PROSVJEDNA OPCIJA

DAVOR BUTKOVIĆ Čak 26,1 posto birača ORaH-a na čelu države želi Kitarović, a ne Josipovića

Nedavna anketa o popularnosti predsjedničkih kandidata otkriva: ORAH postaje opcija i lijevih i desnih nezadovoljnih cijelom političkom scenom
 Boris Kovačev/CROPIX

Na prvi pogled, prekjučer objavljeno istraživanje Promocije Plus o rejtingu predsjedničkih kandidata nije donijelo ništa osobito novo.

Ivo Josipović zadržao je solidnu prednost ispred Kolinde Grabar Kitarović, s tim da je i predsjedniku Republike i njegovoj suparnici potpora pala za vrlo mali postotak, koji se može interpretirati i kao statistička pogreška.

Predsjednik Hrvatske zore Milan Kujundžić drži se na vrlo solidnih pet posto, s obzirom na realno marginalan status njegove stranke, na Kujundžićevo rijetko pojavljivanje u medijima, i na okupljanje većeg dijela desnih stranaka i desne javnosti oko Hrvatske demokratske zajednice.

Od ovih, načelnih rezultata mnogo su, međutim, zanimljiviji stavovi birača pojedinih stranaka prema predsjedničkim kandidatima.

Značajna potpora

Logično je što golema većina SDP-ovih birača (oko 93 posto) podupire Ivu Jospvoića.

Kolindu Grabar Kitarović HDZ-ovi birači podržavaju u znatno manjem broju (oko 77 posto), dok bi petnaestak posto glasača Hrvatske demokratske zajednice na predsedničkim izborima glasovalo za dr. Josipovića.

Gospođa Grabar Kitarović dobila je, međutim, značajnu potporu ondje gdje se to nije očekivalo; čak 26,1 posto Orahovih simpatizera želi da HDZ-ova kandidatkinja postane predsjednica Republike Hrvatske.

Ogorčeni birači

Takav stav četvrtine potencijalnih birača Mirele Holy ukazuje na kompleksniju strukturu Orahovih pristaša od one o kojoj se načelno govori. Orah se smatra strankom protestnog biračkog tijela, koje je napustilo SDP i HNS, razočarano politikom Vlade Zorana Milanovića.

Međutim, prilično je nevjerojatno da bi prosvjedno raspoloženi SDP-ovi birači sada u tolikoj mjeri podržavali HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju.

Stoga se realnijom čini teza da Orah nije samo utočište bivših esdepeovaca, nego da je Orah ona politička organizacija koja trenutno privlači one građane, ogorčene konvencionalnim poltičkim sustavom i konvencionalnim političkim strankama, značajnim dijelom neovisno o njihovu političkom i svjetonazorskom opredjeljenju. Za Orah se, čini se, izjašnjavaju naši sugrađani, koji prije svega žele maknuti etablirane političare sa scene. Budući da Kolinda Grabar Kitarović ne pripada trenutnom hrvatskom političkom establišmentu (premda je tom establišmentu itekako pripadala prije osam godina, kao Sanaderova ministrica vanjskih poslova), ona se četvrtini Orahovih birača čini prihvatljivijom od Ive Josipovića.

Odnos snaga

Pozicioniranje Oraha kao ultimativno prosvjedne stranke, koja okuplja i anarhiste i desničare (a ne samo stranke koja privlači nezadovoljnike SDP-om), najdragocjeniji je podatak iz istraživanja Promocije Plus za HRT o hrvatskim predsjedničkim kandidatima.

Nešto točniji prikaz odnosa snaga između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović vidjet će se tek na rezultatima idućeg istraživanja, za mjesec dana, koji će obuhvatiti i početak Kolindine kampanje.

HDZ-ova je kandidatkinja, sasvim logično, za početak kampanje odabrala Sinjsku alku i kninsku proslavu Dana pobjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:44