ŠTO TO JEDEMO?

DETALJI NOVE VELIKE AFERE S MESOM 'Zamrzavaju ga, prepakiravaju, dodaju novi rok trajanja od dvije godine pa stavljaju to u prodaju!'

Ilustracija mesa lijevo i desno, ministar Tolušić u sredini
 Damjan Tadić / Goodfreephotos / Pixaby / Hanza Media

U akciji pojačane kontrole mesa, ovog vikenda je u deset distributivnih centara najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj utvrđena nepravilnost u zdravstvenoj ispravnosti mesa, koje će nakon akcije inspekcije biti uništeno. Ministarstvo još nema obrađene precizne podatke u kojim je centrima otkriveno koje zdravstveno neispravno meso, i u kolikim količinama, a javnost će o svemu biti uskoro obaviještena.

Ove alarmantne vijesti o pojačanom nadzoru mesa u ponedjeljak je medijima predočio Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede koji je na početku svog mandata i pokrenuo ovu akciju.

- Posljednjih dana Ministarstvo poljoprivrede provodi pojačane kontrole mesa. Imali smo redovne kontrole, a sada smo ih pojačali. Sve što otkrijemo, javljamo; javnost to mora znati. Prošlog vikenda imali smo akciju. Obišli smo 10 distributivnih centara. U svih 10 utvrdili smo nepravilnosti. U nekoliko njih iznimno su teški slučajevi. Tone mesa će biti uništene. Kada dobijemo službene nalaze, otkrit ćemo točno o kome se radi. Definitivno imamo problem. Imamo nered na tržištu, a u Dalmaciji je situacija najgora - otkrio je za 24 sata ministar Tolušić dio rezultata nadzora. Dodao je kako nema nikakvih indicija o tome da je riječ o korupciji, dodavši kako se takve sumnje mogu dojaviti u Ministarstvo.

- Imam i ja dvije curice doma. Ne želim da se ikad više ponovi situacija kao ovaj smrtni slučaj nedavno. Moramo svi živjeti jedni s drugima. Proizvođači i trgovci, i prerađivači. Svi u tom lancu moraju shvatiti da su ovisni jedni o drugima. Dokle god bude trebalo, dokle god imamo na tržištu meso ili mlijeko koje nije ispravno, mi ćemo obavljati kontrole, zaključio je Tolušić.

- Ima slučajeva prepakiravanja mesa kojem istječe rok danas ili je istekao, a onda se zamrzava, prepakirava i dodaje rok trajanja od dvije godine, rekao je.

Nakon što je proteklog tjedna počela akcija pojačane kontrole hrane, koja je rezultirala i većim brojem upozorenja potrošačima, iz Ministarstva poljoprivrede zatražili smo podatke o kontrolama u protekle dvije godine. Samo u kontroli i otkrivanju salmonele u hrani zabilježen je skok s lanjskih 18 pozitivnih nalaza na ovogodišnjih (prije pojačane kontrole) čak 67 uzoraka pozitivnih na salmonelu.

Kako sustav kontrole funkcionira? Sektor veterinarskog javnog zdravstva i sigurnosti hrane izrađuje, a veterinarska inspekcija provodi monitoring hrane životinjskog podrijetla s ciljem kontrola mikrobioloških kriterija u hrani, kontrola aditiva u hrani, najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani te kontrole otpornosti zoonotskih i komenzalnih bakterija na antimikrobna sredstva.

Kontrole, odnosno uzorkovanja hrane, provode se na razini prerade i stavljanja na tržište u Republici Hrvatskoj. Tako je tijekom 2015. godine pretraženo ukupno 5929 uzoraka hrane, od čega 2191 uzorak na mikrobiološke kriterije sigurnosti hrane. Od 2191 uzorka, na mikrobiološki kriterij sigurnosti hrane na salmonelu pretražen je 1121 uzorak, od čega je bilo ukupno 18 pozitivnih nalaza - devet u mesu peradi, sedam u mljevenom mesu i dva u mesnim pripravcima koji ne sadrže meso peradi. U 2016. godini (do sada) uzeta su i na mikrobiološke parametre, odnosno prisutnost salmonele, testirana ukupno 2093 uzorka, od kojih je 67 bilo pozitivno, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Podsjećaju kako Ministarstvo upravo pojačano kontrolira subjekte u poslovanju s hranom.

"Naše su veterinarske inspekcije na cijelom terenu RH još od prošlog tjedna. Uz kontrolne aktivnosti predviđene godišnjim planovima, ministar Tomislav Tolušić je, već prvi tjedan svojeg mandata, zatražio dodatne kontrole distributivnih centara trgovačkih lanaca te objavu svih informacija javnosti. Stoga Ministarstvo objavljuje svaku incidentnu, ali i potencijalno incidentnu situaciju s terena i odmah o tome izvještavamo javnost priopćenjima", navode iz Ministarstva.

U Hrvatskoj inače radi ukupno 200 veterinarskih inspektora u okviru Ministarstva poljoprivrede te 274 ovlaštenih veterinara u kontrolnim tijelima (akreditirane pravne osobe s delegiranim ovlastima).

Što se tiče podataka o provedenim službenim kontrolama u 2015., od ukupno 21.980 provedenih kontrola, tijekom te godine veterinarski su inspektori proveli 4902 službene kontrole hrane. Od toga su u 1686 službenih kontrola utvrđene nesukladnosti. Tijekom 2015. godine veterinarski inspektori su izdali ukupno 1933 rješenja (po jednom predmetu može ih biti više) i 56 optužnih prijedloga.

U službenim kontrolama od 1. siječnja do 17. studenoga ove godine, od ukupno 16.642 provedene službene kontrole, veterinarski su inspektori proveli 4242 službene kontrole u području hrane. Od toga su tijekom 1714 službenih kontrola utvrđene nesukladnosti. Tijekom 2016. veterinarski su inspektori izdali ukupno 1931 rješenje (u jednom predmetu može ih biti više) i 48 optužnih prijedloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:38