TAJNI RAČUN TUĐMANOVIH

‘Čula sam kako je predsjednik rekao da Ankica jedva spaja kraj s krajem. Onda sam otkrila veliki novac‘

Umrla je Ankica Lepej, najpoznatija hrvatska zviždačica, koja je u Jutarnjem razotkrila tajni račun Ankice Tuđman

Ankica Lepej i naslovnice Jutarnjeg lista od 17. i 19 listopada 1998.

 Cropix/Jutarnji List

Nakon dugogodišnje hrabre borbe s teškom bolešću, a onda i infekcijom koronavirusa u prosincu, životnu bitku izgubila je najpoznatija hrvatska prokazivačica najstrožih tajni nekadašnje vladajuće garniture, gospođa Ankica Lepej.

Bila je prva zviždačica u zemlji koja je demontirala laž i pohlepu političara. Njezino tadašnje otkriće iz temelja je uzdrmalo Tuđmanovu vladajuću nomenklaturu, a njoj donijelo puno nevolja, piše Slobodna Dalmacija.

Ankica Lepej nastradala je 1998. godine kad je kao službenica Zagrebačke banke, Jutarnjem listu otkrila podatak da Ankica Tuđman, supruga tadašnjeg predsjednika države, ima na banci račune na kojima je bilo položeno 210 tisuća tadašnjih njemačkih maraka i oko 15 tisuća američkih dolara.

image

Naslovnica Jutarnjeg lista od 17. listopada 1998.

Tu štednju svoje supruge tadašnji predsjednik Franjo Tuđman nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici, a Ankica Lepej odlučila je javnosti otkriti istinu. Njezino otkriće objavila je novinarka Orlanda Obad u Jutarnjem listu, nakon čega je krenula potraga za izvorom. Zagrebačka banka ponudila je milijun kuna za informaciju o tome tko je podatke o štednji Ankice Tuđman dostavio Jutarnjem listu.

image

Naslovnica Jutarnjeg lista od 19. listopada 1998.

image

Jutarnji list, izdanje iz 19. listopada 1998.

"Novac nije imovina"

Braneći predsjednika Tuđmana, tadašnji predsjednik Ustavnog suda dr. Smiljko Sokol dao je medijima čuvenu izjavu da "novac nije imovina", pa da ga, dakle, nije ni trebalo prijaviti.

"Čula sam Tuđmana kako poručuje umirovljenicima da je i njegova supruga penzionerka i da i sama jedva spaja kraj s krajem. Zavirila sam po matičnom broju u računalo Zagrebačke banke i otkrila veliki novac", ispričala je kasnije Ankica Lepej.

image

Naslovnica Jutarnjeg lista od 21. listopada 1998.

image

Jutarnji list, izdanje iz 21. listopada 1998.

Ankica Lepej ubrzo je dobila otkaz, a protiv nje je pokrenut i kazneni progon zbog odavanja službene tajne. Ostala je bez egzistencije s dvoje djece, suprug Slavko već je prije dobio otkaz jer je prijavio kriminal u Tiskari Zagreb, a pritisci i nevolje krenule su sa svih strana. Unatoč svemu tvrdila je kako se nije pokolebala u uvjerenju da je postupila ispravno. Državno je odvjetništvo odustalo od progona nakon smrti predsjednika Tuđmana.

Kasnije je napisala i knjigu o onome što je preživjela, pod naslovom "Istina – savjest iznad bankarske tajne". Predgovor su napisali bivši predsjednik HAZU-a akademik Ivan Supek i psihologinja Mirjana Krizmanić.

Njezina odvjetnica Vesna Alaburić na promociji te knjige podsjetila je da je sud odluku, da su sve optužbe protiv nje odbačene, objavio tek nakon smjene HDZ-ove vlasti. To je, kako je tada rekla, žalostan pokazatelj stanja u pravosuđu.

Razboljela se od raka

Za razliku od sustava građani su odmah prepoznali gdje je pravda i pravičnost, kazala je Alaburić, podsjetivši kako je "slučaj Lepej" podijelio Hrvatsku.

Prije sedam godina gospođa Lepej razboljela se od raka koji je metastazirao na pluća, jetru i žuč. Liječila se KBC-u Rebro, prošla šezdesetak kemoterapija, operacija i radiokirurgiju. O svojoj borbi sa zloćudnom bolešću često je pisala na društvenim mrežama, građani su joj redovito upućivali riječi podrške.

Kad joj je postavljena zloćudna dijagnoza predviđali su joj 18 mjeseci života, no ona se nije dala prkosila je tumoru sedam godina. "Sprijateljila sam se s tom beštijom od bolesti, istovremeno je prihvatiš i boriš se protiv nje. Sve te godine sam jako disciplinirana, slušam upute liječnika. Evo, vidimo, ljudi su na distanci i u izolacijama sada zbog korone, a moj život tako izgleda već sedam godina. Smanjeni kontakti, oprez i čuvanje. I liječenje – napisala je na proljeće prošle godine.

U prosincu se zarazila i koronavirusom.

"Još mi je samo falila beštija korona, satrat ću ja nju budite sigurni - napisala je 15. prosinca.

Nažalost u toj borbi nije uspjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 23:53