OŠTRE RIJEČI

DAMIR KRSTIČEVIĆ 'Nikada nismo dobili odgovor od Ukrajine o MiG-ovima koje smo platili. To me razočaralo, to je sramota ukrajinske države'

Od sljedećeg bi se tjedna helikopteri Kiowa mogli postupno početi vraćati u operativnu funkciju, najavio je Krstičević
Damir Krstičević i Robert Hranj
 Damjan Tadic / CROPIX

Odbor za obranu Hrvatskog sabora danas je jednoglasno dao pozitivno mišljenje na prijedlog Vlade za izbor viceadmirala Roberta Hranja za novog načelnika Glavnog stožera.

Osam prisutnih od ukupno 12 članova Odbora pozitivno je ocijenilo njegov iznijeti program i viziju razvoja Oružanih snaga u sljedeće četiri godine. Viceadmiral Hranj potanko im je iznio svoj program u kojem je posebno naglasio da će se zalagati za zakonitost rada, sigurnost vojnika te inzistirati na radu i stezi. Poručio je kako je cilj da Hrvatska do 2024. godine dosegne izdvajanje od 2 posto BDP-a za obranu.

Stanje u vojsci

Hranju je podršku dao i ministar obrane Damir Krstičević, koji je članovima Odbora poručio kako je siguran da će Hranj biti odličan načelnik. Nakon 20 minuta izlaganja članove Odbora nije zanimalo što budući načelnik Glavnog stožera misli o nabavci borbenog aviona, statusu Hrvatske vojske u misiji u Afganistanu, koga će postaviti za svoje najbliže suradnike i druge aktualne stvari. Od svega unutar vojnog sustava jedino ih je zanimalo što će budući načelnik poduzeti da se što prije formira sveučilište Hrvatske vojske, za što je u izradi zakonski prijedlog.

Veći interes za stanje u vojsci i njenu budućnost od članova Odbora pokazali su novinari, koji su pitanjima zasuli budućeg načelnika i ministra obrane.

“Ne mogu garantirati da će u mom mandatu Hrvatska vojska dobiti novi borbeni avion, ali učinit ću sve da se to dogodi”, odgovorio je viceadmiral Hranj na jedno od pitanja. Nabava borbenih aviona otvorila je i bolnu točku remonta MiG-ova te odnosa Hrvatske i Ukrajine.

S ljutnjom u glasu Krstičević je otkrio da Ukrajina u posljednje dvije godine nije odgovorila na zahtjev Hrvatske da se četiri MiG-a koja nisu u letnom stanju zamijene ispravnim MiG-ovima. “Od Ukrajine tražimo 12 ispravnih MiG-ova koje smo platili. Nikada nismo dobili odgovor. To me je razočaralo. To je sramota ukrajinske države. To je njihova sramota”, poručio je Krstičević, koji je još prije dvije godine od ukrajinskog ministra obrane tražio da Hrvatskoj osigura zamjenu četiri neispravna MiG-a, ali nikada nije dobio odgovor.

Priznao je da se s četiri MiG-a koja su stavljena van uporabe, skidaju dijelovi kako bi se osiguralo letno stanje preostalih borbenih aviona. Ukratko, na djelu je njihova kanibalizacija.

Budući da postojećim MiG-ovima resursi ističu 2023. i 2024. godine, a ugovor za nabavku novog borbenog aviona neće biti potpisan ove godine, realno je za očekivati da će Hrvatska morati od saveznika zatražiti privremeni nadzor svog zračnog prostora. No, ministar obrane tvrdi “kako je to nebitno. Ključna je stvar da Hrvatska odluči i da mi uzmemo avion i da on osigura hrvatsku sigurnost. Na to smo sada fokusirani. A svi ovi detalji, to je sada nebitno”, poručuje ministar.

Afganistan

Na pitanje kako vidi budućnost naše misije u Afganistanu, viceadmiral Hranj odgovara da o tome slijede politički razgovori, a Hrvatska vojska je spremna za svaku opciju. Ministar obrane izbjegao je odgovor na pitanje želi li da se Hrvatska povuče iz Afganistana. Naglašava da je njemu najvažnija sigurnost vojnika.

Na sjednici Odbora ministar Krstičević je upitan i o istrazi uzroka pada helikoptera Kiowa te kada bi ponovo ti helikopteri mogli početi letjeti: “Ne znam kada će biti rezultati istrage. Prema informacijama koje imam, od sljedećeg tjedna bi se helikopteri mogli postepeno početi vraćati u operativnu funkciju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:42