OPASNO VOĆE

ČUVAR VOĆNJAKA ZA JUTARNJI Kako su nam ukrali dvadeset tona otrovnih jabuka

Ni četvrtog dana nakon drske krađe dvadesetak tona jabuka, koje su lopovi proteklog vikenda ukrali iz voćnjaka u mjestu Kolarec u općini Gornja Rijeka nedaleko od Križevaca , policija nije na tragu počiniteljima čiji je plijen opasan za ljudsko zdravlje.

Nakon što smo jučer izvijestili o okolnostima krađe i opasnostima jabuka za potrošače, nadležne službe tržne, poljoprivredne i sanitarne inspekcije pojačale su nadzor na prodajnim mjestima gdje bi se ta velika količina jabuka mogla prodavati.

Poljoprivredna inspekcija, koja je nakon raspada Državnog inspektorata u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, još jučer je pojačala nadzor u okolici Križevaca, a iz sanitarne inspekcije koja je sada u Ministarstvu zdravlja stigao nam je sljedeći odgovor:

- Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja u svojim redovnim postupcima obavlja nadzor subjekata u poslovanju s hranom. Ako od MUP-a dobijemo dodatne informacije o ukradenim jabukama, sanitarna inspekcija postupit će u skladu sa svojim ovlastima - navode iz Sanitarne inspekcije. Dakle, dok nema jabuka, oni nemaju što analizirati.

Darko Fištrović (SDP), načelnik općine Gornja Rijeka, obavijestio nas je jučer kako je naknadno utvrđeno da je opustošena daleko manja površina od 15 hektara, kako su neki mediji prvotno izvijestili.

- Radi se o 3,9 hektara voćnjaka i vjerojatno je količina jabuka manja od 20 tona. Mi smo svoj posao obavili i nadamo se da će policija i inspekcija nastaviti lov na lopove i jabuke - rekao nam je načelnik.

Patrik Kos, radnik koji je otkrio krađu, također kaže da je opljačkana površina manja, ali količinu ukradenih jabuka teško može procijeniti.

- Bio je to veliki šok za mene kada sam u ponedjeljak došao i vidio opustošeni voćnjak. Uhvatio sam se za glavu i pomislio što će biti ako ih netko pojede jer sam ih u četvrtak poprskao insekticidom Cromodemom . On je potreban kako bi se spriječili nametnici u ova posljednja dva mjeseca dozrijevanja jabuka. U tom produženom vikendu blagdana Velike Gospe netko je očito bio dobro organiziran i znao da neće biti ni mene, a ni gazda koji su na odmoru.

Po svježim tragovima na raskvašenom tlu dalo se naslutiti da su jabuke ukradene branjem više osoba pomoću traktora i prikolice - govori nam Patrik, koji je odmah nazvao policiju i vlasnike voćnjaka.

Policija je, kako doznajemo, utvrdila da je krađa počinjena u žurbi jer su naokolo pronađeni razbacani plodovi jabuka, a nije isključena ni mogućnost da se dio pokradenog plijena na asfaltiranoj cesti prebacivao u drugo vozilo.

Vlasnik voćnjaka Milan Milivojević još jednom upozorava na opasnosti prskanih jabuka te ponavlja da za učestale krađe voća proteklih godina na njegovu imanju policija još nije pronašla nijednog počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:47