VREMENSKA PROGNOZA

Danas iznadprosječno toplo uz povremenu kišu, a navečer preokret. Nije isključena ni pokoja pahulja snijega, provjerite gdje!

 Jure Miskovic / CROPIX

Kolnici su danas mjestimice mokri i skliski, a magla, mjestimice vrlo gusta, smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji i Slavoniji, izvijestio je HAK. Vozačima koji danas krežu na put savjetuje se maksimalan oprez. Magle ima na autocestama: A1 između čvorova Šestanovac i Ravča; A3 Bregana-Lipovac između Novske i Nove Gradiške; A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Sopač.

Umjereno oblačno, mjestimice s kišom, češćom u gorju i Dalmaciji, a poslijepodne sa sjevera prestanak kiše i razvedravanje uz osjetan pad temeprature, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak.

Umjeren i jak jugozapadni vjetar okretat će na sjeverozapadni i sjeverni, a jugo će na Jadranu poslijepodne okrenuti na umjerenu, navečer i jaku buru s olujnim udarima.

Najviša temperatura zraka većinom između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva. Navečer hladnije.

U velikoj božićnoj prognozi glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula ističe da će na Badnjak gotovo posvuda u Hrvatskoj biti povremene kiše, na Jadranu i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a poslijepodne i navečer u višem je gorju moguća i poneka pahulja snijega. Do ponoći će oborine gotovo posvuda prestati, a u većini će se krajeva i barem djelomice razvedriti. Nakon jutarnjeg juga i jugozapadnjaka zapuhat će bura, često jaka, ponegdje i olujna, ne samo na udare. Štoviše, tijekom Badnje noći mogući su i orkanski udari bure, osobito podno Velebita.

I u unutrašnjosti će biti umjerenog, gdjegod i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a osim njega, onima koji će ići na polnoćku ili obavljati neke druge aktivnosti na otvorenome kasno navečer i u noći na Božić mogao bi zasmetati i znatniji pad temperature. Stoga preporučam topliju odjeću i obuću, budući da će temperatura zraka u unutrašnjosti biti i oko 0 °C, mjestimice i niža, a izraženiji osjećaj hladnoće bit će i na Jadranu.

U nastavku tjedna bit će većinom suho, ali hladnije nego prošlih dana, na kopnu ponovno uz jutarnje "minuse". Slabe mjestimične oborine moguće su uglavnom tijekom Božića u istočnim krajevima, te ponovno za vikend.

Prema prognozi HRT-a, na Božić te u dane nakon njega u unutrašnjosti će biti hladnije, uz jutarnju temperaturu uglavnom nižu od 0 °C. A dnevnu većinom oko 5 °C. Ponegdje će biti magle, osobito u četvrtak i petak. Slabe su oborine moguće uglavnom samo na istoku u utorak.

Na Jadranu će na Božić još biti relativno vjetrovito, a bura i sjeverac oslabjet će na blagdan Svetog Stjepana. Idući će dani proteći uz obilje sunca, tek u četvrtak i petak uz povećanu vjerojatnost za nisku naoblaku i maglu na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Kao i na kopnu, bit će hladnije nego prošlih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:22