PREGOVARAT ĆE SE O SVIM PRAVIMA

Danas za stol sjedaju Vlada i sindikati državnih službi: I vojsci i policiji će se rezati božićnice, regresi i dnevnice?

ZAGREB - Vlada i sindikati državnih službenika nakon mjeseci natezanja o tome tko će u kolektivnom pregovaranju predstavljati zaposlene, danas sjedaju za stol kako bi dogovorili novi Temeljni kolektivni ugovor. Kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih Banskim dvorima, pregovarat će se o TKU sa svim materijalnim pravima, a uz to i o dodatku tom ugovoru kojim bi se pojedina materijalna prava zamrzla do kraja idue godine.

Namjera Vlade je u pravima izjednačiti državne službenike i javne službe, pa se očekuje da će Vlada predložiti zamrzavanje božićnica za ovu i iduću godinu, regresa za iduću godinu, smanjenje iznosa dnevnice sa 170 na 150 kuna, te isplata jubilarnih nagrada u idućoj godini isključivo za one radnike koji odlaze u mirovinu.

Također, prijedlog je uvođenje reda u sustav naknada za prijevoz: oni kojima je radno mjesto od doma udaljeno manje od 2 kilometra izgubili bi to pravo, naknada bi se isplaćivala u punom iznosu samo uz predočenje računa ili mjesečne karte. Oni koji na posao dolaze osobnim automobilom imali bi pravo naknade troškova u iznosu od najmanje 65 posto najjeftinije mjesečne karte za javni prijevoz, a točan postotak u konačnici će ovisiti o onome što ispregovaraju javne službe.

Poslodavac bi državnim službenicima plaćao prijevoz do najviše 50 kilometara, a preostalu kilometražu za one koji rade izvan mjesta boravišta, sufinancirali bi u jednakim dijelovima poslodavac i radnik.

Kako TKU za državne službenike istječe s posljednjim danom srpnja, za očekivati nešto lakše pregovore, od onih s javnim službama. U Hrvatskoj u državnim službama radi nešto više od 63.000 zaposlenih, a ukoliko u tri mjeseca ne dogovore novi TKU, svi ti zaposleni ostaju bez svih materijalnih prava.

Pregovarački odbor od strane Vlade, kao i u slučaju javnih službi, u najjačem je mogućem sastavu: redom se radi o ministrima. Tek je ministar obrane lišen kolektivnog pregovaranja. Umjesto Ante Kotromanovića, pregovarat će Višnja Tafra.

Predsjednik Vladina pregovaračkog odobra je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, a uz Tafru članovi su Radimir Čačić, Arsen Bauk, Mirando Mrsić, Slavko Linić, Ranko Ostojić i Orsat Miljenić. Državne službenike predstavljaju Dubravko Jagić koji predstavlja policajce, Boris Pleša u ime državnih službenika i namještenika, a u ime policije Zdravko Lončar. Sindikat carine delegirao je Božu Prku, poreznike zastupa Gordana Jagar, pravosudnu policiju Vlado Dubrović, a vojsku Radomir Delić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:14