POPUŠTANJE MJERA

'DA SE MENE PITA, TO BIH ZADNJE PUSTIO' Kaić komentirao daljnju relaksaciju i zašto se sada negdje preporuča razmak od metra i pol, a ne dva metra

 
Bernard Kaić
 Biljana Gaurina / CROPIX

Nakon što je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla da maturanti koji su u samoizolaciji neće moći pisati maturu te će to morati učiniti na jesen, pravila je iz perspektive epidemiološke struke objasnio epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kaić je istaknuo da epidemiolozi takve upute pišu zajedno s resornim ministarstvima.

'Prva je varijanta bila da neće biti dozvoljeno pisanje u samoizolaciji pa se mislilo kako će to biti veliki problem. Pripremili smo upute po kojima bi mogli izaći na pisanje mature jer je sve to moguće organizirati. Može se organizirati da oni sami u učionici polažu, moraju nositi masku, ulaze u školu na poseban ulaz, ukoliko on postoji, ili prije ili poslije ostalih učenika kako ne bi bilo miješanja, no bilo je to puno pravila. Trebalo je to iskoordinirati s MUP-om pa se zaključilo kako je nemoguće organizirati', rekao je Kaić za Dnevnik.hr.

Upitan o tome zbog čega se sada na nekim mjestima preporuča razmak od metra i pol, dok se prije inzistiralo na dva metra, Kaić pojašnjava da je sigurniji razmak od dva metra, no siguran je i onaj od metra i pol, a to je dobro rješenje za obrte koji imaju manju kvadraturu pa im razmak od dva metra nije izvediv.

Isto pravilo će se morati poštivati i u moru.

'Udaljenost u moru i na cesti, tako je svejedno. Ako su ljudi dovoljno blizu, oni dijele svoje kapljice iz dišnog sustava', dodaje Kaić.

Na pitanje o tome kada će se na svadbama moći organizirati veći broj gostiju, kaže da je za to još uvijek rano.

'Treba vidjeti kakav će učinak imati dosadašnja popuštanja mjera na epidemiološku situaciju. Ako ga ne bude, onda će stožer povećati broj sudionika na javnim okupljanjima. Svadbe su, da se mene pita, jedna od stvari koje bih među zadnjima pustio, kao i klubove', rekao je epidemiolog Kaić za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:29