PREDSJEDNICA START-a

DALIJA OREŠKOVIĆ POJASNILA ZAŠTO SE ODLUČILA KANDIDIRATI ZA ŠEFICU DRŽAVE 'Moj predsjednički program je antikorupcijski'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.07.2019. u 19:22

Zagreb, 220519.
Hanza media.
Okrugli stol Euractiv na kojem sudjeluju kandidati za Europske izbore. Na fotografiji: Dalija Oreskovic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Dalija Orešković

 

Predsjednica START-a i bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković najavila je u nedjelju kandidaturu za predsjednicu Republike poručivši kako se na to odlučila jer joj se čini da su institucije koje bi trebale sudjelovati u borbi protiv korupcije ili potopljene ili pred eutanazijom.

Danas je na Facebooku pokušala detaljnije objasniti razloge za kandidaturu.

- Kandidiram se zbog dosljednosti političkim ciljevima i uvjerenjima. Ova kandidatura proizlazi iz moje društvene odgovornosti. Odluka o kandidaturi je donijeta u jeku izbijanja aktualnih korupcijskih afera u izvršnoj vlasti, i činjenice da na društvenu nepravdu koju je korupcija stvorila, niti jedan od drugih do sada poznatih predsjedničkih kandidata ne nudi prihvatljivo rješenje i odgovor.

Ako promatramo samo posljednjih 30 godina, korupcija se sustavno ubacivala i ugrađivala u sve društvene odnose, od nepravedne pretvorbe i privatizacije pa nadalje. Danas je ona vidljiva u nejednakosti građana pred zakonima, sudovima i drugim državnim tijelima. Vidi se u raspodjeli proračunskih sredstava gdje za djecu, bolesne ili obrazovanje uvijek nedostaje, ali ima se za spomenike, fontane i koncerte.

Korupcija se vidi i u izborima ljudi na javne funkcije, u imenovanjima uprava i nadzornih odbora javnih tvrtki, u imenovanjima diplomata, pa čak i u pomilovanjima koja daje institucija predsjednika države.

Moj predsjednički program je antikorupcijski. Moj programski cilj je pravno uređena država - uspostavljanje pravednosti i jednakosti pred zakonom.

 

To je moguće samo ako se pravna pravila dosljedno poštuju na svim razinama. A to znači da se s time mora početi od najviše razine državne vlasti, od poštivanja Ustava i boljeg uređenja pravila koja definiraju odnos između predsjednika države i predsjednika Vlade.

Zbog toga se zalažem za jasno definiranje ustavnih ovlasti predsjednika države iz članka 94. Ustava, kojim je propisano da se predsjednik Republike brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Mi do danas nismo vidjeli kako ta briga izgleda i ne zna se što ta odredba zapravo znači.

Zalažem se da se precizno odredi koje su točno ovlasti predsjednika države u okviru ove odredbe i na koji ih način može izvršavati. Ako to ne napravimo, imat ćemo i nadalje sustav u kojem potencijalni sukobi predsjednika države i predsjednika vlade kreiraju institucionalni nered.

Ili ćemo imati situaciju u kojoj se predsjednici država politički dodvoravaju i politički podilaze onoj političkoj stranci koja ih je podržala, umjesto da imamo predsjednika ili predsjednicu koji rade ono što su po Ustavu i Zakonu dužni raditi.

Iz političkog ozračja, u kojem se pravne norme tumače i primjenjuju kako se kome svidi, proizlaze i sve druge situacije u kojima uopće nije niti bitno što u zakonu piše, jer će vlast činiti i ponašati se kako joj je god volja.

Protiv toga sam se borila radeći pet godina kao predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Svojim radom sam težila pokazati i dokazati kako je borbu protiv svih oblika političke korupcije moguće uspješno voditi, uz uvjet da institucije djeluju zakonito, neovisno, pravedno, stručno i pošteno.

Kao pravnica i legalist rješenje hrvatskih problema vidim u izgradnji i jačanju neovisnih državnih institucija. Kao predsjednica države za to ću se zalagati i to ću provoditi, pojasnila je na Facebooku.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo