PRVI DAN NASTAVE

DA SU TRAŽILI NAŠE MIŠLJENJE, DOGOVOR BI PAO UVJERLJIVOM VEĆINOM Učitelji i dalje nezadovoljni dogovorom, a sada se javljaju kuharice, vozači i domari

Predsjednik Sindikata administrativno-tehničkog osoblja Mario Jakša svojem članstvu predložit će pokretanje štrajka
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Dogovor Vlade i obrazovnih sindikata postignut je nakon 36 dana štrajka i više rundi maratonskih sastanaka dviju strana u sporu. Sindikati su od Vlade dobili traženo povećanje učiteljskih koeficijenata od 6,11 posto, ali ne odjednom, nego u tri rate (3 plus 1 plus 2 posto) tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Zbog “obročnog plaćanja”, zbog toga što prema tom sporazumu nenastavno osoblje u školama (kuhari(ce), vozači(ce), domari(ce)...) neće dobiti povećanje plaća za 6,11 posto kroz veće koeficijente nego povećanjem dodataka (3 plus 1 plus 2 posto), što je financijski nešto nepovoljniji model, te zato što je od ukupno četiri sindikata - koji su s Vladom u ponedjeljak dogovorili paket povećanja plaća - jedino sindikat Preporod odlučio tekst sporazuma dati na potvrdu svojim članovima, mnogi nastavnici i ostali zaposleni u obrazovnom sustavu sasuli se drvlje i kamenje na lidere tih triju sindikata. Pogotovo u komentarima na društvenim mrežama, gdje su teške uvrede pretrpjeli Sanja Šprem i Branimir Mihalinec, čelnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Izdaja

“Lijepo ste nas iskoristili i izdali”, “Nakon 30 godina mraka sindikalni vođe učitelja ugasili su zadnje svjetlo nade za sljedećih 30 godina. Hvala im na tome”, “U početku ste tvrdili da se borite za povećanje koeficijenata za 6,11 posto za sve u školama, a sada odjednom tvrdite da se koeficijenti nenastavnog osoblja ne mogu povisiti”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama.Kako bijesne komentare na Facebooku uvijek treba uzeti s velikim oprezom, Jutarnji list nazvao je nekoliko učitelja i učiteljica kako bismo provjerili odgovara li bijes na društvenim mrežama stvarnom stanju.

Nezadovoljstvo

- Većina mojih kolega i kolegica s kojima sam danas razgovarala je nezadovoljna. Frustrirani su zbog nedosljednosti lidera sindikata u pregovorima, a posebno zbog toga jer su stvar uzeli u svoje ruke i što nisu dopustili - osim sindikata Preporod - da konačnu odluku o (ne)prihvaćanju sporazuma s Vladom donesu učitelji, članovi sindikata na referendumskom izjašnjavanju. Da su tražili naše mišljenje, pretpostavljam da bi njihov dogovor s Vladom pao uvjerljivom većinom glasova - kaže nastavnica u jednoj zagrebačkoj školi. Druga kaže da je većina zaposlenih u školama nezadovoljna i zbog dinamike povećanja plaća.

- Pitanje je tko će uopće biti premijer sljedeće godine i hoće li se držati dogovora koji ga zapravo uopće ne obvezuje - kaže. Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić jučer je objasnio zašto je dogovor s Vladom dao na test svojem članstvu i što će se dogoditi “padne” li sporazum.

- Dva su razloga. Prva dimenzija tiče se vjerodostojnosti. Druga dimenzija je politička, jer samo putem referendumskog izjašnjavanja mogu znati što više od 9000 članova stvarno misli. Ako većinom glasova naši članovi kažu ‘ne’, ja u četvrtak u Vladi neću potpisati taj sporazum - kaže Stipić. Jedan od vrlo upućenih sindikalista tvrdi kako je uvjeren da Mihalinec i Šprem nisu organizirali referendum zbog straha od rezultata. - Oni su, baš kao i Vlada, u strahu što bi se dogodilo kad bi članovi sindikata ‘podrapali’ sporazum - kaže naš izvor.

Sindikalac Branimir Mihalinec jučer je rekao da se “ništa neće dogoditi” ako članovi Preporoda odbace sporazum, odnosno da će dogovor od ponedjeljka svejedno ići u primjenu. Napomenuo je da njegov sindikat “nema potrebe pitati članstvo, nego da te odluke donose tijela sindikata”.

Postignuti ciljevi

Kolegica Šprem rekla je da su “ciljevi postignuti” i da je to najvažnije. - Tko može u sustavu obrazovanja reći da nije stajao iza brojke 6,11? To je bila ključna riječ. To ne može reći ni kuharica, ni učitelj, čak ni ravnatelj - tvrdi.

- Tražili smo povećanje plaća za nenastavno osoblje kroz dodatke na plaće za 6,11 posto uz jednaku dinamiku povećanja kao i za povećanje koeficijenata učitelja. Kako koeficijenti nenastavnog osoblja nisu zaostajali za koeficijentima istih radnih mjesta unutar javnih službi, nismo mogli ostvariti povećanje plaća koeficijentima - tvrde. No, njihova računica da koeficijenti (0,776) školskih kuharica, domara, vozača... ne zaostaju za drugima nije sasvim točna.

Primjerice, domar u domu socijalne skrbi ima koeficijent 1,004, što je više od 1000 kuna veća bruto plaća, brodski kuhar zaposlen u Hrvatskom hidrografskom institutu ima koeficijent 0,824... Osim što je povećanje koeficijenata i za nenastavno osoblje bilo integralni dio zahtjeva s kojim su obrazovni sindikati još prije štrajka išli prema Vladi, jučer je na tu činjenicu javno upozorio i predsjednik Sindikata administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima Mario Jakša, koji će nezadovoljan dogovorom s Vladom, svojem članstvu predložiti pokretanja štrajka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:18