SABORSKA STATISTIKA

Da je prošla reforma Mosta, neki zastupnici ne bi uopće dobili plaću

Predstavnik romske i židovske manjine nije bio niti na jednoj sjednici, a sedam zastupnika se pojavilo na jednoj
 Dragan Matic / CROPIX / Dragan Matic / CROPIX

Da je zaživio prijedlog Mosta da se skrešu beneficije saborskih zastupnika a koje, kako je novinarima protumačio potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak, narušavaju njihov integritet, navodeći kao primjer odlične prakse Bundestag, gdje su zastupnici savjesni i disciplinirani a tome pridonose kazne od 200 eura ako se ne pojave bez opravdanog razloga na sjednici - predstavnik romske i židovske manjine u Saboru Veljko Kajtazi ostao bi bez ijedne kune plaće.

On u ožujku, prema službenoj evidenciji, nije bio ni na jednoj plenarnoj sjednici.

Radikalni financijski rez doživjeli bi zastupnici koji su se našli u kategoriji zastupnika od samo jednog dana ožujskog staža: SDP-ovac Davor Bernardić, Rajko Ostojić i Nenad Stazić (ali on ima dosta prijavljene službene odsutnosti i ukupni broj radnih dana osam), SDSS-ovac Milorad Pupovac, HDZ-ovci Dražen Barišić, Josipa Rimac i Žarko Tušek. A pohvalnicu za rad mogli bi dobiti Goran Marić, Robert Podolnjak i Margareta Mađerić - oni su bili na svim radnim danima plenarne sjednice Sabora u ožujku, a dan-dva manje imaju HDZ-ovci Željko Reiner, Davorin Mlakar, Ivan Domagoj Milošević i Ivan Šuker.

Mostovci su u Saboru startali disciplinirano - dolaze u najvećem broju i njihov prosjek iznosi devet dana u odnosu na HDZ-ova 7,3 dana, odnosno SDP-ova 6,2.

Provlačenje kartica

To je rezultat službene saborske statistike koja se počela odbrojavati putem čitača na ulazu od 7. ožujka. Saborska Služba za medije pritom napominje kako te podatke treba uzeti s rezervom jer na početku svakog saziva zastupnicima treba vremena da se naviknu provlačiti kartice. Usto, prisutnost na sjednici nije njihova jedina aktivnost; tu su i odbori, službena putovanja, obaveze prema klubovima, a oni se prijavljuju u Tajništvu.

Podolnjak se nedavno požalio novinarima kako Mostov prijedlog zakona koji bi regulirao prava i obaveze saborskih zastupnika - jer u postojećem nije propisana ni jedna obaveza, čak ni dolazak na sjednice, samo prava - naišao na bojkot u Saboru.

Nedovoljno ruku

Većina klubova zastupnika nije spremna govoriti o cjelovitom uređenju prava i dužnosti, požalio se Podolnjak i zaključio: “Većina zastupnika se boji otvorene rasprave koja bi regulirala sva ta pitanja, ne žele razgovarati sami o sebi, a mislim da to nije dobro za ugled Sabora. Nama nije problem napraviti prijedlog, ali nemamo 76 ruku kojima bismo tu temu stavili na dnevni red.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:54