STUPOVI ISTRAGE

DETALJI ISTRAGE NA TEMELJU KOJIH SE PROGONI KUŠČEVIĆ Šogoru prodao sporni POS-ov stan i bio sudužnik, morao je znati da mu je punac već dao stan

 CROPIX

Donedavni ministar uprave i HDZ-ov kandidat za članstvo u saborskom Odboru za zakonodavstvo Lovro Kuščević izabrao je novog branitelja koji će ga zastupati u kaznenom postupku koji je zbog optužbi za zloupotrebe u Općini Nerežišća protiv njega inicirao USKOK.

Dok se u ranijoj fazi postupka, ali i u komunikaciji s medijima kao njegov pravni zastupnik pojavljivao odvjetnik Marin Budimir, Kuščević je za predstojeći kazneni postupak angažirao poznatoga splitskog odvjetnika, stručnjaka za kazneno pravo Josipa Čeha.

Potvrdio nam je to i odvjetnik Čeh koji, međutim, o samoj istrazi nije želio govoriti. Pozivajući se na tajnost postupka, nije želio reći čak ni je li podnio žalbu na USKOK-ovo rješenje o provođenju istrage, a kamoli u kojem će smjeru ići Kuščevićeva obrana.

Dvije zlouporabe

USKOK Kuščevića tereti za dvije zloupotrebe položaja i ovlasti. U prvom slučaju radi se o stanu od nepunih 50 četvornih metara u Nerežišćima, koji je Kuščevićev šogor Ivica Žuvić kupio 2010. po povlaštenim uvjetima u Programu društveno poticane stanogradnje (POS). Prema optužbi, Žuvić nije ispunjavao uvjete za dobivanje POS-ova stana jer je od ranije u svom vlasništvu imao stan u Splitu. Kuščevića se tereti da je za to znao te da je kao predsjednik povjerenstva za dodjelu stanova prešutio ostalim članovima taj podatak kako bi pogodovao šogoru. Ivica Žuvić je, tvrdi USKOK, na taj način profitirao za najmanje 17.369,23 eura.

Tvrdnju da je Žuvić u svom vlasništvu već imao stan USKOK temelji na pribavljenoj dokaznoj dokumentaciji iz koje jasno proizlazi da je Kuščevićev šogor nekoliko godina ranije postao vlasnik stana od 62,10 četvornih metara u Splitu, koji mu je 31. listopada 2007. darovao njegov otac. Unatoč tome, Žuvić je koncem studenoga 2009. godine za potrebe POS-ova natječaja potpisao izjavu u kojoj pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potvrđuje da u svom vlasništvu nema stan, kuću ili drugu nekretninu pogodnu za stanovanje u RH.

Tako izravne dokaze da je i muž Žuvićeve sestre, suokrivljeni Lovre Kuščević znao za to darovanje stana u Splitu USKOK nema. No, optužbu protiv Kuščevića potkrepljuju nizom podataka o njihovoj obiteljskoj i poslovnoj povezanosti, koji upućuju na to da je Kuščević sa svime bio upoznat.

Tako se ukazuje na činjenicu da je Žuvić 2006. i 2007. bio zaposlen u Općini Nerežišća dok je Kuščević bio načelnik, kao i da se nakon toga, 2008, godine, zaposlio u Kuščevićevoj privatnoj tvrtki Kuščević d.o.o.

USKOK nadalje napominje da je Kuščević imao izravna saznanja kako je njegov punac postupao sa svojom imovinom jer je, prije nego što je 2007. darovao stan sinu, 2004. darovao drugi stan u Splitu svojoj kćeri, Kuščevićevoj supruzi. Ukratko, Žuvićevi roditelji su za života raspodijelili imovinu sinu i kćeri, o čemu je i njihov zet Lovre Kuščević, smatra USKOK, sigurno imao saznanja jer je i sam živio u jednom od stanova. Osim toga, Kuščevićev punac Ante Žuvić bio je direktor njegove spomenute tvrtke, nakon što je Kuščević postao načelnik Općine, a također mu je posudio 120.000 eura.

Na koncu, ističe USKOK, Lovre Kuščević je bio sudužnik Ivici Žuviću u stambenom kreditu koji je Žuvić ishodio upravo za kupnju spornog POS-ova stana. Druga optužba odnosi se na prenamjenu Kuščevićeva poljoprivrednog zemljišta sa sagrađenom štalom u zemljište građevinske namjene.

Mimo procedure

Tom su točkom optužbe uz Kuščevića obuhvaćeni i bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine Svemir Obilinović.

Tereti ih se da su zloupotrijebili položaj kako bi pogodovali Kuščeviću, provevši dodatnu izmjenu prostornog plana mimo propisane procedure pod krinkom “ispravka pogreške”.

Na temelju prikupljene dokumentacije USKOK tvrdi da je Općinsko vijeće Nerežišća u srpnju 2015., nakon provedene propisane procedure, donijelo odluku o Izmjeni i dopuni prostornog plana općine u kojemu je, između ostaloga, propisana izmjena da najmanja udaljenost gospodarske građevine za uzgoj životinja mora biti udaljena najmanje 200 metara od građevinskog područja, što je dotad bilo 50 metara.

U prosincu iste godine Općinsko vijeće usvaja prijedlog rješenja o ispravci pogreške u navedenoj odluci čiji je smisao da se postojeće gospodarske građevine u spomenutoj zoni udaljenoj 200 metara od građevinskog područja, a tu se nalazila i Kuščevićeva štala, mogu prenamijeniti u građevinske.

U obrazloženju tog rješenja potreba za navodni ispravak pogreške opravdava se time što prethodno, prije razmatranja i usvajanja Odluke o izmjeni i dopuni prostornog plana iz srpnja, nije bio uvršten prijedlog Kluba vijećnika HDZ-HSS-a od 23. siječnja 2015. kojim se to predlagalo. Prijedlog je, kako su naveli, omaškom izostavljen.

Međutim, istražitelji su ustanovili da takvog prijedloga spomenutog Kluba vijećnika od 23. siječnja zapravo nije ni bilo. Sporni prijedlog s navedenim datumom na sebi je imao i prijemni pečat Općine Nerežišća i rukom upisan urudžbeni broj, kao i klasifikacijsku oznaku.

Drugi dokument

No, pregledom urudžbenog zapisnika Općine Nerežišća istražitelji su ustanovili da sporni prijedlog kluba vijećnika HDZ-a HSS-a u njemu nije zaveden, nego je pod tim urudžbenim brojem zapravo zaprimljen potpuno drugi dokument, dopis jednoga trgovačkog društva. Za zaprimanje pismena i vođenje urudžbenog zapisnika bio je zadužen Svemir Obilinović pa istražitelji zaključuju da je sporni prijedlog uz njegovu pomoć samo “dobio” pečat i nepripadajući urudžbeni broj kako bi se prikrilo da se zapravo radi o naknadno sačinjenom i priloženom dokumentu.

Osim toga, sporni prijedlog kluba vijećnika potpisao je predsjednik Općinskog vijeća Jakša Goić, dok sami članovi Kluba vijećnika HDZ-HSS, kako su rekli istražiteljima tijekom izvida, nisu uopće znali za postojanje istoga, kao ni ostali vijećnici i druge osobe koje su sudjelovale u izradi prostornog plana. Lovri Kuščeviću Sabor je ukinuo zastupnički imunitet, ali USKOK-ovo rješenje o provođenju istrage nije pravomoćno, a bit će tek kada nadležni Županijski sud u Splitu riješi moguće žalbe obrane.

Nakon toga, ako sud potvrdi rješenje o provođenju istrage, USKOK može pozvati Kuščevića na ispitivanje u svojstvu okrivljenika. Suokrivljeni Žuvić, Goić i Obilinović ispitani su još u kolovozu u policiji nakon što su provedeni pretresi u Nerežišćima. Sva trojica tada su porekla krivnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:51