PODJELE U KOALICIJI

DETALJI DRAME U VRHU VLASTI: IPAK SLIJEDI UDAR NA GUVERNERA! U HNB ide državna revizija, što je također kršenje ugovora s EU

 Sergej Drechsler / Novi list / EPH

Posljednjih nekoliko dana odvijala se velika drama na relaciji između premijera, guvernera Hrvatske narodne banke, šefova stranaka te zastupnika Mosta i HDZ zbog rješavanja pitanja glasanja o izvješću središnje banke u Saboru.

Da je riječ o vrlo ozbiljnom pitanju oko kojega je napetost tolika da je mogla ugroziti vladajuću koaliciju, najbolje govori odluka Mosta da u jednom trenutku razbiju kvorum te tako spriječe daljnji rad Sabora zbog glasanja o HNB-u.

U vrlo neugodnu poziciju doveden je premijer Tihomir Orešković čija je Vlada već prihvatila izvješće HNB-a, koji dobro surađuje s Vujčićem i koji je svjestan kako bi glasanje o HNB-u moglo izazvati kršenje ugovora s Europskom unijom koji HNB-u jamči neovisnost.

Nadalje, situacija s HNB-om otvorila je pitanje je li 15 zastupnika Mosta u Saboru jedinstvena i kontrolibilna skupina te tko njima upravlja: Petrov ili Lovrinović. Dobro upućeni tvrde kako se sve više čini da neće biti discipline Mostovih zastupnika te da će se najistaknutiji ljudi zapravo morati prilagođavati prevladavajućim raspoloženjima.

Održivost Vlade

To pak, naravno, otvara pitanje održivosti koalicije kod svake osjetljivije saborske teme. Posljedično se otvara i pitanje održivosti Vlade premijera Oreškovića.

Po pitanju odnosa prema HNB-u očigledna je i duboka podijeljenost u HDZ-u gdje je dio glasnih i istaknutih članova sklon radikalnim promjenama kakve zagovara profesor Ivan Lovrinović. No, u HDZ-u ipak nešto lakše discipliniraju zastupnike upozorenjem kako narušavanje integriteta HNB-a može značiti ne samo kršenje ugovora s EU (što je vrlo ozbiljan problem sam po sebi), nego i snižavanje rejtinga zemlje.

Tijekom jučerašnjeg dana vrh Mosta i HDZ-a došao je do, može se reći, trulog kompromisa. Na iznenađenje stručnjaka, taj kompromis je slanje državne revizije u središnju banku. Takvo je rješenje otvorilo nova osjetljiva pitanja. Prvo, slanje državnih revizora u HNB također će značiti kršenje ugovora s EU, koji brani miješanje bilo kakvog drugog tijela ili institucije u rad središnje banke. Drugo, svima upućenima jasno je da Državna revizija uopće nije osposobljena za nadzor institucije kao što je HNB. Primjerice, stručnjacima je jasno da je prilikom nadzora poslovanja HBOR-a Državna revizija zapravo trebala dobiti stručnu pomoć nadzornika HNB-a.

Most i SDP

Ukratko, niz dobro upućenih iz vrhova vlasti od jučer postavlja pitanja o tome može li nova vlast biti funkcionalna. Političke promatrače čudi i ponašanje SDP-a kao oporbe jer su stali na stranu Mosta, a izglasali su i potpisali temeljne akte koji jamče neovisnost HNB-u.

Uz to, za Vladu je praktično pitanje koliko se još puta može ponoviti situacija da Most napusti sabornicu zajedno s najvećom oporbenom strankom u nekoj drugoj politici kad će trebati izgurati neki bitni ali možda kontroverzni prijedlog zakona. Već sada se može spekulirati o pitanjima gdje će Most biti bliže SDP-u.

Zaključno, ekonomski analitičari s visokom dozom zabrinutosti prate razinu ‘stručnosti’ rasprava o visoko ekspertnim pitanjima u sabornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:54