VJERSKI FANATIZAM

DAMIR STOJIĆ 'Ako udana žena s troje djece zanemaruje obitelj i dom zato da bi dnevno izmolila deset pobožnosti, to nije pretjerivanje, nego grijeh'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.05.2018. u 23:10

Zagreb, 281017.
Cibonin dom.
Svecano otvorenje Duhovne obnove Isus na brucosijadi u Ciboni. Organizatori dogadjaja su svecenici Don Damir Stojic, Pater Ike Manduric i Vlc. Ivan Valnetic.
Na fotografiji: Damir Stojic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA

Damir Stojić

Don Damir Stojić objasnio je u tekstu pod nazivom "Možemo li pretjerati s vjerom", kako je zapostavljanje "staleških dužnosti žena" da bi prakticirale vjeru zapravo grijeh. Pojašanjava među ostalim kako se vjeru može krivo shvatiti.

Bitno.net prenosi tekst u kojem Stojić kaže da "vjera od nas traži potpuno predanje, kako bismo postigli savršenstvo ljubavi po primjeru Isusa Krista. Stoga u vjeri ne možemo pretjerati u smislu da se predamo Bogu previše ili da postanemo previše sveti. To nije moguće."

Međutim, nastavlja, "moguće je krivo se predati Bogu, odnosno uložiti previše vremena i truda u nešto što Bog zapravo od nas ne želi, iako ono što činimo izgleda pobožno."

"To može izgledati kao pretjerivanje u vjeri, ali zapravo se samo radi o pretjerivanju u vršenju vlastite volje, iako i sama ta osoba može biti krivo uvjerena da vrši volju Božju. Primjerice, ako udana žena s troje djece zanemaruje obitelj i dom zato da bi dnevno izmolila desetak pobožnosti, to nije pretjerivanje u vjeri, nego jednostavno grijeh. Vjera od te žene traži da na prvom mjestu obavlja svoje staleške dužnosti. Prema tome vjera nije tu ništa kriva, nego pogrešno shvaćanje vjere", piše don Stojić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo