će se drugi tjedan sastati povjerenstvo i donijeti odluka za djecu na respiratoru, kazala je majka.

- Oprezna sam. Pozdravljam to da će se nešto pokrenuti. Mi ćemo dolaziti na Markov trg koliko god bude trebalo, zaključila je Rogošić.

 

12.30 - Doznajemo da je premijer Andrej Plenković primio roditelje s bolesnom djecom, ali i Sašu Pavlića.

Jedna od majki koja je bila na sastanku izašla je iz zgrade Vlade oko 12.30h. Okupljenim novinarima ispričala je da na sastanku još ništa nije dogovoreno, a na pitanje o čemu se priča odgovorila je: - Priča se da nema novaca.

Na sastanak je naknadno stigla i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

-------------------------

NOVO 11:26 - Ova je akcija hvalevrijedna, drago mi je što se jedan muškarac sa zdravom djecom zauzeo za one potrebite - rekla nam je Suzana Rešetar iz udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, Sjena. Njezin je sin Ivano, koji boluje od autizma, hodao Radićevom s Pavlićem i vikao: - Uspjeli smo!.

-------------------------

11:18 Novinar Jutarnjeg Damjan Raknić razgovarao je sa Sašinim sinom Mateom i sestrom Sandrom. Kažu da su ponosni na njegov pothvat i akciju. - Plakali smo kada smo ga vidjeli na Trgu bana Jelačića - izjavili su za Jutarnji. Dodaju kako im je krivo što se okupio tako mali broj ljudi.

-------------------------

11:02 Sašu Pavlića i majke s djecom je osiguranje pustilo u zgradu Vlade.

-------------------------

10:52 Čovjek s križem upravo je stigao na Markov trg.

Nakon što je stigao pred Vladu, Markovim trgom začuo se pljesak okupljenih.

'Mi odlučujemo hoće li nas uopće biti. Moramo znati zaštiti svoju djecu. Što da ja tim ljudima kažem? Svi znamo što će reći, ako uopće izađu. Odcjepljeni su od naroda, odcjepljeni od svega. Zar ne možemo za stotinjak djece dati sve što treba? Ovo je pitanje svih nas, vi odlučujete što ćete čitati u novinama i na portalima. Četiri milijuna građana će kliknuti nešto besmisleno', izjavio je pred Banskim dvorima.

'Tu na Trgu ima stotinjak ljudi. Svi koji ste doma ostali i treba vam biti tako kako je. Živite u toj zemlji, a mi odosmo dalje odavde, gdje cijene čovjeka, dijete i život', kazao je.

-------------------------

10:42 Pavića su na Trgu bana Jelačića dočekale majke s bolesnom djecom i porukom Vladi da osnuje fond za djecu iz proračuna. Potom su se svi zajedno sa križem krenuli prema Markovom trgu.

'Želim predati taj križ Vladi da ih podsjeća prilikom donošenja odluka o djeci', kazao je Pavlić na putu za Markov trg.

'Nadam se da će Vlada donijeti odluku da će ova djeca živjeti. O njih 20 gore ovisi hoće li ova djeca živjeti do idućeg Uskrsa. A sad idemo gore', izjavio je na Trgu bana Jelačića.

---------------------------------------

 

Saša Pavlić koji prosvjeduje zbog kupovine skupih borbenih aviona, a istovremeno se nema novca za liječenje djece koja trebaju skupe lijekove, stigao je u Zagreb.

Malo se odmorio u motelu Zagreb kod Savskog mosta, a s njim su Marin Miočić Stošić, Toni Bedalov i Danijel Jovanović.

Stošić se u akciju uključio kod mjesta Dokmanovići u Gorskom Kotaru.

Naime, vidio je njegove tvitove i odlučio mu pomoći.

 

Jutarnji list
 

On i supruga su mu donijeli kavu i Maraschino, ali kad je vidio kako mu je netekao gležanj, odlučio je pomoći nositi mu križ.

'Šteta bi bila da akcija propadne zbog jednog gležnja', rekao je Stošić.

Ostala dvojica Pavliću su se pridružila jučer.

Jutarnji list
 

Svi su jako zadovoljni što su uspjeli izgurati akciju do kraja.

'Bez sedam pomoćnika, sedam anđela, akcija se ne bi završila', rekao je umorni, ali zadovoljni Pavlić.

Nakon kraćeg odmora, krenuli su Savskom ulicom prema Markovom trgu. U Savskoj ulici pridružila mu se i jedna majka s teško bolesnim djetetom, a kasnije još nekoliko obitelji.

Damjan Raknić/Jutarnji.hr

Damjan Raknić/Jutarnji.hr

Damjan Raknić/Jutarnji.hr

Damjan Raknić/Jutarnji.hr

Damjan Raknić/Jutarnji.hr
 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo