IZBAČEN IZ SDP-a

DETALJI BURNIH SASTANAKA U SDP-u NA KOJIMA SE ODLUČIVALO O IZBACIVANJU MRSIĆA Tko je sve bio protiv, tko se nije pojavio, kako je on sve komentirao

 
 HANZA MEDIA

Glavni odbor SDP-a izbacio je u subotu svog dugogodišnjeg člana Miranda Mrsića iz stranke jer nije htio povući svoj prijedlog Zakona o doprinosima iz saborske procedure. Na sjednici Glavnog odbora stranke za njegovo izbacivanje glasalo je 40 članova, dok ih je osam bilo protiv, a četvero suzdržanih pa su se mnogi SDP-ovci pitali je li odluka uopće valjana ako je glasalo manje od većine svih članova GO koji broji 103 člana.

Međutim, odluka je ipak valjana jer je donesena većinom glasova nazočnih članova jer je na početku, kada je bilo prisutno 77 članova, utvrđen kvorum od 39 glasova.

Poslije je 30-ak članova izašlo sa sjednice i nije uopće glasovalo, ali prema Statutu SDP-a glasovanju ni nisu morali prisustvovati.

- Za ovakve odluke dovoljno je bilo 27 glasova jer se donose većinom glasova prisutnih članova – pojasnio nam je jedan član SDP-a.

Prije Glavnog odbora, SDP je održao i sjednicu Predsjedništva na kojoj je usvojen zaključak da se Glavnom odboru predloži da izbaci Mrsića iz stranke. No, ni na Predsjedništvu nije sve glatko prošlo. Za izbacivanje je bilo 10 članova (Nenad Livun, Zlatko Komadina, Predrag Matić, Romana Jerković, Ivo Jelušić, Ivana Posevec Krivec, Domagoj Hajduković, Siniša Hajdaš Dončić, Rajko Ostojić i Davor Bernardić), pet članova uopće nije došlo (Franko Vidović, Peđa Grbin, Bojan Glavašević, Boris Lalovac i Mihael Zmajlović), Biljana Borzan jedina je bila suzdržana, dok Arsen Bauk i Vedran Babić nisu glasovali.

Mrsića su zvali na Predsjedništvo da elaborira zašto ne želi povući prijedlog Zakona, a on je od njih tražio da mu daju pisano obrazloženje razloga zbog kojih bi trebao povući svoj prijedlog. Na sjednici Predsjedništva zadržao se tek tri minute, što je poprilično iznerviralo pojedine članove koji možda i nisu htjeli glasovati za njegovo izbacivanje, ali su digli ruku za nakon takvog njegovog nastupa.

Zagreb, 240318.
Sredisnjica SDP-a.
Glavni odbor Socijaldemokratske partije Hrvatske odrzao sjednicu u sredisnjici stranke.
Na fotografiji: sjednica.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Većina onih koji su glasovali za izbacivanje smatraju kako je Mrsić sam to isprovocirao, jer se ionako radi o oporbenom prijedlogu Zakona koji vladajući sgurno ne bi prihvatili.

- Razočaran sam odlukom Glavnog odbora. Tim više što nikada nisam čuo razloge zbog kojih je ta odluka donijeta. Radi se o političkoj smjeni. Istovremeno sam i potpuno miran jer se pod bilo kojim pritiscima nisam odrekao vrijednosti u koje vjerujem. Uvjeren sam da ovo nije konačan rastanak sa SDP-om, jer će loši trendovi potvrditi sve ono o čemu sam govorio, a tada će doći vrijeme za stručno, političko i moralno provjetravanje SDP-a i tada očekujte moj povratak u SDP – poručio je Mrsić koji očito ne odustaje od namjere da jednom preuzme stranku.

Na sjednici Glavnog odbora Mrsića su branili Nenad Stazić, Sabina Glasovac, Željko Jovanović, Igor Dragovan, te pojedini članovi GO, poput Srđana Subotića i Jure Zubčića, ali popriličan broj članova je govorio da je Mrsić destruktivan. Tražilo se i tajno glasovanje, prijedlog je stavljen na glasovanje i odbijen je.

- Mrsić je sam odlučio napustiti SDP i nije nam nažalost dao nijedan razlog da ga zadržimo. Sada će se predstavljati kao žrtva za svoje buduće političke nakane. Nije htio ni razgovarati s nama i jedino što nam je preostalo je bilo da ga izbacimo, jer je imao već i opomenu, iako nikome nije drago zbog toga – kaže jedan član Predsjedništva blizak Davoru Bernardiću, koji smatra da Mrsiću u SDP-u ništa ne valja nakon što više nije član vodstva stranke. Dodaje i da bi sada trebao vratiti mandat stranci.

- On ne može više biti u Klubu, ima priliku osvjetlati obraz i vratiti mandat ili će biti poput Sauche – kaže ovaj član Predsjedništva.

Jedan drugi član, koji ne pripada nijednoj struji, kaže pak kako u svakom slučaju nije dobro za stranku da se ovo dogodilo, ali da jednako tako nije bilo drugog rješenja jer u svakoj stranci postoji hijerarhija i odluke tijela se moraju poštovati.

Mrsić je, podsjetimo, inzistirao na svom prijedlogu Zakona u kojem bi poslodavci imali penalizaciju od 1,5 posto doprinosa ako ne zaposle osobu na neodređeno, dok je, kako doznajemo, Gordan Maras iznio svoj prijedlog da se nagrađuju s 1,5 posto oni poslodavci koji zaposle osobu na neodređeno. Na sastanku akcijske grupe za rad i mirovinski sustav, koju vodi Boris Lalovac, prihvatio se Marasov prijedlog, ali Mrsić nije pristao na to i inzistirao je na svom prijedlogu, za koji su potpis dala i 22 SDP-ovca u Saboru.

Na sjednici Glavnog odbora donesene su i neke druge kadrovske odluke. Tako je umjesto Zvane Brumnića, nekadašnjeg najbližeg suradnika Davora Bernardića, funkciju glavnog tajnika preuzeo dosadašnji poslovni direktor Nikša Vukas. Imenovani su i i izvršni tajnici: za politički sustav i informiranje i edukaciju Dragan Zelić, za koordinaciju aktivnosti i rad s članstvom Tihomir Barišić, za izradu stručnih mišljenja o pojedinim društveno-političkim pitanjima Lara Kvesić te za pravno savjetovanje Vojko Braut.

Na funkciju političkog tajnika imenovan je Davorko Vidović, a Domagoj Hajduković ostaje međunarodni tajnik. - Bit će teško i čeka nas puno posla jer ova nesposobna Vlada ne provodi reforme, nije odgovorna i ne brine za čovjeka. Za čovjeka koji mora biti u fokusu. To znači slobodu i jednakost za svakog pojedinca u svakom trenutku, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili seksualnu orijentaciju, bez obzira jeste li žena ili muškarac – rekao je Bernardić.

U govoru je oštro demantirao mogućnost velike koalicije SDP-a i HDZ-a, ustvrdivši da je to jednostavno nemoguće. - Odlučno jasno i glasno te s gnušanjem odbacujem i samu pomisao na takvu koaliciju zato što se zna tko je stvorio Agrokor. Zna se tko izvlači novce iz Agrokora. Zna se zbog koga ljudi iseljavaju. Zna se tko ne provodi reforme. Zna se kome trebaju ograde od drugačijih po rodnom, vjerskom ili nacionalnom opredjeljenju - naglasio je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:54