ŠEF SDP-a

DAVOR BERNARDIĆ 'SDP-ov plan povećati prosječne mirovine za 300 kuna'

Davor Bernardić
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik SDP-a Dvor Bernardić izjavio je u ponedjeljak u Trogiru uoči tribine koju su organizirali SDP i Stranka umirovljenika, da se njegova stranka zauzima za povećanje prosječne mirovine u Hrvatskoj za 300 kuna.

"Naš plan je vratiti dostojanstvo umirovljenika i želimo da se prosječna mirovina poveća za 300 kuna, jer to je moguće i realno ostvarivo," rekao je Bernardić na konferenciji za novinare uoči tribine pod nazivom "Dostojanstveno u mirovinu".

Dodao je da je za SDP mirovina 'pravo proizišlo iz minulog rada a ne milostinja', kako to, ustvrdio je "pokušavaju prikazati vladajući, koji umirovljenike tretiraju kao trošak i koji izračunavaju koliko će (umirovljenici) godina živjeti i koliko će na njim uštedjeti."

Politički tajnik SDP Davorko Vidović kazao je da od oko 1,2 milijuna umirovljenika u Hrvatskoj, polovica njih živi ispod granice siromaštva.

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić napomenuo je kako Hrvatska za mirovinsko osiguranje izdvaja 10,5 posto svojeg BDP a europski prosjek izdvajanja za tu namjenu je 11,6 posto BDP-a.

"To znači kako u Hrvatskoj ima prostora", ustvrdio je Lazar Grujić, pozvavši umirovljenike u Hrvatskoj da na predstojećim izborima za Europski parlament u svibnju glasuju za SDP-ove kandidate.

Najavio je kako je to prvi korak programske suradnje Stranke umirovljenika sa SDP-m, rekavši da će se ta suradnja razvijati na budućim predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

Na novinarski upit kako komentira današnju izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da bi "do Strasbourga tjerao one koji ne plate svoje račune," Bernardić je kazao kako je Bandić "izvršitelj Vladine politike koja oprašta dugove bogatima i otima siromašnima."

"Što se tiče Zakona o oprostu dugova koji je pušten u proceduru, to je jedna dimenzija, ali što se tiče ovog što je Vlada napravila na način da oprašta dugove bogatima - to je kukavičje jaje," dodao je.

Komentirajući odnos SDP-a i Amsterdamske koalicije, Bernardić je rekao da zastupaju različite stavove, ali bi zajedno mogli promijeniti vlast u Hrvatskoj.

"Mi smo ljevica. oni su centar, mi smo socijaldemokrati oni su liberali i zastupamo različite stavove. Ono što je najvažnije, SDP kao najjača opozicijska stranka kasnije u suradnji sa strankama koje su okupljene oko Amsterdamske koalicije, mogu biti zajedno jer to je snaga koja može dovesti do promjene vlasti u Hrvatskoj," ocijenio je.

Bernardić je ponovio jkako će na izborima za Europski parlament u svibnju ove godine SDP izaći samostalno, te da će Glavni odbor stranke odlučiti kakav će biti poredak SDP-ovih kandidata na listi za te izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:20