POSLIJEIZBORNI DOGOVORI

DETALJI PREGOVORA HDZ-a i MOSTA Otkrivamo koliko će Plenković Petrovu ponuditi ministarstava i bez kojeg će resora Most sigurno ostati

Prilično je realno da će Vlada biti predstavljena na prvoj sjednici Sabora, kazao je izvor iz vrha HDZ-a
 HANZA MEDIA

Nova hrvatska Vlada mogla bi biti formirana sredinom listopada, najavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u intervjuu za Al Jazeeru. To je prvi put da predsjednik HDZ-a precizira rok u kojem bi se trebali okončati pregovori o sastavu buduće Vlade.

Obistini li se njegova najava, Hrvatska će mjesec dana nakon prijevremenih izbora dobiti novu Vladu. Čelnik HDZ-a je u navedenom intervjuu ponovio kako računa s Mostom kao glavnim i dugoročnim koalicijskim partnerom.

Izborna matematika

Nije, međutim, na svoj diplomatski suzdržan način propustio podsjetiti na izbornu matematiku koja je ključna u definiranju pregovaračkih pozicija.

- Krećemo s vrlo jasne pozicije. HDZ ima 61 mandat, a Most ima 13. Naći ćemo kompromis za kvalitetno funkcioniranje Vlade, a licitacije o tome koliko je tko tražio resora su, rekao bih, čak i malo slabije informirane špekulacije u medijima - kazao je.

Budući da će službeni rezultati proteklih izbora biti objavljeni u ponedjeljak 26. rujna, krajnji rok u kojem se prema Ustavu mora konstituirati novi saziv Sabora je 16. listopada.

Kako 16. listopada pada u nedjelju, realno je očekivati da će konstituirajuća sjednica i prva sjednica Sabora biti održane u drugom tjednu listopada.

S obzirom da i iz HDZ-a i Mosta unisono ponavljaju da još pregovaraju o sedam Mostovih zahtjeva te da nisu ni otvorili pregovore o podjeli resora u budućoj Vladi, je li realno da Plenković Saboru predstavi svoju Vladu već sredinom listopada, pitali smo sugovornike iz HDZ- a.

- Dečki iz Mosta u pregovorima djeluju kao da im je stalo da formiramo dobru Vladu. Dakle, Plenkovićeva najava je prilično realna i on će predstaviti Vladu već na prvoj sjednici Sabora - kazao nam je izvor iz vrha HDZ-a.

Ministarstvo gospodarstva

Drugi izvor iz te stranke, upućen u pregovore, tvrdi: “Što se tiče podjele ministarstava, Plenković će Mostu dati najbolju moguću ponudu sukladnu europskim standardima. Ključnom ‘junior partneru’ u koaliciji, prema europskim standardima kakve primjerice prakticira CDU/CSU, daje se jedno mjesto više od onoga što mu pripada po matematičkom izračunu. Od 20 ministarstava po tim bi standardima Mostu pripala četiri, a ono dodatno vjerojatno će biti mjesto potpredsjednika Vlade”.

Hoće li Most zadržati ministarstva pravosuđa, uprave, unutarnjih poslova i zaštita okoliša, ili će dobiti neka druga, pitanje je pregovora.

Pitamo što je s Ministarstvom gospodarstva.

- O tome se ne može progovarati - tvrdi sugovornik iz HDZ-a.

Plenković je svoju kampanju temeljio na gospodarskom zaokretu, a taj zaokret ne može se napraviti s ministrom koji bi dolazio iz neke druge stranke. Izvor iz HDZ-a ističe kako žele koaliciju s Mostom plus zastupnike manjina, “a ostali, tko dođe - dođe”.

A, ako dogovor s Mostom ipak propadne?

- Onda idemo u pregovore ispočetka, na opciju B. Plenković u svakom slučaju ima potrebnu većinu - ističu u HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:50