ČEDOMIR BILJUH

ČOVJEK S POSEBNOM PRIVILEGIJOM 'Ja pazim na kultni Cadillac Josipa Broza Tita. Najčešće ga unajmljuju bogati Rusi'

 Niko Goga/CROPIX

Dugogodišnji zaposlenik Nacionalnog parka Brijuni Čedomir Biljuh zaposlio se tu prvotno kao vatrogasac. No, odnedavno je dobio još jednu, povlaštenu funkciju, onu čuvara slavnog Titova Cadillaca, koji je ujedno i jedini automobil na otoku.

-Cadillac je stacioniran u garaži, mehaničar ga održava, a ja ga pazim. Izvozim ga tek povremeno, u povodu nekih događanja ili u slučaju najma - govori Čedomir Biljuh koji ima rijetku privilegiju voziti automobil u kojem su se vozili gotovo svi dužnosnici koji su posjetili Tita na Brijunima.

Državnici Nehru, Nasser i Indira Gandhi, glumice Sofia Loren i njezin suprug Carlo Ponti, Elizabeth Taylor i Richard Burton, samo su neki od slavnih koje se Tito vozio po Brijunima u Cadillacu Eldorado Cabrioletu.

Kako doznajemo, stari Titov Cadillac za vožnju najčešće unajmljuju bogati Rusi kojima cijena nije problem. Automobil, koji je procijenjen na 600 tisuća kuna, može se unajmiti na pola sata za “samo” 2750 kuna. Slikati se možete za 50 kuna.

- Kao vatrogasac na Brijunima radim već godinama. No, moj je šef očito imao u mene dovoljno povjerenja da mi povjeri brigu o automobilu - priča Biljuh za Cadillac, koji je inače omiljeni automobil svih američkih predsjednika, ali i pokojnog Elvisa Presleyja.

Čedomir na posao svakog dana iz malog istarskog sela stiže brodom, a Brijune poznaje kao svoj džep. Vrlo je skroman i kaže kako je za njega vožnja Titova Cadillaca samo posao, kao i svaki drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:08