ROČIŠTE U LONDONU

LONDONSKI SUDAC ODLUČIO DA ĆE IVICA TODORIĆ BITI IZRUČEN HRVATSKOJ 'Naravno da sam malo razočaran, ali ja moram ići dalje u fajt'

Britanski sudac Duncan Ouseley u četvrtak je u Londonu odlučio da će osnivač Agrokora Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj. Na Visokom sudu u Londonu danas je održano ročište na kojem se trebala donijeti konačna odluka o tome ima li Todorić pravo na žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj.Današnjom odlukom suca Ousleyja koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna i slijedi njegovo izručenje.
 Boris Kovačev / CROPIX

>>> NOVO 16:53 Odvjetnica Ivice Todorića Cherie Blaire kratko je u četvrtak u Londonu komentirala konačnu odluku o izručenju njezina klijenta, kazavši da se sada taj slučaj vraća u Hrvatsku.

- Europski uhidbeni nalog je dizajniran kako bi osigurao da britanski sudovi poštuju odluku hrvatskih pravosudnih tijela. Slučaj se vraća u Hrvatsku, rekla je Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira.

-------------------

16:52 Ivica Todorić je preko jedne britanske PR agencije medijima poslao priopćenje u kojem u pisanom obliku daje izjavu kojom reagira na odluku suda u Londonu.

U nastavku prenosimo priopćenje u cijelosti.

„Od odlaska iz Hrvatske posvetio sam se otkrivanju istine o tajnovitoj skupini nalik mafiji koja nikome ne odgovara, a koja je ukrala Agrokor od mene i više od 15 000 običnih dioničara, istovremeno riskirajući životne prihode naših 60 000 zaposlenika.”

„Poruke e-pošte i prijepisi koji su procurili jasno ukazuju na korumpirani politički proces koji su orkestrirali najviši čelnici hrvatske Vlade, pritom djelujući izvan granica zakona i namjerno kršeći desetke zakona i propisa samo kako bi ispunili svoje korumpirane ciljeve.”

„Iako sam vrlo razočaran današnjom presudom, to me neće spriječiti u razotkrivanju neobuzdane korupcije na samom vrhu hrvatske Vlade kako bi oni odgovorni bili privedeni pravdi. Pozivam hrvatske i međunarodne vlasti da pokrenu punu nezavisnu istragu o tajnim dogovorima između određenih članova hrvatske Vlade, privatnih kompanjona koji su sastavili Lex Agrokor i grabežljivih poduzeća koja su značajno utjecala na zakon u svoju korist, ponajprije fonda Knighthead Capital za omeđivanje rizika iz SAD-a i dviju banki u ruskom državnom vlasništvu.”

„Neće me zastrašiti politički i financijski motivirani napadi na mene. Umjesto toga, udvostručit ću svoje napore kako bih razotkrio zavjeru kojoj nema mjesta u modernoj demokratskoj Hrvatskoj.

Očekujem da će se narednih dana i tjedana pojaviti još dokaza o tajnim dogovorima i nezakonitim radnjama, osobito ako se prosječni Hrvati ohrabre i progovore protiv ovog nečuvenog potkopavanja svoje zemlje.”

„Spreman sam se prepustiti istrazi vlasti; nemam što skrivati. No u najboljem je interesu hrvatske političke elite da me se ušutka. Optužbe protiv mene politički su i financijski motivirane i nema ni trunke dokaza da sam ikad uzeo novac iz Agrokora, poduzeća koje sam izgradio od nule i do kojeg mi je duboko stalo. S obzirom na nedavne poteze hrvatskih čelnika, zaista je dvojbeno hoće li se bilo kakva istraga o Agrokoru provesti nepristrano i bez političkog uplitanja.”

-------------------

16:19 Premijer Andrej Plenković na Hvaru je odbio komentirati odluku iz Londona kao i Todorićevu poruku prema kojoj je protiv njega podnio kaznenu prijavu.

- Ne komentiram to već nekoliko mjeseci pa neću ni danas, izjavio je.

-------------------

16:04 - Ovo je za mene bio poslovni potez. Došao sam u London, ostao godinu dana, obavio sve zadatke. Ostajem još jedno 25 dana. Naravno da sam malo razočaran, ali u krajnjoj liniji ja moram ići dalje u fajt, ovo me neće zaustaviti, još ću jače krenuti naprijed, rekao je Todorić po izlasku sa suda.

Očekuje li da će na slobodi čekati izručenje?

- Da, da, idem doma. Ja sam slobodni građanin, odgovorio je novinarima koji su ga pitali i je li spreman za Remetinec.

- Kako ne, ja sam za sve spreman.

