KLJUČNO ANTIKORUPCIJSKO TIJELO

DETALJI MARATONSKOG SASTANKA U MINISTARSTVU UPRAVE Kuščević nakon šest i pol sati uzmaknuo, ipak ne smanjuje ovlasti Povjerenstvu za sukob interesa?

Lovro Kuščević
 Damjan Tadic / CROPIX

Ministar uprave Lovro Kuščević je, barem zasad, uzmaknuo. Nakon oštre reakcije javnosti kao i bivših i sadašnjih članova Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Kuščević je, kako doznajemo, stavio na stranu prijedlog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je izradilo njegovo Ministarstvo, a kojim bi se sadašnje ovlasti Povjerenstva bitno smanjile.

Radna skupina zadužena za rad na Zakonu u utorak je održala maratonsku sjednicu u Ministarstvu uprave, a na njoj se nije raspravljalo o kritiziranom nacrtu Ministarstva, već o izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o sprječavanju sukoba interesa koje je predložilo samo Povjerenstvo. Čini se, dakle, da je, makar zasad, pobijedilo stajalište bivših i sadašnjih članova Povjerenstva prema kojem je nacrt Zakona koji je 9. svibnja radnoj skupini ponudilo Ministarstvo uprave tako loš da ne može biti temelj za izradu novog Zakona, već postojeći Zakon o sprječavanju sukoba interesa treba doraditi i poboljšati.

Spomenuti sastanak radne skupine završio je, kako doznajemo, tek u 20:30 sati, nakon šest i pol sati rasprave, a na njemu je sve vrijeme bio i ministar Kuščević. Raspravljalo se o prijedlogu izmjena i dopuna postojećeg Zakona koje je pripremio još bivši saziv Povjerenstva na čelu s Dalijom Orešković, a sadašnji saziv ga je doradio.

Radnu skupinu, osim predstavnika Ministarstva uprave, čine predstavnici Ministarstva pravosuđa, udruga gradova i županija, udruge GONG te dvoje članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa - predsjednica toga tijela Nataša Novaković i član Davorin Ivanjek. Oko 80 posto predloženih izmjena i dopuna postojećeg Zakona je, doznajemo, na sastanku u utorak raspravljeno, a preostalih 20 posto radna skupina bi trebala raspraviti na idućem sastanku zakazanom za petak.

Povjerenstvo za sukob interesa je, kako doznajemo, predložilo povećanje broja dužnosnika na koje bi se primjenjivao Zakon. Dužnosnicima bi se tako smatrali i ravnatelji niza državnih agencija te ravnatelj HBOR-a koji prema sadašnjem Zakonu ne moraju podnositi imovinsku karticu niti odgovarati za sukob interesa. Povjerenstvo je također, kako doznajemo, predložilo dopune kojima se poboljšavanju postupovne odredbe postojećeg Zakona. Umjesto sadašnje odredbe prema kojoj je tijelo javne vlasti dužno dostaviti Povjerenstvu traženu dokumentaciju i očitovanja u najkraćem roku, Povjerenstvo predlaže da se rok za dostavu dokumenata Povjerenstvu precizno definira. Dužnosnik i tijelo javne vlasti moralo bi Povjerenstvu poslati dokumentaciju i očitovanje u roku od najviše 30 dana od zaprimanja zahtjeva.

Povjerenstvo također traži i novčano kažnjavanje dužnosnika i tijela javne vlasti koji mu ne dostavljaju tražene podatke i dokumente. To znači da bi Povjerenstvo, primjerice, i prije donošenja konačne odluke moglo novčano kazniti dužnosnike zbog nedostavljanja tražene dokumentacije.

Povjerenstvo također predlože da se u slučaju bivšeg dužnosnika postupak za sukob interesa može pokrenuti samo godinu dana po isteku dužnosti, a u takvim slučajevima postupak se mora okončati u roku od 18 mjeseci od prestanka dužnosti. Radna skupina, međutim, samo priprema nacrt izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a predlagatelj toga Zakona je Ministarstvo uprave. Kuščevićevo Ministarstvo, dakle, ima ovlast uvažiti sve, dio ili ništa od prijedloga radne skupine i na njemu je odluka koju će verziju uputiti u javnu raspravu, a zatim i na usvajanje na Vladu i Sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:37