FINANCIJSKI SLOM

CRKVENI ŠOPING CENTAR NA DRAŽBI Za 12.319 kvadrata Cascade centra početna cijena 130 milijuna kuna!

Objekt u kojem su trebale biti luksuzne trgovine poput Diora i Chanela na crkvenom je zemljištu 2009. sagradila tvrtka generala Vladimira Zagorca

Naš novi izložbeni predmet je zgrada u Tkalčićevoj 88. Sagrađena je 2009. godine, samo 500 metara sjevernije od Trga bana Josipa Jelačića. Površina cijele parcele je 18 tisuća metara kvadratnih, a sama zgrada ima 12.319 četvornih metara. Zgrada ima tri kata i podzemnu garažu sa 180 parkirališnih mjesta. Do prije godinu dana ta zgrada zvala se Cascade centar. Početna cijena je 129,736.150 kuna.

Tako bi mogla izgledati današnja dražba na Trgovačkom sudu u Zagrebu, u sobi 91/II, gdje će u 11 sati četvrti put prodavati neslavno

Prema podacima iz Očevidnika nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom i stečajnom postupku, objekt je procijenjen na 179,563.268 kuna, a svi zainteresirani za zgradu u Tkalčevićevoj ulici moraju uplatiti jamčevinu od oko 6,5 milijuna kuna.

Zainteresirani kupci će se sa stečajnim upraviteljem Nebojšom Antolićem moći dogovarati oko razgledavanja objekta koji je u samo dvije godine od najavljivanog elitnog trgovačkog središta u kojem će se prodavati Dior i Chanel postao objekt za jedan noćni klub i jeftinu garažu.

No, teško da će se i danas prodati zgrada čiji je investitor bila tvrtka Molteh, nekad u vlasništvu generala Vladimira Zagorca koji danas služi sedmogodišnju kaznu zatvora, jer se u prethodne tri dražbe nije javio ni jedan zainteresirani kupac.

Vlasnička zbrka

Ako se zgrada proda, novac će se podijeliti vjerovnicima, a najveći dio potražuju dvije austrijske banke. Zagorčeva tvrtka u projekt je investirala oko 50 milijuna eura, a građena je na zemljištu Crkve koja je teren investitoru dala u zakup na 99 godina.

Zagorec je 2007. prodao tvrtku češko-američkoj grupaciji Ungelt/Spectrum, a početkom 2010. oni investitorima iz skupine institucionalnih i privatnih investitora u sklopu austrijske OVAG Grupe, dok je formalni vlasnik bila tvrtka Illuminatio iz Zagreba. Tu su tvrtku, pak, prema podacima iz Sudskog registra, osnovale dvije off shore tvrtke - jedna s Cipra i jedna iz Lihtenštajna.

No, bez obzira na promjenu vlasništva, unutar centra konstantno su izbijali sukobi na relaciji između Uprave i zakupaca nezadovoljnih visokom najmninom prostora i nedovoljnim brojem posjetitelja.

Čermak zainteresiran

Brojne trgovine s modnim brendovima počele su napuštati centar unatoč raznim potezima Uprave radi gratis korištenja prostora pa su Cascade i službeno zatvorene početkom ljeta 2012., godinu dana pošto je Porezna uprava blokirala račun tvrtke Illuminatio zbog duga od 856.826 kuna.

Usto, tvrtka je imala i oko dva milijuna kuna duga prema domaćim i inozemnim dobavljačima te kredit od 10 milijuna eura od Hypo banke. Stoga je prijedlog za otvaranje stečaja podnio sam Illuminatio, točnije, predsjednik Uprave Alexander Pawkowicz.

Nakon zatvaranja centra pojavile su se indicije da je za kupnju zainteresiran general Ivan Čermak.

Gabrić: 'Ovdje više neće biti šoping-centar'

Situacijom oko Cascada nezadovoljan je i Mijo Gabrić, glavni ekonom Kaptola, vlasnika trećine objekta. U više navrata Gabrić je ponavljao kako je menadžment upropastio Cascade zbog arogancije prema strankama. Isto tako, više je puta istaknuo kako postoji rješenje, i to u prenamjeni. Spominjala se varijanta da se centar vrati Crkvi, a razmišljalo se i o preuređenju u stambene prostore i urede.

- Zanima li vas kupnja ostalog dijela - pitali smo.

- Zainteresirani smo za partnera koji će kupiti ostatak zgrade. Imamo više zainteresiranih, no zasad su ti mogući kupci bez prave vizije - rekao je.

- Hože li to opet biti šoping-centar - zanimalo nas je.

- Ne! Šoping-centar ne dolazi u obzir - odlučan je bio Gabrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:57