TURBULENTAN SASTANAK

DETALJI S BURNOG PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a Plenković zaprijetio Stieru da će zbog protivljenja Istanbulskoj 'odletjeti' s mjesta političkog tajnika

 
Andrej Plenković i Davor Ivo Stier
 CROPIX

- Očekujem da i ti podržiš Istanbulsku konvenciju, ako glasaš protiv, ne vidim načina da ostaneš politički tajnik stranke - navodno je Andrej Plenković, šef HDZ-a, kazao Davoru Ivi Stieru na sjednici Predsjedništva stranke na kojoj se u petak poslijepodne najviše raspravljalo o tome hoće li zastupnici glasovati prema savjesti ili će na snazi biti stranačka stega.

Izvori s Predsjedništva kažu kako je Plenković kazao da ne može biti glasovanja prema savjesti te kako očekuje da svi podrže ratifikaciju. Također je, doznajemo, rekao i da su oni koji su protiv ratifikacije, protiv Vlade i njezina prijedloga.

Stier mu je, doznajemo, odgovorio da će glasati prema savjesti i kako to ne znači da ne podržava Vladu, što će se odmah vidjeti i na primjeru Martine Dalić, s obzirom na to da je na dnevnom redu i glasanje o ministrici.

- Protiv sam ratifikacije, ali to ne znači da želim rušiti Vladu. Ako treba, ja ću tijekom rasprave u Saboru jasno reći da se ne slažem s ratifikacijom, ali kako podržavam Vladu i premijera Plenkovića - odgovorio je, navodno, Stier.

Iako je Plenković tijekom rasprave, praktički zatražio Stierovu ostavku na mjestu političkog tajnika ako ne podrži ratifikaciju, oni koji bolje poznaju Stiera kažu kako on ostavku zasigurno neće podnijeti. Plenković na sjednici, doznajemo, nije slično zatražio od Mire Kovača, koji je međunarodni tajnik, i koji se također protivi ratifikaciji. Kovač je, doznajemo, na sjednici također objašnjavao zašto bi se oko Istanbulske trebalo glasovati prema savjesti, a slično je izjavio i Darko Horvat koji je, među ostalim, rekao da ratifikacija nije upitna te zapitao - zašto je sada potrebno dio ljudi uvjeravati da postupe drugačije.

Zanimljiva je, kažu naši sugovornici, bila i reakcija bliskog Plenkovićevog suradnika koji je na čelu radne skupine za izradu novog stranačkog Statuta, Karla Resslera. On je na Predsjedništvu, navodno, također kazao kako bi se ipak trebao naći neki način da se glasa prema savjesti, što je neke članove Predsjedništva iznenadilo.

Na sjednici nije bilo dijela članova Predsjedništva, među ostalim, nije došlo ni troje onih koji su se izjasnili da će biti protiv ratifikacije, a riječ je o Plenkovićevom zamjeniku Milijanu Brkiću, Ivani Maletić i Antonu Klimanu.

Plenković je nakon sjednice kazao kako je stranka zauzela stav oko Istanbulske i da je on jasan, te kako će se vidjeti sljedeći tjedan, kad se sastane Klub, hoće li eventualno biti zastupnika koji će biti protiv. Uoči sjednice koja je počela u 15 sati, šef Kluba HDZ-a Branko Bačić kazao je kako osobno smatra da bi zastupnici trebali glasovati sukladno zaključcima Predsjedništva i županijskih organizacija koje su podržale ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Znakovit istup prije sjednice Predsjedništva HDZ-a imao je Davor Ivo Stier, koji je govorio o “klerikalcima i antiklerikalcima” u Hrvatskoj.

- Moj stav je jasan, on se nije promijenio. Ja nisam klerikalac... Najveće antiklerikalce naći ćete među vjernicima koji idu svake nedjelje na misu, i koji barem pokušavaju slijediti Kristov nauk. A najveće klerikalce naći ćete među političarima koji se povremeno pojave kako bi pokupili pljesak u crkvi ili da ih se spomene s oltara, kad su izbori, i da ih se možda s oltara favorizira, koji možda znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve, ali nisu tu da ih očiste nego da ostanu te prljavštine i da na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu. I to je loše. Taj tip klerikalizma je loš i za Crkvu, loš je za politiku i za društvo - kazao je Stier.

Nije kazao na koga je pri tome mislio. Plenković je, upitan nakon sjednice je li čuo Stierovu izjavu, te je li se u nekom djelu možda prepoznao, uzvratio da izjavu nije čuo.

- Neka vam Stier objasni na koga je mislio, kad je tako dovitljiv - odgovorio je Plenković.

- Stranka je zauzela stav oko Istanbulske konvencije, ne samo Predsjedništvo, nego praktički sve županijske organizacije i naše zajednice i on je jasan. Hoće li eventualno biti zastupnika koji će biti protiv, vidjet ćemo kad se sastane Klub - rekao je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj se jučer poslijepodne, među ostalim, raspravljalo i o tome hoće li oko Istanbulske konvencije zastupnici glasovati po savjesti ili će na snazi biti stranačka stega.

Uoči sjednice, koja je počela u 15 sati, šef Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da će se, sukladno zaključcima Predsjedništva, konačna odluka donijeti na Klubu zastupnika u utorak.

- Osobno smatram da bi zastupnici trebali glasovati sukladno zaključcima Predsjedništva i županijskih organizacija koje su podržale ratifikaciju Istanbulske konvencije - kazao je Bačić novinarima. Prema informacijama iz stranke, gotovo sve županijske organizacije dale su potporu za ratifikaciju, a jučer je stigla i potpora iz Istarske organizacije.

Znakovit istup prije sjednice Predsjedništva HDZ-a imao je politički tajnik stranke Davor Ivo Stier. Novinarima je potvrdio da će glasati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije te se osvrnuo na priopćenje zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK Želimira Puljića.

- Moj stav je jasan, on se nije promijenio. Ja nisam klerikalac, dakle svoj stav ne baziram na tome što je sad bilo jedno ili drugo ili bilo koje buduće priopćenje, nego na svojoj savjesti. Vidite, najveće antiklerikalce naći ćete među vjernicima koji idu svake nedjelje na misu i koji barem pokušavaju slijediti Kristov nauk. A najveće klerikalce naći ćete među političarima koji se povremeno pojave da bi pokupili pljesak u crkvi ili da ih se spomene s oltara, kad su izbori, i da ih se možda s oltara favorizira, koji možda znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve, ali nisu tu da ih očiste, nego da ostanu te prljavštine i da na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu. I to je loše. Taj tip klerikalizma je loš i za Crkvu, loš je za politiku i za društvo - izjavio je Stier. Nije kazao na koga je pritom mislio.

Šef HDZ-a Andrej Plenković, upitan nakon sjednice je li čuo Stierovu izjavu te je li se u nekom dijelu možda prepoznao, uzvratio je kako izjavu nije čuo jer je imao sastanak.

- Neka vam Stier odgovori na koga je mislio kad je tako dovitljiv - rekao je Plenković. Dodao je kako su na Predsjedništvu, osim o Istanbulskoj konvenciji, raspravljali i pripremali se za sljedeći tjedan, novo zasjedanje Sabora i aktualno prijepodne, te da je bilo riječi o situaciji u Agrokoru i posjetu BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:57