NESREĆA U VINKOVCIMA

CURICA OZLIJEĐENA U NALETU MINISTRICE ŽALAC IZAŠLA IZ BOLNICE, SUSJEDI ZAHTIJEVAJU ZEBRU U SVOJOJ ULICI Razgovarali smo s jedinom svjedokinjom nesreće

Prijatelji obitelji ozlijeđene curice kažu da je dobro, a i njezini udomitelji vjeruju da je radi oporavka bolje da je na njezi kod kuće
 CROPIX

Unatoč najavama da će u KBC-u Osijek ostati šest dana, desetogodišnja je djevojčica, na koju je u subotu svojim privatnim automobilom naletjela ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, otpuštena već u utorak, tri dana nakon nesreće u kojoj joj je slomljena desna potkoljenica.

- Njezinoj udomiteljskoj obitelji u utorak su javili da će je otpustiti ranije iz bolnice jer nema potrebe da i dalje bude hospitalizirana, pa su je sanitetskim vozilom uz pratnju dovezli kući u Vinkovce taj dan rano poslijepodne. Malena je dobro, vesela je, više nije uplašena kako je bila naposredno nakon nesreće, a i njezini udomitelji vjeruju da je radi oporavka bolje da je kod kuće, u poznatom okruženju - rekao nam je prijatelj udomiteljske obitelji stradale djevojčice.

Prometni red

Za to vrijeme u Radićevu bloku, kako kolokvijalno zovu dio Vinkovaca u kojem se dogodila nesreća i u kojem živi i sama ministrica Žalac sa suprugom i troje djece, slučaj je i dalje tema razgovora među susjedima i prolaznicima, no oni uglavnom pokušavaju pronaći razumijevanje za situaciju u kojoj se ministrica našla.

- Takva nesreća mogla se i može se dogoditi svakome. Stvarno ne znam zašto vi iz medija i dalje po tome pilate - rekao nam je jedan Vinkovčanin. Na naše pitanje kako komentira činjenicu da je ministrica gotovo tri godine vozila automobil bez valjane vozačke dozvole, odmahuje rukom i nudi plenkovićevski odgovor.

- To je prekršaj i zato je platila kaznu, a s valjanom ili isteklom dozvolom epilog bi bio isti. Radije pitajte policiju i ove u Gradu zašto već godinama ništa ne poduzimaju da se ovdje uvede prometni red, zašto nemamo nijedan pješački prijelaz ili tzv. ležeće policajce, zbog čega je dopušteno ovom prometnom i dugačkom ulicom voziti 50 kilometara na sat - niže pitanja naš sugovornik, ista ona koja smo i mi uputili i policiji i gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću, ali odgovore nam nisu poslali.

Neizbježan udar

Mi smo, pak, još jednom na terenu pokušali rekonstruirati ministričin hodogram neposredno prije nesreće. Budući da joj je desetogodišnji sin bio na vjeronauku u crkvi sv. Ćirila i Metoda na križanju Erveničke s Ulicom sv. Ćirila i Metoda u kojoj se nesreća dogodila te da je Žalac došla po njega pred crkvu, pretpostavljamo da se od njihove obiteljske kuće u Ulici anđela Gabrijela do crkve dovezla Ulicom majke Tereze. Nakon što su djeca napustila župni dvor, njezin je sin sjeo u Peugeot 308 kojim je ministrica došla po njega.

Druga su djeca već krenula pješice svojim kućama. Ministrica je u ponedjeljak izjavila da je nakon toga pošla u trgovinu. Kad je krenula automobilom, iz Erveničke je skrenula desno, u Ulicu sv. Ćirila i Metoda, gdje je nakon 30-ak metara ispred kućnog broja 49b automobilom naletjela na djevojčicu. S obzirom na kratku putanju, brzina automobila mogla je biti oko 30 km/h.

- Malena je hodala po nogostupu i nakon što je prošla grmlje i čempres, koji se nalaze ispred ove kuće, odjednom je skrenula ulijevo i potrčala preko ceste. U tom trenutku naišla je ministrica, koja je pokušala izbjeći direktan udar tako što je smotala volan ulijevo i počela kočiti, ali je on bio neizbježan - ukratko nam je potvrdila opis događaja jedina svjedokinja događaja, gospođa koja živi nedaleko od mjesta nesreće. Žena koja radi u spomenutoj trgovini rekla nam je da je djevojčica potrčala kako bi sustigla svoje prijatelje koje je ugledala ispred prodavaonice.

Šok i plač

- Odjednom sam začula tup udarac. Izjurila sam iz trgovine i ugledala djevojčicu kako leži na cesti. Bilo je to u 9.58 i ja sam odmah nazvala Hitnu, koja je stigla četiri, pet minuta nakon toga. Jedan susjed je djevojčici imobilizirao nogu. Vidjela sam da joj iz koljena curi krv. Malena je u početku bila u šoku, a onda je počela i plakati.

Ubrzo su stigli i njezini udomitelji, koji su otišli za njom u bolnicu, a ministrica je ostala ovdje još tri sata, koliko je trajao uviđaj, i sve je vrijeme plakala. Ubrzo je došao i njezin suprug, a u velikom šoku bio je i njezin desetogodišnji sin koji je bio s njom u automobilu i vidio sve što se dogodilo - ispričala nam je trgovkinja.

Na pitanje koliko su često ministricu viđali za volanom, svi su nam sugovornici odgovorili da je to bilo rijetko, najčešće su se susretali nedjeljom na misi u crkvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:58