ATIPIČAN PRIMJER

ĐAKOVČANKA JEDVA ČEKA POČETAK RADA U SEZONI 'Na moru zaradim za cijelu godinu, a plaća mi je duplo veća nego na početku'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Ovogodišnji Međunarodni praznik rada Hrvatska dočekuje sa 1.489.091 zaposlenim, prema službenim podacima HZMO-a, no Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) ističu da je ta brojka ispod 1,4 milijuna, a da je od krize u realnom sektoru zasigurno izgubljeno oko 200.000 radnih mjesta, piše Glas Slavonije.

Praznik rada, 1. svibnja, slavi se u ozračju egzodusa radništva na Zapad pa se može čuti gorka šala/istina da je hrvatski radnik – najbolji izvozni proizvod. Tu su i odlasci iz Slavonije na sezonski rad na Jadran.

Dok se priprema prvosvibanjski grah, prigodni govori, izleti u prirodi i roštilji, i Đakovčanka Svjetlana Pažin priprema se za novi odlazak na rad u sezoni. Ide na Hvar, kao pomoćna radnica u kuhinji. Ona je atipičan primjer našeg radnika – zadovoljna je radnim uvjetima, nadasve plaćom, fleksibilna, voljna mijenjati posao...

- Imam više od 20 godina staža i ne pripadam onim ljudima koji se cijeli život vezuju samo za jedno radno mjesto. Tako sam i s posla u trgovačkom centru otišla nakon 10 godina. Već nekoliko godina radim u sezoni i prezadovoljna sam – i poslodavcem i uvjetima rada i plaćom koja je natprosječna za naše prilike. Kada sam krenula u sezonski rad, počela sam s upola manjom plaćom nego što sam ju dogovorila sada, za novu sezonu, jer poslodavci ondje prepoznaju kvalitetnog radnika i nadmeću se, “licitiraju” plaćama samo da ga privuku. Još u svojoj prvoj sezoni početnu plaću sam na kraju sezone podigla za trećinu. Moji poslodavci žele zadovoljnog, a oni time dobivaju kvalitetnog radnika, a to se postiže dobrom plaćom - kaže Pažin, po struci trgovkinja.

Rad u sezoni za Svjetlanu Pažin, kaže, sve je samo ne nesiguran, piše Glas Slavonije.

– U sezoni zaradim za cijelu godinu, po povratku kući imam pristojnu naknadu sa burze jer mi je zbog natprosječnih primanja u sezoni dobar prosjek, a imam i sasvim solidan povrat poreza - zaključila je zadovoljno Pažin.

U NHS-u upozoravaju da, dok olako puštamo naše mlade, obrazovane ljude van, država sve više podiže kvote uvoznih radnika, a one najnovije su rekordne - čak 31.000. Sever podsjeća na vrijeme kada su one glasile na njih 9000.

- Nismo protiv radnih migracija i stranih radnika kao osoba, no moramo znati da će oni ovdje doći raditi, a zarađeno poslati, odnosno trošiti kod kuće - kaže Sever.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:40