KONFERENCIJA JUTARNJEG LISTA

DETALJI POŽARA ĆE U REALNOM VREMENU STIZATI OD SVIH SLUŽBI Tvrtka Odašiljači i veze razvila je novi softver za zaštitu od požara

Šumski požar zahvatio je planinu Prominu
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Detekcija požara otvorenog prostora u ranoj fazi, prije nego se rasplamsa, jedna je od najvažnijih stvari u borbi protiv požara. Ovladavanje i potpuno gašenje požara još u vrijeme njegova samog nastanka drastično smanjuje direktne i indirektne štete od požara, angažman ljudstva i tehnike te se u konačnici uvelike smanjuje mogućnost ljudskih žrtava.

Ovakav sustav nadzora i ranog upozorenja bio bi od iznimnog značenja za sve intervencijske postrojbe u borbi protiv požara, ali i za Hrvatske šume. Široj, ali i stručnoj javnosti malo je poznato da Hrvatska već ima razvijen i dijelom instaliran integrirani sustav nadzora i upozorenja na požare. Da stvar bude bolje, razvila ga je tvrtka u potpunom državnom vlasništvu.

Na velikoj konferenciji Jutarnjeg lista “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija”, koja će se 15. studenoga održati u zagrebačkoj Laubi, Mate Botica, član Uprave i direktor državne tvrtke Odašiljači i veze, prvi će put javnosti predstaviti integrirani protupožarni videokomunikacijski nadzor koji je ta tvrtka razvila u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita.

Odašiljači i veze upravljaju infrastrukturom na najvišim i najatraktivnijim lokacijama u državi, kao što su Učka, Lička Plješivica, Srđ, Promina i Ćelavac. Na svim odašiljačima instalirane su panoramske kamere čiji je domet desetak kilometara od njezine lokacije po horizontu, a pokriva se područje od 360 stupnjeva. Kamere su ove godine instalirane na 25 lokacija te se koriste za informacije o vremenskim prilikama u stvarnom vremenu za potrebe općeg zrakoplovstva.

Uvid u stanje

No, ovaj sustav ima mnogo veću vrijednost od informiranja o vremenskim prilikama. Samoučeći algoritmi, koji digitalno obrađuju sliku s kamera, prepoznaju dim na bilo kojoj visini. Ovaj OiV-ov sustav detektira požar čak i iza brda i ostalih prirodnih prepreka kada on nije direktno vidljiv kameri. U prosječnim vremenskim uvjetima, kakvi vladaju tijekom ljetne požarne sezone, stupac dima se za nekoliko minuta penje do visine od više stotina metara, nadvisuje prepreke u krajoliku i postaje vidljiv kameri. Dodatna prednost sustava videonadzora, u odnosu na sustave s termovizijskim kamerama, daljinska je videoprisutnost u slučaju vatrogasnih intervencija, čime se vatrogasnom zapovjedništvu omogućava direktan uvid u stanje na terenu i olakšava koordinacija tijekom gašenja požara. Osnovni kriterij odabira lokacija u prvoj fazi projekta je osiguravanje videonadzora površina s najvećim indeksom opasnosti od izbijanja šumskih požara na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Sustav je modularan i omogućava daljnja proširenja povećanjem broja lokacija s instaliranim kamerama, a time i povećanje nadziranih šumskih površina unutar četiri navedene županije, ali i na cijelom teritoriju države.

Reakcija na alarm

No, ovaj se sustav, osim od kamera, sastoji i od komunikacijske mreže CRONECT. Riječ je o nacionalnoj pouzdanoj, robusnoj i sigurnoj mobilnoj radijskoj mreži s ciljem pružanja neograničene komunikacije profesionalnim službama na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. Ova je mreža u fazi gradnje, a prve bazne stanice puštene su u rad 22. kolovoza 2016. godine. OiV ovu mrežu razvija kako bi se pružila neograničena nacionalna komunikacija profesionalnim službama u Hrvatskoj. Mreža trenutačno pokriva više od 70 posto hrvatskog teritorija, a u konačnici je planirano pokrivanje više od 98 posto teritorija. Komunikacija je koncipirana tako da se, nakon što se putem kamera softverski detektira požar, automatski aktivira CRONECT, sa svim bitnim parametrima kao što su točna lokacija, površina, promjena veličine ugrožene površine u vremenu te simulacija širenja požara kako bi sve relevantne službe bile spremne za akciju i doslovno preduhitrile požar. Kada sustav potvrdi alarm dispečerskom centru korisnika, dispečer odmah prema protokolu dojavljuje nadležnim službama za hitne intervencije aktualni kritični događaj.

Povezivanje

Dakle, dispečerski sustav može povezati sve službe na ugroženom području u stvarnom vremenu. To znači da je jednim klikom moguće spojiti nekoliko različitih službi, od vatrogasaca i Civilne zaštite do zaštitara i državnih službi, u direktnu komunikaciju i tako uvelike riješiti komunikacijske barijere koje su stalni uzrok komplikacija i posljedično nesreća većih razmjera - nedostatak pravodobne komunikacije.

Ovaj integrirani protupožarni videokomunikacijski nadzor pokazao se iznimno učinkovit 21. kolovoza ove godine kada je veliki požar zaprijetio vrhu Promine. Tada je na inicijativu djelatnika OiV-a Operativno-vatrogasnom centru Šibensko-kninske županije omogućen pristup slikama s kamera na objektu Promina. Zahvaljujući tome, uspješno je ugašen veliki požar na Promini koji je zaprijetio vrhu planine na kojem su smješteni vrlo važni komunikacijski uređaji Odašiljača i veza, MUP-a, HKZP-a i mobilnih operatera.

U tvrtki Odašiljači i veze naglašavaju kako korištenje ovog sustava preporučuju prvenstveno vatrogascima, upraviteljima šuma i nacionalnih parkova te službama zaduženima za sigurnost i nadzor. Sustav se može koristiti i u slučajevima drugih ugroza i elementarnih nepogoda koje direktno utječu na sigurnost građana Republike Hrvatske. U OiV-u ističu da je sustav posebno učinkovit u kontekstu strategije domovinske sigurnosti s obzirom na visok stupanj inteligentne obrade podataka u stvarnom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:55