BIVŠI PRVI ČOVJEK BANKE

CSI Hypo: Novi dokazi vuku Kulterera u pritvor

BEČ, ZAGREB - Top-vijest u austrijskim medijima i dalje je uhićenje Wolfganga Kulterera, bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria Grupe, kojeg su u petak rano ujutro blizu njegova doma u Klagenfurtu uhitili službenici kriminalističke policije. U subotu su ga istražitelji tzv. policijske skupine CSI Hypo opet satima ispitivali, a prema svemu sudeći, osim za milijunsku pronevjeru, postoje novi dokazi da je Kulterer davao i lažne iskaze još tijekom postupka za prikazivanje lažnih bilanci uoči ulaska u vlasničku strukturu njemačke Bayerische Landesbank. Austrijski dnevni list Kurier piše jučer na svom portalu da je tužiteljstvo koruškog suda podnijelo zahtjev za pritvor, a hoće li Kulterer zaista ostati lišen slobode, sudac će odlučiti najkasnije sutra ujutro.

Suradnica na slobodi

Za razliku od Kulterera, njegova 28-godišnja suradnica, koju su kriminalistički policajci također uhitili u petak ujutro, puštena je još iste večeri. Prema izjavi Helmuta Jamniga, glasnogovornika državnog odvjetništva u Klagenfurtu, za nju tužitelj nije tražio istražni zatvor. U subotu su u austrijskoj javnosti krenule glasine da je Zaklada Flick, čijeg je Odbora Kulterer član, ponudila za Kulterera jamčevinu kako bi on ostatak istrage proveo na slobodi. Joerg Andreas Lohr, generalni direktor Zaklade, objavio je novinarima da “jamčevina još uopće nije tema”, čime je glasnina opovrgnuta.

Generalovi projekti

No, dokazi protiv Kulterera, čini se, stižu sa svih strana. U deset pretraženih domova agenti CSI Hypo pronašli su navodno relevantnu dokumentaciju koja tereti bivšeg čelnika financijskog koncerna koji je impresivan uspon ostvario upravo pod njegovim vodstvom, ali i političkim pokroviteljstvom koruškog poglavara Jörga Haidera.

Istražitelji sada imaju dovoljno materijala koji će činiti optužnicu za pronevjeru tešku desetke milijuna eura. Govori se o davanju kredita komitentima koji nisu imali potpunu dokumentaciju i jamstva za povrat. Sada se u austrijskim medijima opet spominje bivši hrvatski general Vladimir Zagorec, čije je projekte Hypo “überfinancirao”.

Izgubljeni milijuni

Više od 16 milijuna eura austrijska je banka dala Zagorčevoj zakladi u Lihtenštajnu. Zaklada je blokirana, a sada se ta rizična financijska transakcija koja je završila milijunskim gubitkom tretira kao pronevjera Uprave Hypo banke na čijem je čelu bio Wolfgang Kulterer.

Vladimir Zagorec:

Striedingerov čovjek od povjerenja

Wolfgang Kulterer istražiteljima posebne policijske formacije SOKO Hypo opisao je Vladimira Zagorca kao “Striedinge-rovog čovjeka”. Naime, Günther Striedinger, dugogodišnji Kultererov kolega iz uprave Hypo banke, bio je ekspert za Balkan i ključna osoba za prodir Hypo banke u Hrvatsku. Prema Kulte-rerovom iskazu, Striedinger je držao je “na vezi” bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca s kojim je dogovarao ulaganja. Da bi imao na oku zbivanja u Hrvatskoj podružnici Hypa, Kulterer je, tvrdio je, angažirao sigurnosne eksperte u Grawe osiguiranju . ( D. B.)

Milijunska pronevjera

Rizični plasmani velikih iznosa, među kojima financiranje kompanije Styrian Airways, pozajmica poznatom austijskom privatnom detektivu Dietmaru Guggenbichleru (inače čovjeku od povjerenja Wolfganga Kulterera), ali i debakl pri kreditiranju projekata na Balkanu, Kulterera su koštali najveće bankarske afere.

Dvostruka igra s BLB-om

Istražitelji nisu zaboravili iskaz kojeg je Wolfgang Kulterer dao nakon pokratanja postupka zbog prikazivanja lažnih podataka za revizore koji su za njemački koncern Bayerische Landesbank provodili dubinsku analizu uoči ulaska u vlasničku strukturu Hypo Alpe Adria Grupe. Dokazi upućuju, naime, da je Kulterer odavno znao za namjere BLB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:40