BIVŠI MINISTAR

DAN NAKON ŠTO JE POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VRDOLJAKA, OGLASIO SE ŠEF HNS-a: 'Nikada nikome nisam prijetio!'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo (ODO) optužilo predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka da je kao ministar gospodarstva prijetio članu uprave Nuklearne elektrane Krško Hrvoju Perhariću o optužbama se na današnjoj konferenciji za novinare oglasio i sam Vrdoljak.

- Nikada nisam prijetio, posebno obitelji, jer je i meni obitelj najveća vrijednost. Sve što želim da izađe iz ovog slučaja je istina - rekao je na početku press konferencije Vrdoljak.

Kaže da se radi o lažnom iskazu i da njegovi svjedoci još nisu pozvani.

- U pitanju je prijava na temelju lažnog iskaza i to ću i dokazati jer demokratske institucije su temelj demokratskog sustava i bez obzira što prijavu odbacujem, ja institucije poštujem - kaže Vrdoljak.

Slovenska strana i danas želi kontrolu nad gotovo 200 milijuna eura investicija, a uz pomoć hrvatskih članova uprave to i uspijevaju, dodaje Vrdoljak.

Pozvao je sve nadležne insitucije da provjere poštuje li se međunarodni ugovor. Kazao je i da o tome da se to događa u Krškom nije znao do ljeta 2015. godine.

- Nisam znao, nisam imao informaciju, skrivale su se informacije da se to događalo zadnjih 15 godina. Tada je meni kolega Perharić prezentirao te stvari, i što sam trebao prešutiti što rade ljudi koji ne štite ovu zemlju?"

Ponovio je da je prijava lažna i temeljena na lažnom iskazu, kao i to da još nisu ispitani niti jedan od njegovih predloženih svjedoka.

Inače, prema neslužbenim informacijama riječ je o optužnici iz studenoga 2017. koja je ovih dana potvrđena na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu. Prema pisanju medija razlog prijetnji navodno je bila Vrdoljakovo inzistiranje da Perhanić podnese ostavku na mjesto člana uprave Nuklearne elektrane Krško.

Optužnica je podignuta nakon što je Perhanić Vrdoljaka prijavio zbog prijetnje koju mu je navodno izrekao krajem 2015. kada je bio ministar gospodarstva.

Prema detaljima optužnice, Vrdoljak je Perhaniću pripomenuo i da će, ako se ne makne s funkcije u NEK-u, tražiti ispis svih njegovih telefonskih razgovora i pregled cjelokupne imovine te da će mu zabraniti ulazak u Sloveniju. U optužnici stoji i navodni citat gospodina Vrdoljaka: “Zagorčat ću život tebi, tvojoj djeci i tvojoj obitelji”. Perharić je u prijavi kazao kako se nakon tih izjava “preplašio za život i sigurnost svoje obitelji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:01