Na pitanje očekuje li u hrvatskoj oslobađajuću presudu, Todorić je odgovorio: - Za što? Zašto bih ja bio osuđen?.

Novinari su pitali Todorića ima li poruku za premijera Plenkovića, kojeg je često napadao u svojim objavama na blogu.

- Gospodin Plenković je jučer od mene dobio kaznenu prijavu za zločinačku organizaciju. Ja idem dalje, odgovorio je, kako prenosi njegovu izjavu televizija N1.

-------------------

15:44 Sudac Ouseley odbio žalbu, Ivica Todorić će biti izručen Hrvatskoj.

-------------------

15: 38 Sudac Ouseley se fokusirao na to hoće li se optužnica podići ili ne.

- Nije mi neprihvatljiva argumentacija sutkinje Arbuthnot. Nisam sretan što je sutkinja miješala pojmove namjera i odluka vezano za optužnicu, iako je jasno da je mislila na odluku, rekao je sudac Ouseley.

---------------------

15:27 'Sud u Hrvatskoj morao je potvrditi opravdanu sumnju prije izdavanja naloga', rekao je sudac koji trenutno citira posljednje podneske iz Hrvatske, u kojoj se kaže da će podići optužnicu.

----------------------

15:20 'Prvi argument tužiteljstva ne prihvaćam', rekao je sudac, prenosi N1.

---------------------------

15:19 Sutkinja Arbuthnot se više puta osvrtala na pitanje hoće li i kad biti samo suđenje, jer to jest važno za uhidbeni nalog.

----------------------------

15.10 - Ivica Todorić se vratio u sudnicu, odluka se iščekuje svakog trenutka.

------------------------

NOVO 14:05 Nakon izlaganja obrane Ivice Todorića i odgovora britanskog tužiteljstva, na ročištu o izručenju osnivača Agrokora Hrvatskoj proglašena je stanka, a odluka će biti poznata za sat vremena.

Todorićev odvjetnik James Hines više od sat i pol obrazlagao je zašto Todorić ne bi trebao biti izručen Hrvatskoj, a njegova se argumentacija uglavnom svodi na to da je uhidbeni nalog izdan bez potvrđene optužnice.

Postoji samo izrečena namjera da mu se sudi, ali ne i odluka o početku suđenja zbog čega bi Todorić morao dugo biti u pritvoru bez optužnice, kazao je Hines.

Predstavnik britanskog tužiteljstva u svojim je protuargumentima branio odluku o izručenju i kazao da je veliki dio istrage proveden prije podizdanja uhidbenog naloga.

Ako sud prihvati zahtjev obrane tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, provostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.

Todorić je danas na sud ušao na sporedan ulaz. S njim su i odvjetnici James Hines i Cherie Blair.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

------------------------

13:42 Tužiteljstvo i dalje iznosi argumente zbog kojih je sutkinja u travnju donijela, po njima opravdanu, odluku o izručenju Ivice Todorića.

------------------------

13:35 Predstavnik tužiteljstva inzistira na "sadržaju umjesto forme" dokumenata, a sadržaj pokazuje da će optužnica biti podignuta, javlja N1.

------------------------

13:21 Ročište traje već dva sata, javlja reporterka HRT-a. Predstavnik britanskog tužiteljstva pojašnjava odluku suda od travnja ove godine zašto se Ivica Todorić treba izručiti Hrvatskoj.

------------------------

12:45 Ovo je prvi zahtjev iz Hrvatske uopće, nemamo dovoljno saznanja o njihovim procedurama, upozorava Todorićev odvjetnik sud.

Hines iz godinu dana starog hrvatskog uhidbenog naloga čita rečenicu koju tumači kao jasnu namjeru podizanja optužnice, koje, međutim, još nema, javlja N1.

------------------------

12:19 Todorićev odvjetnik Hines tvrdi da je odluka da će se optužnica protiv Todorića podići, može se reći, već donesena i prije nego što je istraga završena što je nedopustivo... Nakon toga Hines i sudac Ouseley počinju raspravu oko europskog uhidbenog naloga...

------------------------

12:08 Sve navedene optužbe su razlog za izručenje zaključuje sudac Ouseley, javlja reporterka HRT-a.

Sudac Ouseley pita postoje li dva razloga za istražni pritvor - utjecaj na svjedoke i sumnja na počinjenu prijavu.

------------------------

12:02 Todorić je od početka spreman svjedočiti u ovoj fazi videolinkom, nije obavljeno financijsko vještačenje..., nabraja Todorićev odvjetnik Hines. Sudac Ouseley kaže riječ je istrazi velike prijevare i nije čudno da istraga dugo traje.

