VREMENSKA NEPOGODA

DALMACIJOM HARA ORKANSKA BURA, U SPLITU ZABILJEŽEN NAJJAČI UDAR U POVIJESTI MJERENJA Vjetar ruši stabla, ima oštećenih auta, potopljenih brodica...

 
prizori s dubrovačkog područja
 Libero Portal / Radarska

Jak vjetar stvara probleme u čitavoj Dalmaciji. Orkanska bura prekinula je katamaranske linije, zatvorila brojne prometnice, a zabilježeno je i niz požara te urušavanja stabala.

Kako javlja portal Dalmacija Danas, na splitskom Marjanu zabilježen je rekordan udar bure od 176 km/h (48,9 m/s) što je najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu.

U Podvelebitskom kanalu i na Masleničkom području bura je dosegla udare do 173 km/h.

Slobodna Dalmacija javlja da su ulice brojnih dalmatinskih gradova pune grana (najviše borova), vrećica, kartonskih kutija, limova... Malobrojni građani su na otvorenom, a vozači moraju voziti "slalom" među preprekama na cesti.

U Makarskoj je "odvaljen" dio Superkonzuma (urušio se panel zid pri čemu su se u prodavaonici srušile police), u Šimićevoj ulici na splitskim Blatinama pali su motocikli, uz Vukovarsku u Splitu su prevrnuti kontejneri...

FOTOGALERIJA: Teško oštećen Konzum u Makarskoj

Slobodna Dalmacija
Slobodna Dalmacija
Slobodna Dalmacija

Letjeli krovovi, prozori, kontejneri...

Za policiju i vatrogasce posla je bilo na području cijele Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a posebno na području Grada Splita gdje su zbog jakih i orkanskih udara bure evidentirali veliki broj dojava o rušenju stabala na cestu, oštećenja vozila, prozora na objektima, oštećenja uslijed udara kontejnera.

Policija je zajedno s vatrogascima cijelu noć bila na terenu gdje su odlazili po dojavama. Antonela Lolić iz splitske policije kaže da do rano jutros nisu zaprimili obavijest niti imaju saznanja da je tijekom događaja netko ozlijeđen, a pretpostavljaju da će tijekom jutra zaprimiti još dojava vezano uz materijalnu štetu na objektima i vozilima tijekom noći.

Diljem Dalmacije potopljene su i brojne brodice.

Hitne službe su u petak već oko 18 sati u Ulici Marka Marulića u Solinu otišli na teren jer je došlo do oštećenja krovne konstrukcije na plasteniku na kojem su se otkinuli dijelovi koji su pali i oštetili osobno vozilo koje je bilo parkirano u blizini. U Makarskoj se jutros oko 1 sat u trgovačkom centru urušio panel zid zbog čega su se u prodavaonici srušile police.

FOTOGALERIJA: Bura izazvala kaos u Splitu

Burno je bilo i u Trogiru oko 4 sata u ulici Hrvatskih mučenika gdje je palo stablo na tri vozila na kojima su nastala veća oštećenja. Petnaestak minuta prije 6 sati u Kaštel Sućurcu u Ulici pape Ivana Pavla II, zbog jakog udara vjetra došlo je do prevrtanja parkiranog kamiona iz kojeg je iscurilo gorivo, pa su vatrogasci na mjestu događaja sanirali onečišćenje.​

Policija i vatrogasci su evidentirali i gasili osam požara na otvorenom prostoru među kojima su sinoć u splitskom kvartu Brda nešto poslije 22 sata gasili vatru koja je zahvatila nisko raslinje i travu, ali i parkirano osobno vozilo koje je oštećeno. Prilikom gašenja jedan je vatrogasac zadobio lakše tjelesne ozljede​.​

Zbog požara evakuirali stambenu zgradu

U Makarskoj je desetak minuta prije ponoći izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka, no ugašen je u 1.45 sati, a gorjelo je nisko raslinje i makija. Zbog širenja požara zbog jakog vjetra policijski službenici evakuirali su stanare obližnjih stambenih zgrada, a nakon 20 minuta, kada se stanje smirilo, građani su se vratili u svoje domove. Uz to, tijekom požara policija je vozila sa D-8 preusmjeravala kroz Makarsku.

FOTOGALERIJA: Velike štete od bure u Makarskoj

Oko 5 sati ujutro aktivirao se požar u Solinu, na predjelu Mezanovići. Gore makija i borova šuma, a vatra se brzi širi nošena orkanskim udarima bure. Na teren su stigli vatrogasci DVD-a Solin, a u pomoć su im pristigle i snage nekoliko okolnih društava

Orkanska bura jutros i dalje puše istom jačinom na području cijele Splitsko-dalmatinske županije noseći sve pred sobom, a u 7 sati temperatura zraka je zbog jakog vjetra iznosila svega -1 stupanj.

Kaos i u Dubrovniku

Zbog bure su problemi zabilježeni i na dubrovačkom području. Prema podacima Libero portala, bura je i ondje čupala stabla, bacala montažne objekte, motocikle, uništila dječja igrališta, parkirane automobile, a grad je pun iščupanih grana, zbog kojih se na pojedinim predjelima ne može se voziti.

Gorjelo je na Mljetu, u Čilipima, Drveniku, ali požari su unatoč jakoj buri uspješno ugašeni.

FOTOGALERIJA: Bura stvara probleme na dubrovačkom području

Dubrovački vjesnik javlja da je u Novoj Mokošici 'odletjela' kućica za prodaju karata od javnog prijevoznika Libertasa s gornjeg na donji parking i oštetila nekoliko automobila. Srećom, nitko nije nastradao.

Radarska kontrola Dubrovnik i okolica / Facebook
Radarska kontrola Dubrovnik i okolica / Facebook
Radarska kontrola Dubrovnik i okolica / Facebook

Požar kod Šibenika

Orkanska bura koja puše brzinom od 120 kilometara na sat, a na 'refule' dostiže i brzinu od 150 kilometara, donijela je ogromne nevolje i na šibenskom području. U subotu nešto prije 5 sati ujutro izbio je veliki šumski požar između Grebaštice i Jasenova, a zbog jakog vjetra vatra je brzo zahvatila čak 20 hektara površine.

- Dojavu o požaru zaprimili smo u 4,40 sati i na požarište su izašla 32 vatrogasca sa 16 vozila iz JVP-a Šibenika i Vodica, šibenskog DIP-a te DVD-ova Šibenika i Grebaštice. Bili su jako teški uvjeti za gašenje jer je bura puhala 130 kilometara na sat, a temperatura je bila dva stupnja ispod ništice. Unatoč svim nepovoljnim okolnostima, požar je lokaliziran u 8 sati i spriječeno je širenje vatre prema kućama u Grebaštici i kampu Jasenovo. Ukupno su izgorjelo 23 hektara trave, niskog raslinja i borove šume. Sve vatrogasne snage ostaju i dalje na požarištu – izvijestio nas je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

FOTOGALERIJA: Bura razbuktavala veliki požar kod Jasenova

Prema podacima 'Šibenik Metea', najjači udari bure od 200 kilometara na sat zabilježeni su na meteorološkoj postaji na Promini, što je najveća brzina u zadnja dva desetljeća. Orkanska bura snizila je temperaturu debelo ispod ništice, u šibenskom zaleđu izmjereno je minus pet stupnjeva, u Šibeniku nula, a u Vodicama stupanj ispod ništice.

Zbog ogromnih valova u prekidu su sve brodske i trajektne linije prema otocima Prviću, Zlarinu, Kaprijama i žirju.

Bura je polomila i brojna drveća.

Zbog srušenog stabla na cesti u šibenskom prigradskom naselju Brodarica, promet Jadrankom magistralom odvijao se jednim prometnim trakom. Zbog stabala na kolniku za promet je zatvorena županijska cesta Drniš – Roški slap.

FOTOGALERIJA: Bura stvara probleme na šibenskom području

Štete i na zadarskom području

Na zadarskom području također ima srušenih stabala, a u Ninu je siloviti vjetar srušio nadstrešnicu na jednom autobusnom stajalištu.

FOTOGALERIJA: Štete od bure na zadarskom području

U petak oko 22:15 izbio je velik požar uz državnu cestu DC306 u naselju Zaton kod Nina, javlja Zadarski.hr.

Kako se doznaje iz PU zadarske, vatra nošena jakim vjetrom prijetila je benzinskoj postaji i kućama. Prevencije radi, evakuirano je 70-ak kuća s oko 200 ljudi. Mještani su se sami organizirali, a policija im je također omogućavala prijevoz do sigurnih lokacija. Vatrogasci su požar uspjeli ugasiti prije nego se proširio na objekte.

Nema ozlijeđenih osoba, ali zbog orkanske bure na terenu je i dalje vatrogasna ekipa koja osigurava mjesto kako ne bi došlo do ponovnog rasplamsavanja vatre.

Jak vjetar, inače, puše i u unutrašnjosti Hrvatske.

Kaos u prometu

Hrvatski autoklub javio je jutros kako jak vjetar stvara brojne poteškoće u prometu diljem zemlje.

Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su: - autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok. Obilazak je državnim cestama DC27 i DC50 preko Karina, Obrovca i Gračaca, -autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak je DC3 - starom cestom kroz Gorski Kotar, -državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, -most dr. Franje Tuđmana kod Dubrovnika. Obilazak: Mokošica-Komolac-Dubrovnik. Samo za osobna vozila otvoreni su: -autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Kikovica, -Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene, -Paški most (DC106).

DHMZ: Ni danas se ne očekuje smirenje situacije

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:trajektne linije Stinica-Mišnjak, Lopar-Valbiska, Porozina-Brestova, Vis-Split, Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, Stari Grad-Split, Rogač-Split, Sumartin-Makarska, Split-Supetar, Orebić-Dominče, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Prapratno-Sobra te Sućuraj - Drvenik. U prekidu su i brzobrodske linije Milna-Rogač-Split, brodske linije Mali Lošin - Unije - Susak i Šibenik–Zlarin–Prvić Luka–Šepurine–Vodice te katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar- Split, Jelsa-Bol-Split, Pula-Zadar i Brbinj - Božava - Zverinac - Sestrunj - Rivanj.

Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu ni danas se ne očekuje smirenje situacije. U subotu će u cijeloj zemlji prevladavati sunčano, vjetrovito i osjetno hladnije vrijeme. U unutrašnjosti će puhati umjereni, povremeno i jaki sjeverac, koji će u gorju imati olujne, povremeno i orkanske udare. Na Jadranu će puhati olujna bura s orkanskim udarima. Slična situacija očekuje se i tijekom nedjelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:48