SVEČANO OBILJEŽAVANJE

DETALJ SPEKTAKLA NA SPLITSKOJ RIVI: U sjeni preleta Krila Oluje i postrojavanja Pauka ostala je jedna potpuno nova sposobnost Hrvatske vojske...

 
 MORH

Na svečanom obilježavanju 28. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci i 12. obljetnice ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade u nedjelju u Splitu potpuno u sjeni već viđenog postrojavanja pripadnika brigade na splitskoj Rivi i preleta Krila Oluje ostalo je predstavljanje jedne potpuno nove sposobnosti Hrvatske vojske.

Iz nepoznatih razloga čin predstavljanja nove sposobnosti minoriziran je do te mjere da ga ni Ministarstvo obrane ne spominje u svom službenom priopćenju sa same proslave.

Split, 280419. 
Svecani mimohod pripadnika Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja povodom 28. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade Pauci i 12. obljetnice ustrojavanja 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Naime, tijekom proslave pred splitsku Rivu doplovio je desantni brod Hrvatske ratne mornarice. Nakon spuštanja rampe, iz utrobe broda u more su spustila dva borbena oklopna vozila “Patria CRO” naroružana vatrenom stanicom 12,7 mm i zaplovila prema obali.

To je prvi puta da su pripadnici Mornarice i Kopnene vojske obavili zadaću “izbacivanja” oklopnog vozila s desantnog broda u more te da su vozači Patrije vozilom upravljali po moru.

Do sada je je "hrvatska Patria" plovila po jezerima i rijekama, ali ne i u moru. Prvo plovljenje rijekom s ljudstvom obavljeno je prije tri godine na rijeci Kupi, a pripreme i uvježbavanje je trajalo godinu dana. Nakon spuštanja u more, dvije Patrije su uspješno zaplovile prema obali.

MORH

S obzirom na nedostatak informacija od strane MORH-a o ovom važnom događaju, nije poznato koliko dugo su vozila plovila i gdje su izašla na obalu.

Do sada su pripadnici HV-a višekratno uvježbavali ukrcaj i skrcaj Patria na brodove, a još prije četiri godine vozila su brodom prebačena na vojnu vježbu u Španjolsku.

MORH

Ova nova sposobnost izuzetno je važna za postrojbe mornaričko - desatnog pješaštva jer to u nekoj budućnosti omogućuje da se ovim borbenim oklopnim vozilom pri desantiranju vojnici s broda kroz more prebace na kopno. Kopnena vojska raspolaže sa 12 amfibijskih Patria.

Iako je nešto duža od “standardne”, amfibijska verzija Patrije konfiguracijom i opremom slična je standardnom BOV-u, a opremljena je sustavom propulzije koji uključuje dva propelera sa stražnje strane.

Oni služe za pokretanje i manevriranje u vodi koje pokreće hidraulička pumpa povezana s motorom.

Najuočljivija karakteristika je valobran s v-pločama na prednjem dijelu, svojevrstan „pramac“ koji omogućuje lakše prodiranje vozila kroz vodu.

Kroz vodu plovi maksimalnom brzinom od 10 kilometara na sat. Iako je amfibija nešto lakša od standardne verzije BOV-a, ona ima jednaku razinu oklopne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:06