KAKO TO?

DAVOR BERNARDIĆ PREDLOŽIO MILANOVIĆU DA NE DOLAZI NA SJEDNICU GLAVNOG ODBORA SDP-a 'Vidimo se kad se ponovno okupite u rujnu'

 
Davor Bernardić i Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Na zamolbu predsjednika SDP-a Davora Bernardić, sutra se na Glavnom odboru koji treba potvrditi kandidaturu Zorana Milanovića za predsjednika Republike, Milanović neće pojaviti.

- Dragi prijatelji, kolegice i kolege, razgovarao sam s predsjednikom SDP-a i složio sam se s njegovim prijedlogom da sutra ne sudjelujem na sjednici Glavnog odbora. Vjerujem da će atmosfera na Glavnom odboru biti dobra i s pobjedničkim karakterom. A mi ćemo se vidjeti kada se ponovno okupite u rujnu. ZM - objavio je u petak poslije podne na svome Facebook profilu Milanović obavještavajući na ovaj način članove Glavnog odbora da je namjeravao doći na sjednicu, ali je odustao na Bernardićevu zamolbu.

Što je razlog ovakvome potezu predsjednika SDP-a u Milanovićevom stožeru nam nisu rekli tvrdeći kako ne znaju, a Bernardić i njegovi bliski suradnici nisu odgovarali na pozive. Prema nekima u SDP-u, ovo je pokazatelj da Bernardić ipak ne kontrolira Glavni odbor, dok prema drugima šef stranke samo nastoji izbjeći eventualne bespotrebne rasprave koje bi se mogle otvoriti ukoliko bi netko počeo propitivati Milanovića o njegovom izbornom programu i analizirati dosadašnje poteze u pretkampanji.

No, treba imati u vidu da Milanović, o čemu je Jutarnji pisao odmah nakon objave njegove kandidature, ne uživa podršku cijele stranke, a da mu je najmanje sklona Primorsko goranska županijska organizacija. Predsjednik ove organizacije je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina koji se nije pojavio na sjednici Predsjedništva na kojoj je bivši šef stranke i bivši premijer predložen za SDP-ova kandidata za predsjednika države. Kako saznajemo, Komadina ni sutra neće doći na sjednicu Predsjedništva stranke.

Nije došla ni Romana Jerković koja je također iz Rijeke, a Milanoviću je nesklon i Riječanin Erik Fabijanić koji je predsjednik Glavnog odbora. Već se danima na društvenim mrežama raspravlja o tome kako će se u subotu postaviti Glavni odbor. U pravilu se ne dvoji puno oko toga da će većina potvrditi odluku Predsjedništva, ali se ističe kako nije isto ako ta potvrda bude 95 postotna ili tek s nekoliko glasova nužnih za prolaz.

Milanović je kandidaturu objavio 17. lipnja, odmah nakon što je Predsjedništvo SDP-a prihvatilo prijedlog Davora Bernardića da im on bude kandidat u predsjedničkoj utrci. U utrku za Pantovčak je ušao sa sloganom "Predsjednik s karakterom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:44