ISTRAŽIVANJE

CRO DEMOSKOP: TKO BI IMAO NAJVIŠE IZGLEDA DA SU DANAS PREDSJEDNIČKI IZBORI Kolinda i Milanović ulaze u drugi krug, evo tko bi na kraju pobijedio

 
 Hanza Media

Da se danas održavaju predsjednički izbori, pobjednika bi odlučio drugi krug u kojem bi se našli aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i kao nezavisi kandidat, bivši šef SDP-a Zoran Milanović - pokazuju rezultati CRO Demoskopa, istraživanja koje je agencija Promocija plus za RTL provela od 02. do 07. siječnja 2019. na uzorku od 1300 građana.

Prema istraživanju, najbolje stoji Grabar Kitarović koja bi u prvom krugu dobila potporu 38 posto, iako joj je ta potpora od kraja godine pala za 3 posto.

Zoranu Milanoviću, pak, iako još nije odlučio hoće li u utrku za Pantovčak, potpora je u odnosu na kraj godine porasla, te u ovom trenutku bilježi 17,6 posto.

Na trećem mjestu je bivša šefica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković, kojoj također raste potpora i sada je na 12 posto, dok je četvrti čelnik Živog zida Ivan Sinčić sa 7,9 posto.

Na petom mjestu našao se prvi čovjek Mosta Božo Petrov, kojemu je potpora nešto porasla, te sada iznosi 6,2 posto. Da se ponovno kandidira, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, opet bi izgubio utrku za Pantovčak. S potporom 4,5 posto našao se tek na šestom mjestu.

Ni Bruna Esih, kao mogući kandidat desnice, nezadovoljne potezima Grabar Kitarović, ne bi imala šansi. S potorom 4,1 posto dospjela je na sedmo mjesto, dok je osmi, s potporom 1,7 posto Marko Vučetić, inače jedini od svih kandidata koji je i najavio kandidaturu.

Kad je riječ o biračima HDZ-a, zanimljivo je da bi, prema istraživanju, više HDZ-ovaca potporu dalo Zoranu Milanoviću, njih 2,9 posto, nego Esih koju bi podržalo njih 1,8 posto. Glas za Grabar Kitarović dalo bi, pak, 82 posto birača HDZ-a.

U drugom krugu, prema rezultatima istraživanja, pobijedila bi aktualna predsjednica s 54,6 posto. Milanović je, pak, na 37,7 posto i riječ je o značajnoj potpori s obzirom da uopće nije u politici. Ostaje i pitanje kako bi i u kojem trenutku kandidatura i kampanja utjecale na njegov rejting. Prema aktualnim podacima promjenu ne bi mogli donijeti ni neodlučni kojih je sada 7,5 posto.

Istraživanje pokazuje i da su birači Živog zida podjeljeni, dok su MOST i Neovisni za Hrvatsku skloniji Grabar-Kitarović. HNS-ovci, prema rezultatima, trostruko češće biraju bivšeg partnera Zorana Milanovića, nego Kolindu Grabar Kitarović, kandidatkinju sadašnjeg partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:46