------------------------

11:59 Todorić bi bio već 6 mjeseci u pritvoru da je ostao u Hrvatskoj, a još uvijek se ne zna hoće li biti podignuta optužnica, kaže Todorićev odvjetnik James Hines, koji tvrdi da europski uhidbeni nalog ne bi trebao biti prihvaćen, javlja N1.

Hines tvrdi da u posljednjih 6 mjeseci hrvatska istraga nije napredovala i da se ne zna hoće li biti suđenja. Predstavnik britanskog tužiteljstva tvrdi da je to stari argument i da će hrvatska istraga vjerojatno uskoro završiti.

Hines je na početku ročišta predstavio dodatni registrator dokumenata koje podnose sudu, dovodi u pitanje hrvatski uhidbeni nalog, naglašava da je izdan tijekom istrage, prije optužnice.

------------------------

11:25 - Ivica Todorić ušao je u sudnicu na sporedni ulaz. S njim su i odvjetnici James Hines i Cherie Blair.

------------------------

Visoki sud u Londonu danas bi trebao donijeti konačnu odluku o pravu na žalbu osnivača Agrokora Ivice Todorića na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj. Britanski sud trebao bi odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane. Ako ga prihvati, počinje žalbeni proces, koji može potrajati, a ako ga odbaci, prvostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.

Postane li rješenje o izvršenju u Britaniji izvršno u Hrvatskoj, slučaj od Ministarstva pravosuđa preuzima Ministarstvo unutarnjih poslova.

Proces izručenja

- Postupak izručenja tada ide sukladno Europskoj konvenciji o izručenju, koja je sveto pismo što se tiče izručenja u Europi - objašnjava odvjetnik Veljko Miljević, koji smatra da bi britanski sud ovaj put mogao donijeti odluku o izručenju Ivice Todorića ako njegova obrana ne iznenadi nekim novim argumentom. Sam postupak izručenja prema spomenutoj konvenciji mora biti, kaže odvjetnik Miljević, proveden u roku od najviše dva mjeseca.

Nadalje objašnjava da proces izručenja ovisi o dogovoru dviju strana, dakle, moguće je i da hrvatski policajci Todorića preuzmu u Londonu, kao što je moguće i da se dogovore da ga engleska strana doprati do Hrvatske. Troškove postupka izručenja snosi hrvatska strana kao država tražiteljica izručenja. Uobičajeno je također da tijekom puta, u avionu, jedan red ispred i jedan red iza onoga u kojem sjedi optuženik budu slobodni.

Todorićevi odvjetnici u Hrvatskoj, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, jučer nisu bili dostupni za komentar. Dok čeka odluku u Londonu, Todorić i dalje redovito objavljuje tekstove na svojoj web stranici, na kojoj proziva vladajuće. S njime je redovito u kontaktu Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a.

Lažni SMS

- Čujemo se, ali ne bih o detaljima naših privatnih razgovora. Uglavnom, mogu reći da se dobro drži - bio je kratak Čičak. Podsjetimo da je upravo Čičak proslijedio Državnom odvjetništvu i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović navodnu SMS korespondenciju između premijera Andreja Plenkovića i tadašnje ministrice Martine Dalić o Agrokoru, za koju se poslije ispostavilo da je lažna te da ju je sastavio Franjo Varga, nedavno uhićen bivši policajac.

Inače, odluka britanskog Visokog suda o Todorićevu zahtjevu za pravo žalbe na prvostupanjsku presudu, prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj, očekivala se još 6. rujna, ali je njegova obrana, tvrdeći da ima nove dokaze, dobila još vremena. Todorić se, podsjetimo, na prošlom ročištu pojavio u društvu novih odvjetnika - Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Todorićev novi odvjetnik Hines zatražio je tada da im se da još vremena za podnošenje zahtjeva za pravo na žalbu, tvrdeći da raspolažu novim dokazima. Odvjetnik Hines u svojem je obraćanju sudu tada spomenuo iskaze USKOK-u koji su procurili u javnost i aferu Hotmail, ustvrdivši kako se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu.

Sudac je tako odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište, na kojem će obrana imati jedan sat za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformulirani stari, koje je prvostupanjski sud odbacio uz presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj. Sudac je Todorićevoj obrani dao nalog da sve nove dokaze dostavi sudu do 4. listopada, a o tom novom podnesku morat će se očitovati i odvjetnica Clare Montgomery koja zastupa DORH.

Visoki je sud 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj. Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši tada nijedan argument Todorićeve obrane za to da je žrtva političkog progona.

Politički progon

Todorićeva je obrana svjedočenjima dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice. Podsjetimo da je Todorić uhićen lani, 7. studenog, u Londonu.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja određene su mu strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan umjesto dvaput tjedno kao prije presude, s time da ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Prije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:27