INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ

DETALJI SASTANKA VRHA HDZ-a NA KOJEM JE TEMA BIO I STATUS MILIJANA BRKIĆA Izlaganje drugog čovjeka stranke trajalo samo 5-6 minuta, evo što je rekao

Zagreb, 230419.
Trg zrtava fasizma 4.
Izlazak sasastanka uzeg predsjednistva HDZ na kojoj se raspravljalo o politickoj odgovornosti zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkica.
Na fotografiji: Milijan Brkic
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

 

- Nije u redu da se uznemirava moja obitelj. Ja sam žrtva policije, DORH-a i medija - izjavio je, doznajemo, Milijan Brkić u utorak tijekom svog očitovanja na užem Predsjedništvu stranke na kojem su uz šefa Andreja Plenkovića bili i glavni, međunarodni i politički tajnik - Gordan Jandroković, Davor Božinović i Lovro Kuščević te četiri potpredsjednika HDZ-a: Darko Horvat, Tomislav Čuljak, Oleg Butković i Tomislav Tolušić.

To je ujedno prvi put da se u HDZ-u otvorila rasprava o Brkiću protiv kojeg je nedavno policija podignula kaznenu prijavu, a Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku pokrenulo kriminalističko istraživanje. Brkića i njegovog brata Jozu, te Franju Vargu i Blaža Curića, naime, sumnjiči se da su uz pomoć Varge, osumnjičenika u aferi SMS, presretali elektronsku poštu Brkićeve bivše supruge te još tri osobe.

Bez pitanja

- Brkić na sastanku nije ulazio u meritum samog slučaja, isticao je kako je on žrtva i pozivao se na načelo presumpcije nevinosti - kazao je naš izvor s HDZ-ova sastanka. Doznajemo i da Brkiću nitko od sudionika nije postavljao nikakva pitanja, pa ni sam premijer i šef stranke Plenković. Nakon Brkićeva izlaganja koje je potrajalo oko 5-6 minuta, Plenković je, doznajemo, komentirao kako “institucije svoj posao trebaju odraditi do kraja”.

- Plenković je kazao i da nije dobro za stranku da se pojedinci iz afere SMS dovode u vezu s HDZ-om - kazao je jedan od naših sugovornika. Dodaje i kako slučaj Brkić nije bio prva tema na sastanku užeg Predsjedništva koji je potrajao nešto manje od sat i pol vremena, nego da se prethodno razgovaralo o europskim izborima, gospodarskim trendovima i Uljaniku, a da je tek nakon toga Plenković otvorio raspravu o Brkiću.

Na sastanku, kažu naši sugovornici, nije bilo riječi o mogućoj smjeni Milijana Brkića s mjesta potpredsjednika Sabora ili njegovom eventualnom isključenju iz stranke. U krugu Andreja Plenkovića ističu da treba vidjeti kako će se dalje odvijati situacija te da će o tome ovisiti i daljnji koraci. Da na sastanku užeg Predsjedništva nije bilo dramatičnih odluka, potvrdio je nakon sastanka i sam Plenkovićev zamjenik.

- Nikad - dobacio je u prolazu novinarima Brkić upitan je li se na sastanku spominjala opcija da ode iz HDZ-a.

Živ i zdrav

Bilo je to jedino pitanje koje ga je dovoljno isprovociralo da nakon sastanka da barem neki odgovor. Prije toga je ponavljao da je na sastanku bilo “super”.

- Kao što vidite, živ i zdrav - dodao je Brkić nakon što je u stranci iznio, kako su nam rekli, vlastito viđenje situacije u kojoj se našao.

Izjavu je medijima dao i uoči sastanka užeg Predsjedništva.

- Danas je redovna sjednica užeg Predsjedništva, predsjednik stranke predlaže teme dnevnog reda. Ovo je HDZ, nije Komunistička partija, hvala Bogu - rekao je tada Brkić.

- U državi postoje institucije koje se bave progonom, time se ne bave političke stranke - istaknuo je. Upitan stoji li i dalje pri kritikama institucija, koje je ranije izgovorio, Brkić je rekao da nije kritizirao institucije.

- Rekao sam da u nečemu ne želim sudjelovati i dalje stojim pri tome - rekao je Brkić novinarima koji su se u utoak ujutro ispred HDZ-a okupili u velikom broju što je primijetio i sam premijer Andrej Plenković rekavši da su razgovarali i o Brkiću, a da je to pitanje na sastanku pokrenuo upravo on.

- Otvorio sam i pitanje koje se odnosi na potpredsjednika Sabora. On je iznio svoj stav. Mi smo zaključili kako institucije trebaju nastaviti sa svojim aktivnostima, zakonito i neovisno. Vidjet ćemo kako će se dalje ta priča razvijati - rekao je Plenković, odbivši odgovarati na pitanja okupljenih novinara.

Brkićevu situaciju u utorak je pred strankom komentirao i ministar gospodarstva Darko Horvat rekavši kako je medijski prostor prepun medijskih insinuacija te da treba biti strpljiv. Ustvrdio je da nije bilo nikakvih drastičnih odluka, da se nije raspravljalo o pojedincima te da nema nikakvog razloga za hajku.

 - Kolega Brkić nije bio napadnut niti se trebao braniti - ustvrdio je ministar Horvat te opravdao Brkićev izostanak s predstavljanja HDZ-ovih kandidata za Europski parlament “obvezama koje je drugi čovjek stranke imao na drugom mjestu”.

Saga se nastavlja

- Očekivati da svi članovi Predsjedništva budu uvijek na istom mjestu je iluzorno - kazao je Horvat.

Sugovornici iz HDZ-a kažu kako će saga oko Milijana Brkića zasigurno potrajati još neko vrijeme.

- Mislim da vodstvo stranke još neko vrijeme neće donositi nikakve krupne odluke oko Brkića. Čekat će se da se vidi što će pokazati istraga. Uvjeren sam i da će HDZ braniti Brkića ako u međuvremenu SDP pokrene, kako su najavili, pitanje njegova razrješenja s mjesta potpredsjednika Sabora - kazao je jedan od naših sugovornika. Ističe, međutim, i da Brkić neće opstati u stranci pokaže li istraga bilo što na njegovu štetu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo