POČETAK U 18 SATI

DANAS JE DAN ODLUKE U BRUXELLESU Sve se glasnije spominje ime Andreja Plenkovića, neki tvrde da je još u igri čak i za nasljednika Junckera

Dubrovnik, 060619.
Setnja Stradunom nakon sluzbenog posjeta predsjednika, Vlade Andreaj Plenkovica i predsjednika Europske komisije, Jean-Claudi Junckera.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Jean-Cludie Juncker.
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Bozo Radic / CROPIX

Andrej Plenković, Jean-Claude Juncker

 

Na današnjem izvanrednom summitu lideri država članica EU pokušat će se usuglasiti o imenima budućih šefova glavnih institucija EU. Najteže je postići dogovor o predsjedniku Europske komisije koji će na toj funkciji naslijediti Jean-Claudea Junckera. Kada se to riješi, olakšat će se i rješavanje ostatka križaljke. Znat će se barem tko ne može dobiti mjesto predsjednika Vijeća i Parlamenta.

Iako je Europska pučka stranka (EPP) do kraja ustrajala na stavu da predsjednik Komisije mora biti njihov "vodeći kandidat" Manfred Weber, protivljenje ostalih u Vijeću, ali i političkih skupina u Europskom parlamentu je tako snažno da njemu više ne daju toliko šansi.

Posljednjih nekoliko dana sve se više govori o tome kako će socijaldemokrati, liberali i Zeleni u Europskom parlamentu složiti većinu kako bi spriječili da EPP ima mjesto predsjednika Komisije. Zbog toga se kao favorit sve više spominje Nizozemac Frans Timmermans, znatno iskusniji od Webera i sadašnji prvi potpredsjednik Europske komisije. U tom bi slučaju gotovo sigurno mjesto predsjednika Europskog vijeća, a vjerojatno i Europskog parlamenta, pripalo EPP-u.

Britanski Financial Times jučer je kao mogućeg nasljednika Donalda Tuska spomenuo hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. On nije isključen čak niti kao potencijalni kandidat za šefa Komisije ako se odluči da ne vrijedi načelo spitzenkandidata.

Funkcija predsjednika Europskog vijeća uvedena je Lisabonskim sporazumom koji u članku 15 opisuje njegovu ulogu.

Predsjednik Europskog vijeća predsjedava sastancima šefova država ili vlada. Priprema i vodi sastanke u suradnji s predsjednikom Europske komisije. Predstavlja EU na međunarodnim summitima i prima strane lidere u ime Europske unije.

S političkog gledišta, radi na osiguranju kohezije i konsenzusa među državama članicama. U vanjskoj politici surađuje s visokim predstavnikom koji je ujedno i potpredsjednik Europske komisije, što je također uloga uvedena Lisabonskim sporazumom.

Prije uvođenja ove stalne funkcije tu ulogu je imao šef države ili vlade koja je predsjedavala Europskom unijom.

Predsjednik Europskog vijeća bira se na mandat od dvije i pol godine, a taj se mandat može jednom produljiti na još toliko. Bira se kvalificiranom većinom od Europskog vijeća. Praksa je da dio postupka kojim se bira predsjednik Europskog vijeća vodi šef države ili vlade koja ima rotirajuće predsjedavanje Unijom. Predsjednik Europskog vijeća ne može u isto vrijeme imati ulogu u nacionalnoj vlasti svoje države članice.

Ured predsjednika Europskog vijeća nalazi se preko puta glavne zgrade Europske komisije u Bruxellesu.

Prvi predsjednik Europskog vijeća bio je nekadašnji belgijski premijer Herman van Rompuy u dva mandata po dvije i pol godine. I njegov nasljednik Donald Tusk je dobio dva mandata, dakle ukupno pet godina, te mu mandat istječe krajem studenoga. Dakle, u oba slučaja šef Europskog vijeća je ranije bio premijer države članice.

Plaća dvostruko veća od one britanske premijerke

Plaća predsjednika Europskog vijeća slična je kao i ona šefa Komisije. Trenutačno iznosi, mjesečno, oko 30 tisuća eura bruto. Plaća šefa Europskog vijeća često je predmet kritika javnosti, pogotovo u Velikoj Britaniji gdje su izračunali da on zarađuje dva puta više od britanske premijerke, da u jednom mjesecu zaradi prosječnu britansku godišnju plaću, a da su Britanci ti koji "to financiraju". Nije čudno da su tu činjenicu obilato koristili zagovornici Brexita kako bi i to spomenuli kao argument zašto treba napustit Europsku uniju.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo