NEPOVOLJNI UVJETI

CRVENI ALARM, METEOROLOZI NAJAVILI IZUZETNO OPASNO VRIJEME Prijete orkanski vjetar, kiša i snijeg, u prometu je već zavladao kaos

 EPH, Meteoalarm

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju će prevladavati promjenljivo do pretežno oblačno te vjetrovito.

U unutrašnjosti i tek ponegdje uz obalu kiša, a više oborina očekuje se u Gorskome kotaru i Lici gdje će mjestimice padati i snijeg. Vjetar umjeren i jak sjeveroistočni, u gorskim predjelima s olujnim udarima.

Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 6 do 11, u gorju malo niža, a na Jadranu od 10 do 15 °C.

Meteoalarm je objavio crvenu uzbunu za Istru i sjeverno primorje zbog najavljenih orkanskih udara bure, koja bi na mahove mogla puhati do 145 kilometara na sat. Crvena uzbuna znači da je riječ o izuzetno opasnim vremenskim uvjetima prema klasifikaciji Meteoalarma.

Zbog olujnog su vjetra na snazi upozorenja i za ostatak države, uz izuzetak Slavonije i Baranje. Tako su za veći dio Jadrana najavljeni opasni vremenski uvjeti, odnosno narančasta opasnost. Očekuju se udari bure do 110 kilometara na sat, odnosno do 145 km/h u dalmatinskom zaleđu.

Za Zagreb i cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku objavljena je žuta uzbuna, koja upućuje na potencijalno opasne vremenske uvjete. Najavljeni su udari sjeveroistočnjaka do 95 kilometara na sat.

Foto: Meteoalarm

U ponedjeljak u većini krajeva djelomice ili pretežno sunčano. Uz više oblaka u gorskim područjima u prvom dijelu dana mjestimice može pasti malo kiše ili susnježice.

Vjetar umjeren, na udare mjestimice i jak sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, na udare olujna, podno Velebita i orkanska bura, zbog čega su ponovno na snazi brojna upozorenja Meteoalarma. Prema večeri vjetar će postupno slabjeti.

Foto: Meteoalarm

Najniža temperatura zraka od 0 do 5, a na Jadranu od 7 do 12 °C. Najviša dnevna većinom od 11 do 16, a u gorju od 3 do 6 °C.

U utorak i srijedu na kopnu većinom oblačno, a mjestimice će biti i slabih oborina, i to u nizinama kao kiša, a u gorju većinom snijeg. U srijedu će puhati umjeren mjestimice i jak sjeveroistočnjak. Mininalna temperatura zraka od -2 do 2, a maksimalna uglavnom od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva.

Na Jadranu u utorak na sjevernom dijelu, a u srijedu na većem dijelu priobalja mogući su lokalni pljuskovi. Jaka i olujna bura će nakon kraćeg predaha u srijedu ponovno mjestimice biti vrlo jaka, osobito na sjevernom dijelu. Razmjerno svježe.

Problemi u prometu zbog lošeg vremena

Hrvatski autoklub u nedjelju je izvijestio o nizu problema u cestovnom i trajektnom prometu zbog loših vremenskih uvjeta.

Zbog olujnog je vjetra za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca i Obrovca) i državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostala vozila je DC3 kroz Gorski kotar); Jadranska magistrala (DC8) Bakar-Sveta Marija Magdalena i riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica.

Zbog vjetra je promet zabranjen za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom na Krčkom mostu i autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika.

Jak vjetar usporava promet i na dionici autoceste A1 između čvorova Zadar 2 i Skradin te na riječkoj obilaznici (A7) na mostu Rječina.

Susnježica mjestimice i povremeno pada u Gorskom kotaru, a kolnici su mjestimice mokri ili vlažni te skliski od kiše u Lici, Slavoniji, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Stinica-Mišnjak (Rab) i Prizna-Žigljen (Pag) te katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:21