VJERSKA POLICIJA

CRKVENA AKCIJA PROTIV POPULARNE KRATICE ‘Zabranite Xmas jer to vrijeđa nas vjernike’

Vice John Batarelo, šef katoličke udruge Vigilare, već je natjerao Tele2 i Shooster na povlačenje reklama koje mu nisu bile po volji
Zagreb, 031213.Uoci Bozicnih i Novogodisnjih blagdana centar grada okicen je prigodnim lampicama i ukrasima.Na fotografiji: Trg.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

Božić se na engleskom piše Christmas i zato je nedopustivo da na javnim mjestima u Zagrebu stoji Xmas. Time se iz Božića izbacuje Krist, a to je nedopustivo jer vrijeđa nas vjernike. Trenutno provjeravamo okolnosti i za dan ili dva donijet ćemo odluku krećemo li u javnu akciju protiv upotrebe Xmasa i takvog omalovažavanja Božića.

Izjavio je to za Jutarnji list Vice John Batarelo, predsjednik katoličke udruge Vigilare, i tako najavio crkvenu akciju kojom će pokušati izbaciti skraćenu englesku verziju riječi Božić s ulica i trgova u Hrvatskoj. Vice Batarelo spada među rodonačelnike konzervativne revolucije u Hrvatskoj. Postao je poznat kada je s nekoliko istomišljenika prije dvije godine pokrenuo pobunu protiv uvođenja seksualnog odgoja u školama.

Batarelo je bio i jedan od glavnih pobornika prošlogodišnjeg referenduma inicijative U ime obitelji kojim je u Ustav ubačena odredba kako je brak isključivo zajednica žene i muškarca.

John Vice Batarelo (desno) sa svojim suradnikom Stjepom Bartulicom s Katoličkog sveučilišta

Prošle godine u ovo doba optužio je i telekomunikacijsku tvrtku Tele2 zbog reklame s ovcom Gregorom u crkvi. Iz Vigilarea su pokrenuli kampanju zbog, kako su ustvrdili, degutantnoga vrijeđanja i svetogrđa. “Time ste i u Hrvatskoj postali dio liberalne izrugujuće mašinerije koja pogrđuje i ismijava životne vrijednosti i osjećaje mnogih”, naveli su u akciji protiv reklame teleoperatera. I Batarelo je uspio jer je Tele2 povukao spornu reklamu.

Nedavno je sličnu sudbinu doživio lanac obuće Shooster, nakon što su ih Batarelo i istomišljenici napali zbog “odvratne reklame kojom ne postavljate urbane trendove, već ponižavate dostojanstvo žene i muškarca, a našu djecu izlažete hiperseksualizaciji”. Upravo je to pisalo u pozivu vjernicima na bojkot Shoostera.

Nekoliko dana kasnije i Shooster je povukao reklamu koja je iritirala Batarela i članove njegove udruge. Sada je na redu i blagdanska revijalizacija Božića, koja za katoličke konzervativce predstavlja izrugivanje Isusu Kristu.

Vigilare je udruga kojoj je cilj, kako tvrde, promicati izvorni identitet braka i značenja obitelji koja je bračna zajednica između muškarca i žene u kojoj se podižu djeca. A drugi cilj je “tražiti pristojnost u javnim glasilima bez ponižavanja dostojanstva čovjeka u skladu s vrijednostima hrvatske uljudbene tradicije”. Izgleda kako u tu bogohuliju spada i Xmas.

Batarelo: ‘Tu negdje osjetim Vigilare akcija’

Nova akcija najavljena je preko Facebooka. “Ovakve stvari mi idu na jetra. Usred Zagreba, za Došašće imaju ‘evente’ za ‘xmas’!!! Kao prvo hrvatski se to zove BOŽIĆ, a već ako stavljate na engleski onda neka se poštivaju vjerski osjećaji, tradicija i poštovanjem prema samom Sinu Božjem. Piše se CHRISTmas. Zašto se Krist izbacuje iz svog vlastitog rođendana??? Koje nepoštivanje! Svaka čast Svibanj projekt (oni su to organizirali) baš ste pogodili vjerske osjećaje u sridu. Dajte taj X maknite, for Gods sake. Osjetim negdje tu Vigilare akcija protiv ponižavanja Božića...”, objavio je na očajnom hrvatskom Batarelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:59