REPORTER JUTARNJEG S PROSVJEDNICIMA

DEFINITIVNO PROPAO DESANT NA ZAGREB 'Povlačimo se. Ali angažirat ćemo odvjetnike!''

NOVO 13:55 - Predstavnici policije pozvali su na stranu Petra Pranjića, predsjednika udruge Baranjska brazda, te mu objasnili kakva je situacija nakon čega je on svojim kolegama i medijima prenio da je policija blokirala sve izlaze iz Baranje i da od odlaska seljaka u Zagreb neće biti ništa.

"Shvatili smo gdje nam je mjesto i nećemo biti tvrdoglavi, nego ćemo se povući. Pričekat ćemo još da doznamo što je dogovoreno u Velikom Grđevcu, ali ja osobno mogu najaviti da ćemo u vremenu koje je pred nama angažirati jak odvjetnički ured i poduzeti sve pravne radnje kako bismo se zaštitili i izborili pravdu. U to ćemo usmjeriti novac koji dajemo za Komoru, koja za nas ne čini ništa", rekao je Pranjić.

---------------------------------------------------------------

NOVO 13:29 - Policija je sa pet 'marica' i dva osobna vozila blokirala osječku obilaznicu na baranjskoj strani prije mosta preko Drave i zaustavila kolonu od tridesetak traktora kojima su seljaci iz baranjskog Čeminca krenuli prema Zagrebu.

Izazvalo je to njihovo veliko ogorčenje.

"Nitko nam ništa nije obrazložio, niti nam išta govore, ali mi znamo da to nema veze sa ovom policijom, već sa onom iz Zagreba, što nam samo govori da je ovo pendrek država", rekao nam je Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda.

"Mi do daljnjeg ostajemo ovdje i ne želimo razgovarati s policajcima koji su ispred nas da ne bi eventualno došlo do nekog sukoba što nikome nije u interesu. Ostale kolege su još na sastanku u Velikom Grđevcu i čekamo rezultate tog sastanka. Na drugim punktovima ljudi stoje i čekaju da mi dođemo kako bismo dalje zajedno krenuli prema Zagrebu",

Iz Policijske uprave Osječko-baranjske doznajemo da je blokada postavljena u skladu sa sigurnosnom procjenom, ali nam glasnogovornik Darijo Premec nije želio reći ništa detaljnije.

"Za sada je takva sigurnosna procjena i sada se čekaju daljnje procjene i odluke", rekao je Premec i objasnio kako je kolona zaustavljena na onom mjestu za koje je procjenjeno da je iz sigurnosnih razloga najbolje za to.

U policijskim vozilima, osim pripadnika temeljne policije, nalaze se i pripadnici interventne policije.

------------------------------------------------------

NOVO 12:49 - Seljaci koji su traktorima krenuli iz Čeminca prema Zagrebu prevalili su svega desetak kilometara do svog cilja, jer ih je policija zaustavila u Osijeku na zapadnoj obilaznici, gdje se trenutno očekuje rasplet ove situacije.

------------------------------------------------------

NOVO 12:05 - Baranjski prosvjednici krenuli su s 50 traktora iz Čeminca prema Zagrebu, pri čemu očekuju da će na svoj cilj stići oko ponoći.

Predsjednik udruge Baranjska brazda Petar Pranjić najavio je kako će im se na putu Podravskom magistralom pridružiti i njihove kolege iz tih krajeva. Kako je izjavio, Petar Pranjić očekuje da će u Zagreb doći oko tisuću traktora s prosvjednicima.

I međimurski poljoprivrednici pridružili se prosvjedima

Prosvjedima nezadovoljnih poljoprivrednika, koji 12-ti dan prosvjeduju na hrvatskim prometnicama, od jutros su se pridružili i međimurski seljaci koji se od 9 sati s 50-tak traktora nalaze na poljskom putu uz južnu čakovečku obilaznicu.

Međimurski poljoprivrednici još uvijek ne blokiraju tu prometnicu koja Varaždin preko Čakovca povezuje s graničnim prijelazom Goričan.

Predsjednik Udruge ratara Međimurske županije Stjepan Jurinec izjavio je Hini kako priključivanjem prosvjedima međimurski poljoprivrednici iskazuju podršku slavonskim i varaždinskim kolegama.

Ciljevi prosvjeda u Čakovcu su isti kao i u ostatku zemlje - isplata zaostalih poticaja za 2012. godinu, regulacija otkupne cijene pšenice, kao i ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Jurinec je istaknuo i kako je želja svih poljoprivrednika sjesti za isti stol s premijerom te ministrima poljoprivrede i financija kako bi se dogovorila zajednička poljoprivredna politika, ali da za sada Vlada to ne želi.

Naglasivši kako se vlast ne treba bojati bogatog seljaka, jer tada je i država bogata, ustvrdio je kako je trenutna situacija u Hrvatskoj sasvim suprotna - siromašan seljak i još siromašnija država koja će, ako se nešto ne promijeni, završiti kao i Grčka.

Jurinec je izrazio veliko nezadovoljstvo dosadašnjim ponašanjem ministra Jakovine koji, rekao je, vrijeđa, šikanira i omalovažava poljoprivrednike.

Primjer takvog ponašanja vidi u, kako je kazao, ministrovim izjavama kako su oni "polupismeni seljaci" te njegovoj poruci da oni kojima je skupo umjetno gnojivo u Hrvatskoj odu ga kupiti u Sloveniji.

Jurinec odbacio prozivke da prosvjeduje samo šačica ljudi, i to mahom huškaši, poručivši kako nije pripadnik ni jedne političke stranke, a da poljoprivrednici koji prosvjeduju rade na 80 posto obradivih površina u Hrvatskoj.

Potvrdio je medijske napise o vrijednosti traktora koji dosežu nekoliko desetaka tisuća eura, ali i naglasio da su ti traktori poljoprivrednicima sredstvo rada, te da su svi kreditno opterećeni. "Upravo to kreditno opterećenje i prisiljava poljoprivrednike na prosvjede", zaključio je.

Poljoprivrednici za sada ne planiraju blokirati promet na južnoj čakovečkoj obilaznici, ali ako se ne postigne napredak na sastanku u Velikom Grđevcu, gdje su se prijepodne okupili čelnici Stožera seljačkih udruga uključenih u prosvjede, ne isključuju tu mogućnost.

------------------------------------------------------

Seljaci će ipak traktorima krenuti na Zagreb. Tu su odluku donijeli noćas.

Nezadovoljni će seljaci iz Čeminca u Baranji prema glavnome gradu krenuti prije podneva, a trebali bi im se pridružiti i prosvjednici iz drugih županija. No o tome će odlučiti na sastanku u Pavlovcu kod Kutine koji počnije u 11 sati. Još, kažu, nisu odustali od puta za Zagreb, neki su spremni i na oštrije prosvjede što bi, kažu, značilo blokade svih graničnih prijelaza, a treća je opcija prekid prosvjeda, javlja HRT.

Iako su jučerašnje informacije bile da je većina poljoprivrednika odustala od prosvjeda, danas tvrde da su se samo pregrupirali i da dio njih u podne kreće prema Zagrebu.

Kažu - ne pristane li Vlada na njihove zahtjeve - isplatu preostalih 37% poticaja i cijenu pšenice od barem 1,35 kn, pripremaju pravnu bitku za svoje stečeno pravo, a to je potpora dohotku kako je, kažu, ispregovarano s Europskom unijom.

Prosvjednike iz Županje predvodit će Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka, koji je naveo da se zasad ne zna koliko će traktora krenuti na zahtjevan put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:55