ZAHVAT U AUSTRIJI

CURICA ČIJU JE BITKU PRATILA CIJELA HRVATSKA Hrabra Lorena ide na novu operaciju, njezina majka presretna: 'Možda vam zvuči čudno, ali objasnit ću...'

Dr. Michael Malek, koji ju je u Linzu operirao prvi put, sada će ponoviti zahvat. Roditelji su bili spremni na ovakav scenarij, ali sretni su jer im kći normalno raste

Prije jedanaest mjeseci prvi smo put vidjeli njezin širok, prekrasan osmijeh, koji nas je odmah osvojio. Loreni Amidžić bilo je tada pet mjeseci i upravo se sa svojom majkom Anamarijom bila vratila iz Linza gdje su je podvrgnuli rijetkom operativnom zahvatu razdvajanja čeljusti, s obzirom na to da je ovo djetešce jedno od rijetkih u svijetu uopće rođeno s takvom anomalijom.

Bio je to veliki uspjeh austrijskog liječničkog tima na Klinici u Linzu predvođenog dr. Michaelom Malekom, stručnjakom koji je bez imalo dvojbe pristao operirati bebu iz Hrvatske, nakon što njezini roditelji takvu vrstu liječničke intervencije nisu mogli dobiti u Hrvatskoj.

Desna čeljust

Danas, gotovo godinu dana nakon prve operacije, Lorena i njezina majka ponovno putuju u Linz gdje će malena u petak 30. studenoga opet biti podvrgnuta operativnom zahvatu. Naime, došlo je do ponovnog srastanja jednog dijela desne strane čeljusti, premda se to na prvi pogled ne može vidjeti. Lorena nas je ovaj put u svojem domu u Črnkovcima dočekala stojeći na nogicama nakon što je prije mjesec dana načinila svoje prve korake, a onaj osmijeh koji pamtimo iz prosinca 2017. sada je bio još ljepši i još veći.

- Evo naše princeze. Uvijek je ovako vesela - rekla je njezina majka Anamarija, koja sada izgleda mnogo optimističnije i pozitivnije nego što je to bilo prije godinu dana, kada su prvi put kretali za Austriju na put pun neizvjesnosti i strepnje kako će sve završiti.

- Dr. Malek i njegove kolege i medicinsko osoblje tada su nam ulili takvo povjerenje da uopće ne sumnjamo kako će i sada sve proći u najboljem redu. Konačno, ovaj operativni zahvat koji Loreni slijedi daleko je manje kompliciran od prvog jer tada joj je praktički cijela desna strana čeljusti bila spojena.

Vjeruju liječnicima

To je bilo prvo odvajanje, koje je u potpunosti uspjelo, a ovo što se sada dogodilo nije neočekivano, iako se možda i moglo izbjeći, ali bili smo i tada spremni na to da će Lorena morati na još poneku operaciju - objašnjava Anamarija, dok Lorena znatiželjno i pomalo zbunjeno promatra sebi nepoznate ljude koji nešto ozbiljno razgovaraju s njezinom majkom i promatraju je kroz neko veliko oko.

- Evo, ne bi sada ništa htjela reći. A za svoju dob priča baš jako dobro, čak i bolje i više od sedmogodišnjeg brata Dine kada je bio u njezinoj dobi. Sva je nekako vesela, živa, razigrana, pričljiva... Kada se sjetim perioda od njezina rođenja i prvih nekoliko mjeseci otkako smo doznali s čime se moramo suočiti, osobito kada su nam liječnici u Hrvatskoj rekli da ne bi ništa radili prije njezine treće godine, moram priznati da se nekada moram uštipnuti da vidim jesam li budna ili ovo što sada imamo samo sanjam.

Srećom, nije san. Možda će se nekome ta moja sreća sada učiniti neobičnom, s obzirom na to da Lorenu za dva dana čeka nova operacija, ali imam toliko povjerenja u liječnički tim u Linzu da nisam previše zabrinuta. Naravno da suprugu Almiru, meni i sinu nije svejedno, ali moramo razmišljati pozitivno jer za to imamo i pokriće, s obzirom na ono što su liječnici učinili prije godinu dana - optimistična je Lorenina mama, koja će s malenom sada u Austriji morati ostati nešto dulje nego prošli put.

Izbjeći najgore

- Sada moramo baš u klinici ostati dva mjeseca, s time što se nadamo da će nas barem za Božić pustiti kući, a nakon što prođu ta dva mjeseca morat ćemo odlaziti na rehabilitaciju u Austriju još sljedećih nekoliko mjeseci. To je potrebno upravo zbog toga da se izbjegne ovo što se sada dogodilo, odnosno novo srastanje - istaknula je Anamarija, dodajući kako troškove operacije pokriva HZZO, dok će troškove rehabilitacije plaćati obitelj, i to iz sredstava koji su prošle godine u rekordnom roku prikupljeni u velikoj humanitarnoj akciji za pomoć Loreninu odlasku na operaciju.

Naime, u vrijeme kada je malena imala dogovoren termin za operaciju nije bilo sigurno da će HZZO odobriti troškove liječenje u inozemstvu pa je obitelj pokrenula humanitarnu akciju u kojoj je prikupljeno 60.000 eura. Kako je HZZO u međuvremenu odobrio plaćanje troškova, obitelj Amidžić odlučila je prikupljen novac koristiti samo za potrebe Lorenine rehabilitacije, a što je, kako nam je Anamarija rekla, pod nadzorom Centra za socijalnu skrb.

Novo srastanje, pak, događalo se postupno i malena je još u rujnu trebala biti na operaciji, ali se prehladila pa je termin propao i sve je odgođeno. Međutim, trenutačno stanje neusporedivo je bolje od onoga koje je bilo prije prve operacije. Podsjetimo, Lorena je imala ugrađenu sondu preko koje je primala samo tekuću hranu, a morala je živjeti u praktički sterilnim uvjetima jer bi i malo jača prehlada bila kobna za njezine dišne puteve.

- Sada je to potpuno druga priča i mi već godinu dana živimo jedan drugi, ljepši život. Lorena se hrani na žlicu, zubi joj normalno rastu, vjerojatno i oni koji su na mjestu gdje joj je ponovno srasla čeljust pa ih ne možemo vidjeti, ali nismo primijetili da zbog toga ima neke bolove.

Reagiraju brzo

To će se sada riješiti ovom operacijom. Njoj su, kao što se zna, nedugo nakon one prve operacije obavili manji zahvat rastezanja čeljusti, a u biti je to trebalo još koji put ponoviti u međuvremenu pa do ove situacije možda ne bi ni došlo. Zato ćemo sada ići i na rehabilitaciju u Austriju gdje će joj to po potrebi raditi čim se primijeti da se čeljust počinje kočiti. To treba raditi dok čeljust ne počne sama normalno funkcionirati - kaže Anamarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:10