FIJASKO ŠOPING CENTRA

Crkva nezadovoljna upravom centra Cascade. Namjerava ga preuzeti od Zagorčevih nasljednika

Glavni ekonom Crkve, koja je vlasnik 30 posto centra, kaže da su oni veoma nezadovoljni Upravom

ZAGREB - Iz shopping centra Cascade Prebendarski vrtovi - koji zovu i Zagorčev centar jer ga je počeo graditi umirovljeni general Vladimir Zagorec koji služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu - iselilo se više tvrtki koje su u najmu imale poslovne prostore.

Besplatni najam

Razlog fijaska shopping centra slaba je posjećenost, a menadžment je pokušavao zadržati najmoprimce i privući nove tako što je većini odobrio gratis razdoblje za 2010., iako je cijena najma u ugovorima po četvornom metru bila 35 eura. No, bez obzira na to, iz očito ukletog “Zagorčeva centra” ovih su se dana iselili butik Emily design i Posh Fantasy bar, u ožujku je izašao Dolce & Gabanna Kids, a još u siječnju otišli su La Perla, Chantel i Zoo City. Martimex je pak odustao od otvaranja. U centru su ostali Konzum, Cosmo, Axa moda, Et Hardy, Stefanel, Bling...

Prijetnje, ucjene...

- U opremanje lokala uložili smo 300 tisuća eura, a već pri potpisivanju ugovora bili smo izloženi pokušajima prijevare, ucjenama i pritiscima. U siječnju 2011. retroaktivno su nam poslali fakturu za 2010., za što po ugovoru nisu imali pravo. Pa to je lihvarska iznuda! Zato smo nakon samo četiri mjeseca napustili centar. No, premda smo poštovali sve ugovorne obaveze, nisu nam dali da iznesemo stvari te sudskim putem tražimo financijsku naknadu - kaže Alesandro Sošić, vlasnik trgovine Dolce & Gabanna Kids.

- Do vlasnika centra neuspješno smo pokušavali doći posljednjih godinu dana. Većina najmoprimaca potpisala je ugovor s Thomasom Samiijem, koji je tvrdio kako je od Zagorca kupio tvrtku Molteh, odnosno Iluminatia, koja upravlja centrom. No, on je nestao i poslao nam je mail da više nije odgovorna osoba. Govorilo se da je austrijska Investkredit, koja posluje u sastavu Volksbank grupe, fiktivni vlasnik, a da je stvari vlasnik off shore kompanija s Cipra - kaže poduzetnica Snježana Mehun.

Zagorec je 2007. prodao tvrtku Molteh - koja je bila glavni investitor u 30 milijuna eura vrijedan centar na zemljištu koje mu je na 99 godina u zakup dala Crkva - tvrtki iz češko-američke grupacije Ungelt/Spectrum. Početkom 2010. oni su ga prodali investitorima iz OVAG Grupe.

- Užasno smo nezadovoljni većinskim vlasnicima i Upravom, ali sa 30 posto ne možemo utjecati na njihove poteze. Menadžment je upropastio Cascade centar i arogantni su prema strankama. Imamo rješenja, nadamo se da ćemo centar izvući kada oni odu - izjavio je Mijo Gabrić, glavni ekonom Kaptola.

Promjene vlasnika

Iz Uprave centra Cascade kažu: “Zahvaljujući inovativnim poslovnim potezima nove Uprave, uveden je rent free period u kojem se zakupce u potpunosti ili djelomično oslobađa plaćanja zakupnine. Krenuli smo s temeljitom reorganiziracijom poslovanja te je odlučeno da će se razvrgnuti ugovori s manjim brojem zakupaca koji ne ispunjavaju odredbe iz ugovora o najmu. Oni koji su odlučili napustiti centar samoinicijativno to je njihova poslovna odluka. Postupanje Uprave u skladu je sa svim zakonskim propisima.

Napustili poslovni centar:

Emily design

butik Emilije Kašljević

Posh Fantasy

bar Snježane Mehun

Dolce & Gabanna Kids

trgovina Alesandra Sošića

La Perla

imaju dućan u Westinu

Chantel

preselili se u centar Cvjetni

Zoo City

preselili se u City Center One

Martimex

odustao od otvaranja parfumerije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:02