KONAČNA PRESUDA

ČUVENI BIZNISMEN NIJE KRIV! 'Vozim Lamborghini Diablo i Mercedes S 600, živim na ranču od 80 milijuna dolara. I optuže me da sam ukrao taj novac!?'

 
Walter Wolf (lijevo) i Anto Nobilo (desno)
 Robert Fajt / CROPIX

Vrhovni sud u cijelosti je potvrdio presudu Sande Janković, sutkinje Županijskog suda u Karlovcu, kojom je oslobodila krivnje svjetski poznatog biznismena Waltera Wolfa, koji živi u Kanadi, za kazneno djelo poticanja na zloupotrebu položaja i ovlasti.

Točno 11 godina od podizanja optužnice Wolf je dokazao da iz svojeg bivšeg karlovačkog poduzeća za proizvodnju cipela KIO 2003. godine nije pronevjerio 20.000 eura tako da je novac od prodaje poslovnog prostora trgovačkog društva u Valjevu uplatio na svoj račun i zadržao za sebe, odnosno da je na to kazneno djelo poticao tadašnjeg direktora, danas pokojnog Ivu Maglicu.

Za ovo kazneno djelo već mu je bilo suđeno, a na prvom suđenju proglašen je bio krivim i osuđen na dvije i pol godine zatvora. Vrhovni sud poništio je tu presudu na temelju argumenata u žalbi njegova odvjetnika Ante Nobila, a pokazalo se da su ti podaci, odnosno dokazi da je Wolf ta sredstva dalje preusmjerio za naknade radnicima, kojima plaća nije mogla biti isplaćivana jer je račun poduzeća bio u blokadi, bili ključni za oslobađanje u ovom ponovljenom postupku. U međuvremenu je protiv Wolfa Županijski sud bio pokrenuo i međunarodnu potjernicu.

Transakcije

Wolf je u svojoj obrani naglašavao da mu je tadašnji direktor Maglica predložio da se proda lokal u Valjevu i plati radnicima te dodao da on u poslovanju uvijek gleda da se prvo plati radnicima jer da je ružno kada radnik radi, a za svoju djecu kod kuće nema za hranu. Da zbog blokade transakcije nisu išle preko poslovnog računa, nego preko njegova privatnog, pokazalo je i knjigovodstveno vještačenje Ljerke Živković, koja je rekla da se prema popisima i usporedbom iznosa s velikom vjerojatnošću može reći da je i preostali iznos od 111.000 kuna isplaćen radnicima kao naknada za prijevoz, jer zbog blokade računa tvrtke s dugom od 10 milijuna kuna devet mjeseci nisu dobivali ni plaću ni naknade. Ti su podaci bili ključni za oslobađajuću presudu.

- Sud smatra da vaše poticanje na zloporabu kao kazneno djelo jednostavno nije dokazano te da je pokojni direktor Ivo Maglica u konačnici mogao i odbiti postupati po nalogu kojeg je smatrao protuzakonitim - rekla je sutkinja Sanda Janković i napomenula da nisu utvrđeni ni motivi zbog kojih bi okrivljenik tako postupao.

- I ja bih ukrao od tvornice čiji sam vlasnik 20 tisuća eura?!? Nije li to malo glupo? Kad bi me netko optužio da sam ukrao 250 milijuna, rekao bih da sam dobar lopov. Ali 20 tisuća? Znate i sami da vozim Lamborghini Diablo, auto skuplji od pola milijuna dolara, imam Mercedes S 600, sve plaćeno u kešu. Živim na ranču od 80 milijuna dolara s pet kuća, teniskim igralištem i 1000 grla stoke. I meni treba tih 20 tisuća da ukradem vlastitom poduzeću? Moji su se prijatelji ovdje smijali toj presudi - komentirao nam je Wolf još prije ovaj sudski postupak.

Zaštitni znak

Njegov odvjetnik Nobilo smatra da do suđenja nije niti trebalo doći. On je, navodi, došao do uvida u spis stečajnog postupka KIO-a i utvrdio da postoje liste radnika s isplatama, što znači da se otpočetka sve moglo znati jer je sve bilo u spisu stečajnog upravitelja. Žalba s fotokopijama tih popisa dostavljena je Vrhovnom sudu te je presuda bila ukinuta, suđenje vraćeno na početak, a u konačnici je donesena oslobađajuća presuda.

- Stečajni upravitelj faktički je dao lažan iskaz, rekao je da nema takvih podataka u spisu, da se to nije dogodilo i da je Wolf protupravno zadržao taj novac i čovjek je, ni kriv ni dužan, dobio dvije i pol godine zatvora jer je sudac olako prihvatio taj iskaz, niti ne provjerivši ga - komentirao nam je odvjetnik Nobilo.

Hoće li Wolf tužiti Republiku Hrvatsku, u ovom se trenutku ne zna jer on tek treba dobiti informaciju da je oslobođen optužbi, no takvu je mogućnost najavio, rekavši da je njegovu imenu u duhanskoj industriji i drugdje nanesena šteta.

- Bojim se da će sada biti frka. British American Tobacco vjerojatno će tužiti Hrvatsku jer kompanija treba očistiti ime, zaštitni znak ‘Walter Wolf’, ili će osobno tužiti suca - rekao je Wolf prilikom prvostupanjske presude.

Nobilo: Pravomoćna oslobađajuća presuda Walteru Wolfu skupo će koštati državu

Vrhovni sud potvrdio je prošlogodišnju oslobađajuću presudu Walteru Wolfu za kojega je karlovački sud utvrdio da nije zadržao 20.000 eura od prodaje jedne prodavaonice tvrtke KIO u Srbiji, a njegov odvjetnik Anto Nobilo ustvrdio je da će to suđenje, do kojega uopće nije ni trebalo doći "skupo koštati državni proračun".

Nakon što je primio pravomoćnu oslobađajuću presudu Vrhovnog suda Nobilo je Hini najavio da pokreće "rutinski postupak namirenja svih Wolfovih troškova u ovom postupku", od putovanja na ročišta iz Kanade u Hrvatsku, hotelskog smještaja i odvjetničkih troškova.

Wolf tek treba odlučiti hoće li protiv države ustati i s tužbom vrijednom više desetaka milijuna eura za štetu nanesenu brandu koji je poznat u cijelom svijetu, kazao je Nobilo.

Podsjetio je da do cijelog postupka nije ni trebalo doći, jer je u stečajnoj dokumentaciji KIO-a postojala tužiteljstvu i sudu dostupna dokumentacija da je novac od prodaje lokala u Srbiji bio podijeljen radnicima za plaće.

"Stečajni upravitelj je prikrio dokumentaciju i na sudu nije istinito svjedočio, ali to je trebalo utvrditi na vrijeme", rekao je odvjetnik i ustvrdio da ga je Wolf opunomoćio da traži naknadu svih troškova.

Kazao je i da ovaj slučaj u kojem je najprije došlo do nepravomoćne osuđujuće, a potom i oslobađajuće presude koju je sada potvrdio Vrhovni sud pokazuje da hrvatsko pravosuđe treba poboljšati.

"Puno je segmenata koje u hrvatskom pravosuđu treba poboljšati, ali sve počinje i završava s ljudima. U pravosuđu se pod raznim lobističkim i privatnim utjecajima ljudi unapređuju, a nitko se ne eliminira zbog lošeg rada, zbog nezadovoljavanja standarda dobrog postupanja i jednostavno ne idemo naprijed", zaključio je Nobilo.

Smatra i da bi pravosuđe bilo kvalitetnije da se sustav objektivnog praćenja rezultata rada tužitelja i sudaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:38