ŠEF DRŽAVNE FIRME KOJI ČISTI I KUHA ZA MORH

Dajte meni da čistim vaše škole i bolnice!

Do sada smo uspjeli državi uštedjeti 140 milijuna kuna
 Bruno Konjević/CROPIX

Ovo je državna tvrtka, ali radimo kao privatnici. Evo vam primjer. Prije sam imao vozača. Danas ga nemam jer ga trebam platiti - kaže umirovljeni general Marijan Mareković, ratni zapovjednik, a danas predsjednik Uprave tvrtke Pleter-usluge.

Osnivač tvrtke je Ministarstvo obrane i Pleter upravlja gotovo svim ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima MORH-a i Hrvatske vojske odnosno sa 22 vojne kuhinje, 9 domova i restorana, 33 trgovine i 3 hotela u Raktiju, Puli i u Zvonimirovoj ulici, gdje je i sjedište MORH-a.

Prvi outsourcing

Tvrtka je nastala još 2006. godine nakon izdvajanja 2000 radnika iz MORH-a iz onih djelatnosti koje nisu core poslovi ovog ministarstva poput kuharica, konobara, čistača, recepcionera, a sve zbog racionalizacije troškova u resoru kojim danas upravlja ministar Ante Kotromanović.

Danas ta tvrtka ima 743 zaposlena, godišnji prihodi lani su joj iznosili oko 123 milijuna kuna, dok je dobit nakon oprezivanja iznosila 3,8 milijuna kuna.

- Ponašamo se kao da je to naša privatna firma. Nema mjesta komociji kao u državnoj upravi. Vi svoju plaću morate zaraditi. U tim slučajevima morate organizirati posao tako da vam određeni posao radi jedna osoba, a ne tri osobe jer je to eto netko odlučio - kaže Mareković.

Stvaranje Pletera zapravo je svojevrsni outsourcing.

Svojevrsni, jer zaposlenici Pletera rade za MORH ono što su i nekada radili, ali tada kao državni službenici. Za sve te poslove i usluge koje obavljaju i danas, Pleter se naplaćuje od MORH-a. Osim što poslove kuhinje, čišćenja i održavanja rade za MORH, Pleter je usluge nudi i na tržištu.

Ipak, neki smatraju kako ovakav poslovni rezultat nije stvar menadžmenta, nego tek ugovora između MORH-a i Pletera iz 2006. godine. Prema tom ugovoru, MORH plaća Pleteru sve troškove za režije.

A Pleter, recimo, usluge kuhanja, čije režijske trškove plaća MORH, nudi i privatnim tvrtkama. Budući da nemaju režijskih troškova, mogu biti konkurentni.

- Mi smo poslali prijedlog MORH-u da plaćamo režije kako bi zlim jezicima začepili usta. Ukoliko mi budemo plaćali režije, cijena hrane će nešto poskupjeti, a to opet plaća MORH. Stoga je računica zapravo ista. S druge strane, 91 posto troškova ide na namirnice i ljudstvo, oko 5 posto ide na režije, a ostalo na održavanje - kaže Mareković.

Zeleno svijetlo za osnivanje Pletera, kaže Mareković,dao je Ekonomski institut koji je napravio studiju o racionalizaciji troškova.

MORH je za poslove koje im danas pruža Pleter godišnje izdvajao 220 milijuna kuna. Rashodi MORH-a za usluge Pletera za 2012. godinu iznose 79 milijuna kuna.

Ukupna ušteda iznosi 141 milijuna kuna.

Ogromne uštede

- Prije je MORH samo za nabavu hrane godišnje izdvajao 110 milijuna kuna. Danas vojna prehrana sa svim troškovima zaposlenika i prijevoza hrane stoji 79 milijuna kuna godišnje - kaže Denis Skubic, član Uprave Pletera.

U Pleteru se nadaju kako će Vlada ipak blagosloviti outsourcing za poslove čišćenja, kuhanja i održavanja u zdravstvu i školstvu, što je jedna od mjera ušteda u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike od 2014. do 2016. godine. Čak je i ministar rada Mirando Mrsić lani iznio ideju prema kojoj bi se čistači, kuhari i domari izdvojili iz javne službe u tvrtku koja će biti u vlasništvu države.

Jer upravo takva tvrtka je i Pleter.

Naravno, privatnici su ostali šokirani idejom. Ponavljali su kako to nije outsourcing već apsurd, kako to nisu uštede.

Za Marekovića je outsourcing veliki problem jer ljudima u državnoj službi treba objasniti da se neke stvari moraju mijenjati.

- A to je da će čistači i kuhari iz bolnice i dalje raditi tamo, ali neće biti zaposlenici bolnice već privatne tvrtke. Samo će umjesto pet Mari, radit tri Mare, a ostale Mare ćemo prebaciti drugdje - kaže.

Prema podacima poslovanja tvrtke za 2012., prihodi od vojne prehrane manji su za 5,8 posto u odnosu na 2011., dok je za 17,2 posto smanjen prihod od čiščenja poslovnih prostora MORH-a. Osim toga Pleter je lani izvezao usluga od ukupno 6 milijuna kuna, i to zahvaljujući NATO-u.

Najveća kuhinja

Veliki dio dobiti prihoda. Jedan takav dio nalazi se i u kompleksu Hrvatskog vojnog učilišta Petar Zrinski gdje Pleter upravlja jednom od najvećih kuhinja u svom sastavu.

Kuhinja kojom upravlja Pleter dnevno ponudi oko 4000 obroka, a u isto vrijeme hraniti se može 600 ljudi.

Među 12 kuhara je i Slavica Gogić, koja je jedna od onih koja je 2006. iz MORH-a morala preći u Pleter.

- Bila je velika neizvjesnost. Imao si sigurnu plaću, radio si za MORH, i naravno da si bio nezadovoljan što si morao otići. Posla danas ima više i to je dobro - kaže.

Preporodili smo državne hotele

Nakon preuzimanja radnika iz MORH-a, tvrtka je morala izaći na tržište jer nije bilo posla za sve radnike.

Putem javnih natječaja dobili su nekoliko poslava u državnim institucijama, a lani su preuzeli su odmarališta u vlasništvu Hrvatskih šuma.

- To poduzeće nije znalo poslovati sa tim odmaralištima. Bili su u gubicima. Da nije bilo samovolje i nereda oko bookinga od strane nekih ljudi iz Hrvatskih šuma, prihodi bi nam bili 30 posto.

O kojem neredu je riječ, pojasnio je Mareković.

- Znate, važniji je interes države od pojedinaca. Neki su mislili da i dalje mogu ljetovati besplatno, kako i kada god žele. A toga jednostavno više nema - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:24