PRVA IMENA

DALIJA OREŠKOVIĆ OTKRILA NAM JE SVOJE KLJUČNE SURADNIKE U STRANCI Pitali smo je i zašto je osnivačku skupštinu START-a održala bez prisutnosti medija

Stranka bivše šefice Povjerensta za sukob interesa oformila je Predsjedništvo i Veliko vijeće
Dalija Orešković
 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Nakon osnivačke skupštine stranke Start, održane prošle subote u Zagrebu, njezina utemeljiteljica Dalija Orešković otkrila nam je i najuži krug svojih suradnika - članove vodećih tijela stranke: Predsjedništva i Velikog vijeća.

Među utemeljiteljima Starta najviše je pravnika i politologa, a slijede ekonomisti, liječnici, arhitekti, IT dizajneri i socijalni radnici. U šesteročlanom Predsjedništvu Starta trojica su mladih politologa - Duje Prkut, bivši aktivist GONG-a, Stjepan Perko, doktorand na Fakultetu političkih znanosti, i Tonči Talaja, koji je prvo političko iskustvo stjecao u zagrebačkoj izbornoj kampanji Sandre Švaljek.

Suradnica iz povjerenstva

U Predsjedništvu Starta je i ekonomistica Branka Lukačević Gregić, bivša članica Povjerenstva za sukob interesa, koja je s Dalijom Orešković tijesno surađivala dok su bile u tom tijelu, odvjetnica Nicole Kwiatkowski, jedna od osnivačica Udruge Franak, te Marina Pavković, profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, stručnjakinja za upravljanje prostorom.

Veliko vijeće Starta zasad, uz Daliju Orešković i članove Predsjedništva, ima osam članova, a to će se tijelo, tvrdi utemeljiteljica stranke, s vremenom širiti jer će u njega ulaziti predsjednici stranačkih organizacija na terenu. Riječ je o osobama čija imena nisu poznata široj javnosti - to su odvjetnički vježbenik Fran Kušeta, IT dizajner Ivor Matić, arhitekt Marin Račić, pravnice Vesna Ledić Kasalo i Antonija Osojnik, donedavna članica Laburista Snježana Kirinić, liječnica Alma Vidaković Lončar te socijalna radnica Verica Lončar.

Bez najma

Odgovarajući na primjedbe da se zaklinje u transparentnost, a stranku je osnovala bez prisutnosti medija na nepoznatoj lokaciji, Orešković je za Jutarnji objasnila da o mjestu osnutka stranke nema nikakvih tajni. Stranka je, tvrdi, osnovana u prostoru ispod njezina odvjetničkog ureda. - Sve dok ne budemo imali stranački račun, a moći ćemo ga otvoriti tek kad Ministarstvo uprave registrira našu stranku, ne možemo prikupljati nikakva financijska sredstva kojima bismo plaćali prostor u kojem ćemo se sastajati. Dotle se snalazimo kako možemo - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:26