DUGO ČEKANE PROMJENE

DANAS DOLAZI NOVI STEČAJNI ZAKON Sve tvrtke u blokadi dužoj od 120 dana moraju u stečaj, a odgovarat će i vlasnici

ZAGREB - Novi stečajni zakon, koji se priprema već dulje od godinu dana, danas će, kako očekuju u Ministarstvu pravosuđa, usvojiti Vlada, a nakon što ga prihvati Sabor, na snagu bi trebao stupiti 1. srpnja. Njegovim donošenjem u povijest odlazi postojeći koncept predstečajnih nagodbi bivšeg ministra financija Slavka Linića koji je obilježio i mandat aktualne Vlade. Predstečaj i stečaj kompanija prema novom zakonu, koji ih objedinjuje, odvijat će se na sudu. Financijska agencija (Fina) u predstečajnom će postupku imati ulogu tehničke pomoći sudovima.

Po službenoj dužnosti

Finu novi zakon obvezuje na pokretanje stečaja svake tvrtke čiji su računi blokirani dulje od 120 dana, i to u roku od osam dana. Zahvaljujući toj odredbi, ističu u Ministarstvu pravosuđa, u prvih osam do deset mjeseci primjene novog zakona, tj. do ožujka iduće godine, Fina bi trebala pokrenuti stečaj 18.943 tvrtke koje duguju 19,8 milijardi kuna glavnice, a barem dvostruko toliko pribroje li se kamate.

Prva su na listi za pokretanje stečaja po službenoj dužnosti poduzeća koja nemaju zaposlenih, a takvih je 14.652 s dugom od 14,8 milijardi kuna glavnice. Te tvrtke bez zaposlenih državi duguju 2,4 milijarde kuna glavnice. U Ministarstvu pravosuđa objasnili su da ne mogu odmah pokrenuti sve stečajeve kako ne bi preopteretili sudove. Stečaj nad tvrtkom može se otvoriti ako ona ne isplati tri uzastopne plaće, što je u prijedlog novog zakona uvršteno nakon prvog čitanja.

Veća transparentnost

- Cilj je ovih izmjena, na kojima smo dugo i detaljno radili, dati veća prava i više zaštite vjerovnicima u predstečajnom postupku te omogućiti brži dovršetak stečaja uz povećavanje transparentnosti - kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

U Hrvatskoj trenutno stečajni postupci traju prosječno tri godine, a europski je prosjek godinu i pol. Predstečajni postupak moći će pokrenuti i vjerovnici ako se s time složi dužnik, a sam predstečaj zamišljen je za poduzeća koja nemaju uvjeta za stečaj te ga nagodbom s vjerovnicima žele izbjeći.

Da bi se izglasao predstečaj, bit će potrebna podrška najmanje 50 posto svih vjerovnika u svakoj vjerovničkoj skupini te 66 posto svih vjerovnika zajedno.

Vjerovnici koji podržavaju nagodbu moraju držati dvostruko veći iznos tražbina od onih koji je ne podržavaju.

Naplata predujma

Novim zakonom uređuje se i prodaja imovine u stečaju u najviše pet krugova koji se moraju odviti u roku od godine dana. Zakon propisuje da se cijena iz prvog kruga ruši na tri četvrtine u drugom, na polovicu u trećem, na jednu četvrtinu u četvrtom krugu te u petom cijema može biti jednu kunu ili više.

Za pokretanje stečaja odgovornima se, osim direktora, smatraju i članovi Nadzornih odbora ili vlasnici, kojima Fina, kad pokreće stečaj po službenoj dužnosti, može naplatiti do 20.000 kuna predujma za troškove stečaja ako ga sami nisu pokrenuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:20